Κυριακή 26 Μαΐου 2019

Ο εκλέγειν και ο εκλέγεσθαι!


γράφει η Ανδρονίκη Παντιώρα

Το εκλογικό δικαίωμα, είναι το πιο απτό παράδειγμα ανθρώπινης ελευθερίας και ατομικής βούλησης. Η κρυμμένη ομορφιά των εκλογών, της εκλογικής διαδικασίας, ήταν πάντα, είναι και θα είναι, μια διάχυτη ενέργεια στην ατμόσφαιρα, μια διαρκής, ήσυχη κινητικότητα, μια ήρεμη κοινωνικότητα.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας, απ’ το πρωί, σε μια διαρκή μετακίνηση, σε μια εξωστρεφή ανταλλαγή, άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα, τη δύναμη της επιλογής τους. Σχημάτιζαν πηγαδάκια, συνομιλούσαν, ζητούσαν διευκρινήσεις, ρωτούσαν, περίμεναν στις ουρές, χωρίς διαμαρτυρίες, με αυτή τη γνωστή εσωτερική ησυχία, την εσωτερική ηρεμία. Την ηρεμία που αποπνέει η διαδικασία της επιλογής, που πηγάζει από το συναίσθημα της ελευθερίας.


Κάθε επιλογή άλλωστε, αποτελεί το αποκορύφωμα της πνευματικής μας απελευθέρωσης. Κάθε ψηφοφορία, διαπνέεται απ’ τον αέρα της αλλαγής, της ανανέωσης. Σήμερα, σχεδόν 80.000 υποψήφιοι δήμαρχοι, δημοτικοί και κοινοτικού σύμβουλοι, υποψήφιοι περιφερειάρχες, περιφερειακοί σύμβουλοι και υποψήφιοι ευρωβουλευτές, «παρήλασαν» μέσα από τόνους χαρτί και ψηφοδελτίων και η κερδισμένη ματαιοδοξία του υποψήφιου, πέρασε κι αυτή, για να πανηγυρίσει στο τέλος τη στιγμή, να χειροκροτήσει την υπεροχή.

 
Έχω την εντύπωση όμως, ότι το κλίμα αυτής της ψηφοφορίας ήταν κάπως διαφορετικό. Οι άνθρωποι ήταν πιο χαλαροί, ευδιάθετοι. Είναι ίσως η πρώτη φορά στη μεταμνημονιακή εποχή, που είδα συναισθήματα χαράς να ζωγραφίζονται στις ματιές. Έχουν περάσει πολλά χρόνια από την τελευταία φορά που συνεβαιναν οι εκλογές υπο ανάλογες συνθήκες.

Είναι μαγική αυτή η δημοκρατία, είναι το πολίτευμα της απόλυτης ελευθερίας της επιλογής. Πλησιάζει η ώρα της αναμονής, της προσμονής, της τελικής «εφαρμογής». Η ώρα που ο εκλέγειν, δικαιώνει τον εκλέγεσθαι ως προς την ομορφιά της «αρχής» και της εν δυνάμει ισχύς των όσων έχουν προαναγγελθεί.

Καλά αποτελέσματα!

Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

Να εξαντλήσουμε την αυστηρότητά μας!


γράφει η Ανδρονίκη Παντιώρα 

Να εξαντλήσουμε την αυστηρότητά μας στο πρόσωπο του δημάρχου και στα πρόσωπα των δημοτικών συμβούλων, μας λέει ο Βασίλης Κανούσης, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό «+ Εργαζόμαστε» του Νίκου Χιωτάκη και να επιλέξουμε ικανότητα και εμπειρία.

Με το νέο μοντέλο διοίκησης του Κλεισθένη, ο δήμαρχος που θα εκλεγεί προϋποθέτει να χαρακτηρίζεται από ικανότητα να διοικεί αποτελεσματικά, να συνεργάζεται και να συνθέτει απόψεις και δυνάμεις για το καλό της πόλης.

Δημοσιογράφος ο Βασίλης από πάντα, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κηφισιά και συνεχίζει και διαμένει σε αυτό το πανέμορφο προάστιο της Αττικής, ασύγκριτου κατά την ταπεινή μου άποψη κάλλους, καθώς συνδυάζει μοναδικά, τρεις σημαντικές ενότητες παροχών στους κατοίκους της. Συνύπαρξη μιας ποιοτικής, ήσυχης διαμονής, σε περιβάλλον πλούσιου πράσινου και υψηλού επιπέδου κοινωνική συνδιαλλαγή, παράλληλα με μια έντονα ικανοποιητική εμπορική δραστηριότητα και πολιτιστική δράση.

Ο Βασίλης Κανούσης, παρόλ’ αυτά, γνωρίζει βαθύτερα τα ζητήματα που «αμαυρώνουν» τις δυνατότητες της Κηφισιάς και τις καταθέτει μαζί μας, παραθέτοντας ταυτόχρονα και τις λύσεις.

Όντας αρκετά χρόνια στο πλευρό του Νίκου Χιωτάκη, υποστηρίζοντάς τον, έχει άποψη και λεπτομερή εικόνα του δημοτικού γίγνεσθαι και κατακλύζεται κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας από την έντονη επιθυμία να αρχίσει και πάλι η Κηφισιά να πρωταγωνιστεί στην εξέλιξή της, καθώς είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι η μη εξέλιξη, δεν αποτελεί στασιμότητα, αλλά πισωγύρισμα.

Ζητήματα όπως ο ελλιπής ηλεκτροφωτισμός που δημιουργεί θέματα ασφάλειας και ανασφάλειας, ανύπαρκτα αντιπλυμμηρικά έργα και μια στοιχειώδη οργάνωση της πολιτικής προστασίας, σύγχρονες υποδομές στον αθλητισμό, είναι κομβικά και αναζητούν εδώ και πολλά χρόνια, λύση.


«Το γήπεδο του Ζηρίνειου, ένα κόσμημα για την Κηφισιά, είναι απασφαλισμένο, καθώς από το 2016, περιμένουμε να αντικατασταθεί ο τάπητας. Θα μπορούσαμε να φιλοξενούμε εκατοντάδες παιδιά, τα οποία σήμερα φεύγουν και προπονούνται στο ΟΑΚΑ, κρίμα δεν είναι;

Χάσαμε 5 πολύτιμα χρόνια στα οποία η Κηφισιά θα μπορούσε να είχε καταθέσει πολλές μελέτες προκειμένου να προχωρήσουν έργα υποδομών.

Όχι μόνο δεν έγινε αυτό, αλλά δεν συντηρήθηκαν και τα ήδη υπάρχων που βρήκε η σημερινή δημοτική αρχή από το 2014, με αποτέλεσμα σήμερα η Κηφισιά να παρουσιάζει ένα από τα χειρότερα οδικά δίκτυα στο λεκανοπέδιο και στα Β. Προάστεια», επισημαίνει ο Βασίλης Κανούσης.

Ένας Φιλοθεάτης για το Ψυχικό!


γράφει η Ανδρονίκη Παντιώρα.

Με τις προδιαγραφές του «Πρότυπου», τις περγαμηνές και τα εχέγγυα του προσώπου που το αναγνωρίζουν και το τιμούν οι συντοπίτες του, ο Δημήτρης Γαλάνης, φιλοδοξεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των δημοτών της Φιλοθέης, του Ψυχικού και του Ν. Ψυχικού, προκειμένου να προσδώσει στο προάστιο που ζει, τα χαρακτηριστικά εκείνα που «επιθυμεί» και οραματίζεται.

Φιλικός και αγαπητός, ο Δημήτρης Γαλάνης, προτάσει τις βασικές αρχές του «Πρότυπου» σε όλες τις πτυχές της αναδιάρθρωσης του δήμου, του επαναπροσδιορισμού των προτεραιοτήτων, σε κάθε τομέα που έχει εντοπίσει να «επέμβει» ξεχωριστά.

Με σημαία του τις αξίες της φροντίδας και του ενδιαφέροντος, στα σημεία που κραυγάζουν της προσοχής και έχοντας στο πλευρό του αξιόλογα στελέχη με εμπειρία, αλλά και νέους ανθρώπους που τον έχουν επιλέξει να τον ακολουθήσουν, ο Δημήτρης Γαλάνης, στις βασικές αρχές του προγράμματός του, αναζητά περισσότερη καθαριότητα, κυρίως για το Ν. Ψυχικό ειδικότερα, επισταμένη περιποίηση στα κομμάτια γης εκείνα που χρίζουν ανανέωσης και επαναδιαμόρφωσης, εκσυγχρονισμό στα σχολεία, ανάπλαση των χώρων αναψυχής, των πάρκων και των όλων των δημόσιων χώρων που μένουν αναξιοποίητοι.

Άλλωστε ένα «Προάστιο Πρότυπο», προσδιορίζεται από το πράσινο, εστιάζει στους όμορφους χώρους, κυριαρχείται από τάξη και από το αίσθημα της ασφάλειας, απαλύνει τις κακοτεχνίες, εξομαλύνει τις δυσλειτουργίες, προσφέρει πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου υποδομές, προάγοντας τον αθλητισμό και την ευγενή άμιλλα.

Να σημειώσουμε, όπως συνεπάγεται ως φυσικό επόμενο, ότι κάθε εικόνα «Προτύπου», υποστηρίζεται από έναν ολοκληρωμένο συντονισμό δράσεων και «άψογης» λειτουργίας των δομών και των φορέων ανάπτυξης, σε ένα πλέγμα συνεργασίας και συντονισμού των επιχειρήσεων.

Εν κατακλέιδι, οι δύο σημαντικότεροι πυλώνες ανάπτυξης γύρω από τους οποίους συγκεντρώνεται η απαιτούμενη ανάγκη, για τη Φιλοθέη και το Ψυχικό, το περιβάλλον και ο πολιτισμός, υψώνονται επιβλητικά μπροστά μας και καλούν τα πρόσωπα και τις προσωπικότητας να παρέμβουν και να οδηγήσουν το τιμόνι της προσήλωσης, της στοχευμένης εργασίας, του σκοπού και της αφοσίωσης.

Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

Η ελληνική αγορά ακινήτων!


Στην Athens Real Estate Expo 2019, χτυπά ο παλμός της αγοράς των ακινήτων, που πραγματοποιείται στο Εκθεσιακό Κέντρο Helexpo Maroussi, από την Παρασκευή 7 Ιουνίου έως την Κυριακή 8. 

Εξειδικευμένοι επαγγελματίες από τους κλάδους των ακινήτων, των επενδύσεων, των ασφαλειών και των κατασκευών, σας περιμένουν στην πρώτη μεγάλη έκθεση ακινήτων στην Ελλάδα!

H Athens Real Estate Expo 2019 σχεδιάστηκε για να ικανοποιήσει τις ανάγκες ενημέρωσης για τα σημαντικότερα ζητήματα του Real Estate στη χώρα μας.

Πρόκειται για μία σπάνια ευκαιρία να έρθετε σε επαφή με μεσίτες που θα σας συμβουλέψουν για το ακίνητό σας, εκπροσώπους του τραπεζικού κλάδου που θα σας ενημερώσουν για τους τρέχοντες όρους των στεγαστικών ή επαγγελματικών δανείων, για νέα επενδυτικά προγράμματα και δυνατότητες αποπληρωμής.

Ακόμα προσφέρεται η δυνατότητα να έρθετε σε επαφή με αρχιτεκτονικά γραφεία, κατασκευαστές επίπλων και εταιρείες λιανικής ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών που θα παρουσιάσουν έξυπνες λύσεις για κάθε ανάγκη του χώρου σας!

Το Helexpo Maroussi βρίσκεται στη Λεωφ. Κηφισίας 39, στο Μαρούσι και θεωρείται εύκολα προσβάσιμο καθώς συνδέεται με όλα τα μέσα μαζικής συγκοινωνίας.

Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

Όταν η γνώση συναντά την προοπτική!


γράφει η Ανδρονίκη Παντιώρα

Βρεθήκαμε στην παρουσίαση δύο δυναμικών κυριών, υποψηφίων δημοτικών συμβούλων με τη «Συμμαχία Πολιτών», του συνδυασμού του δημάρχου Ψυχικού-Φιλοθέης, Παντελή Ξυριδάκη. Πρόκειται για την κ. Κατερίνα Αλεξοπούλου, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, δικηγόρος με πολυετή και πολύτιμη εμπειρία στο δήμο και την κ. Φαίη Μπέη, δημοσιογράφο, με έντονη κοινωνική και πολιτιστική δράση.

Δύο αξιόλογες παρουσίες και προσωπικότητες, που προσδίδουν με την προσφορά τους στην Κοινότητα που αγαπούν, τα στοιχεία εκείνα που υπολείπονται στην οικιστική φυσιογνωμία του προαστείου .
Ήταν μια όμορφη εκδήλωση, στο Tennis Club της Φιλοθέης, την οποία τίμησε με τη στήριξή της η κ. Νέλλυ Λάβδα, πρόεδρος του ΟΚΑΠΑ, του Οργανισμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Αθλητισμού.


Η κ. Λάβδα, στη σύντομη ομιλία της επιχείρησε να βοηθήσει τους ακροατές αναφερόμενη στην πολυπλοκότητα του νέου εκλογικού νόμου της απλής αναλογικής. Ο δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού έχει κάνει έργο. Προσπαθεί τα δημόσια σχολεία του, να τα κάνει πρότυπα, όπως τα ιδιωτικά και βρίσκεται σε μια προσπάθεια ευθυγράμμισης του επιπέδου και της ποιότητας της δημόσιας εκπαίδευσης.


«Είμαι πολύ υπερήφανη γι’ αυτό», μας λέει η κ. Αλεξοπούλου, ένας από τους στηλοβάτες αυτής της δημοτικής διοίκησης, η οποία με τις ειδικές της γνώσεις, έχει συνεισφέρει τα μέγιστα, σε νομικές υποθέσεις που έχει αντιμετωπίσει κατά καιρούς ο δήμος. «Ο δήμαρχος και όλη η παράταξη μας, συνολικά, δίνει πολύ μεγάλη σημασία σε αυτό, καθώς πρόκειται για τα παιδιά μας και το μέλλον του τόπου.

Δημιουργήθηκε η πρώτη ψηφιακή τάξη στο 1ο Δημοτικό Ν. Ψυχικού, με διαδραστικούς πίνακες και στόχος μας είναι όλα τα σχολεία του δήμου, μηδενός εξαιρουμένου να ακολουθήσουν στην ίδια φιλοσοφία της νέας εποχής». «Θα δείτε μεγάλες αλλαγές σε αυτό το θέμα το επόμενο διάστημα», μας διαβεβαιώνει η κ. Αλεξοπούλου.

Στη συνέχεια, τη σκυτάλη στη συνομιλία μας, πήρε η συνάδελφος υποψήφια, κ. Φαίη Μπέη, η οποία δεν χρησιμοποίησε καθόλου πολιτικό λόγο και πολύ καλά έκανε καθώς δεν είναι πολιτικός, έδωσε παρόλ’ αυτά το στίγμα της και τη δημοσιογραφική της πινελιά.
«Θέλω να αντιμετωπίσω το δήμο, όπως αντιμετωπίζω το σπίτι μου. Με την αισθητική, την καθαριότητα και τη συνείδηση της ανακύκλωσης. Δεν θέλω να βάλω μεγαλεπήβολα σχέδια, και να θέσω υψηλούς στόχους. Υπάρχουν άνθρωποι με πολλή εμπειρία στο δήμο, με συγκεκριμένες εξειδικεύσεις», μας λέει η Φαίη, "εργάτης" της ζωής και των project της.

Η Φαίη Μπέη είναι ένας άνθρωπος που δεν επαναπαύεται, υλοποιεί τις δημιουργικές της ανησυχίες πάντα με μεγάλη επιτυχία και επιθυμεί για το Ψυχικό και τη Φιλοθέη, μία ακόμη πιο ασφαλή γειτονιά. Μια γειτονιά που να πηγαινοέρχονται τα παιδιά μας στα σχολεία και στις αθλητικές τους δραστηριότητες, χωρίς φόβο!

Κυριακή 19 Μαΐου 2019

Το ραντεβού με την ιστορία!


γράφει η Ανδρονίκη Παντιώρα

Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο σε αριθμό συμμετοχών και σε ποικιλία μοντέλων, η έκθεση ιστορικών αυτοκινήτων, «Connecting 3 Continents Historic Cars and Motorcycles 2019», που πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 19 Μαΐου, στο Μαρούσι.

Η Αμαρουσίου-Χαλανδρίου, από τη Σωρού ως τη Δελφών (Mε κέντρο το Gratzi Cafe), έκλεισε από συλλεκτικά μοντέλα δίτροχων και τετράτροχων κυριών, διαχρονικής ομορφιάς και αξίας, διαφυλάσσοντας μοναδικά, κάτι από την αίγλη του παρελθόντος. Μερικά από τα μεγαλύτερα club των αυτοκινήτων, παρέλασαν σήμερα δίπλα μας, οφθαλμολάγνες καλλονές, ξεμύτισαν από το χρονοντούλαπο της ιστορίας, χαρίζοντάς μας, μια ξεχωριστή εμπειρία.


Ο Ελληνικός Σύλλογος Ιδιοκτητών Alfa Romeo, η Classic Mini Club Hellas και με πάρα πολλούς ιδιώτες συλλέκτες, είχαμε την τιμή, να συναντηθούμε και να γνωριστούμε από κοντά.



Η Ιsmailos Classic (Α. Ισμαήλος Α.Ε,) συμμετείχε στην εκδήλωση με το μεγαλύτερο αριθμό αυτοκινήτων, τα αγαπημένα «αστέρια» της Mercedes καθώς και τον Ιταλικό μύθο Lancia Delta HF Integrale 16V.

Την ευθύνη της διοργάνωσης της σημερινής εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Αμαρουσίου, την είχε η Class΄80 Cars Lovet, με τη διακριτική παρουσία στο χώρο της «Κιβωτού του Κόσμου».

Τελικά και συμπερασματικά, είναι γεγονός πως ότι αντέχει στο χρόνο, εσωκλείει στην ύπαρξή του, την αξία του αυθεντικού, τη μοναδικότητα του ιστορικού και η αέναη μάχη μεταξύ του μοντέρνου και του κλασικού, μπορεί να μην έχει ακόμα αναδείξει νικητή, το σίγουρο όμως είναι ότι έχουν και οι δύο αμφότεροι, ένθερμο υποστηρικτή.

Σάββατο 18 Μαΐου 2019

Tο παρελθόν συναντάει το παρόν!


Στις 12 και 13 Μαΐου 1979, η Κοινότητα Νέου Ψυχικού γιόρτασε τα 50 χρόνια του Νέου Ψυχικού. Την Κυριακή 12 Μαΐου 2019 ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού γιορτάζει τα 90 χρόνια του Νέου Ψυχικού με την παρουσίαση του βιβλίου «90 Χρόνια Νέο Ψυχικό –Η Ιστορία μας» της ιστορικού και συγγραφέως Μαριάννας Κυριακάκη.

Το 1929 άρχισε η ανοικοδόμηση του προσφυγικού συνοικισμού στο Νέο Ψυχικό, όπου αρχικά χτίστηκαν 50 διπλοκατοικίες με σκοπό να εγκατασταθούν 100 οικογένειες.

Μέσα από γραπτές και προφορικές μαρτυρίες και πλούσιο φωτογραφικό υλικό παρακολουθούμε την ιστορική πορεία του προαστίου από τον προσφυγικό συνοικισμό έως και τον Καλλικρατικό Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού.

Για το βιβλίο και το Νέο Ψυχικό θα μιλήσουν o ομότιμος καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας Αθανάσιος Παπαδόπουλους, ο Δήμαρχος Φιλοθέης-Ψυχικού Παντελής Ξυριδάκης και οι τέως Δήμαρχοι Νέου Ψυχικού Παντελής Χαροκόπος και Θάνος Βεζυργιάννης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, (Χρυσ. Σμύρνης 22) και ώρα 19:00.

Πέμπτη 16 Μαΐου 2019

Στο ντιμπέιτ της αισθητικής


γράφει ο Πέτρος Καστορίνης

Κάθε αντικείμενο λατρείας ''εσωκλείει'' ένα μυστήριο πάνω στο οποίο βασίζεται το αίσθημα της αφοσίωσης. Ναι είδα το προεκλογικό έντυπο-πρόγραμμα ''Το σχέδιό μας για την επόμενη τετραετία" του Παντελή Ξυριδάκη, Δημάρχου Φιλοθέης-Ψυχικού και υποψήφιου εκ νέου στις επερχόμενες εκλογές. 

Η αέναη προσπάθειά μου να μην αλλάξω στο βωμό των ψεύτικων ειδώλων, πιστέψτε με, ήταν και παραμένει μία δύσκολη προσπάθεια…Το μόνο σίγουρο είναι ότι το έντυπο παρουσίασης του συνδυασμού "Συμμαχία Πολιτών", ταιριάζει με την αισθητική μου.

Από το 1976, δεν έκανα άλλη δουλειά από το να προσπαθώ να εξελίξω αισθητικά την έντυπη πληροφορία προς τον αναγνώστη. Τριάντα δύο τίτλοι πέρασαν από τα χέρια μου, σχεδιάζοντας εξ'αρχής ή επανασχεδιάζοντας κάποιους και μοιραία, η εμπειρία είναι η μόνη πολύχρονη μαρτυρία της ηλικίας μου.

''Το σχεδιό μας για την επόμενη τετραετία'' του Παντελή Ξυριδάκη δεν γνωρίζω ποιος το δημιούργησε αλλά αναμφίβολα θα ήταν προτεινόμενο για το βραβείο Ε.Β.Γ.Ε. (Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής & Εικονογράφησης). Ο δημιουργός του, αποτύπωσε τις ιδέες του συνδυασμού, με εντιμότητα υψηλής μόρφωσης. Η αλήθεια είναι ότι αν δεν ήμουν δημότης Κηφισιάς και ψήφιζα στο Ψυχικό, θα κέρδιζε την προτίμησή μου, ο σημερινός Δήμαρχος Ψυχικού.

Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

Άσκηση εν υπαίθρω


Η σωματική άσκηση εν υπαίθρω μπορεί να μην μας προσφέρει την ποικιλία και το εύρος ασκήσεων του γυμναστηρίου, αλλά η γυμναστική σε ανοικτούς στίβους, σε πάρκα, στη φύση, διευρύνει το πνεύμα και βοηθά τον οργανισμό με ένα μοναδικό τρόπο.

Το ιστορικό δημοτικό Γυμναστήριο της Φιλοθέης "Κυριακίδης" που υπάγεται στον Οργανισμό Κοινωνικής Αλληλεγγύης-Προστασίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού (Ο.Κ.Α.Π.Α.) του Δήμου, βρίσκεται στην οδό Καλλιγά 77, μεταξύ των γηπέδων αντισφαίρισης του τοπικού ομίλου και δίπλα στον ρέμα Ποδονίφτη.

Το Στάδιο “Στέλιος Κυριακίδης” πήρε το όνομά του από τον θρυλικό αθλητή δρομέα ημιαντοχής και αντοχής και μέλος της ελληνικής εθνικής ομάδας στίβου (1910-1987). Ο στίβος είναι στη διάθεση του κοινού με προτεραιότητα στους δημότες, σε αθλητικούς συλλόγους, σχολεία της περιοχής, ομάδες αθλητών και σε μεμονωμένα άτομα για ατομική ή ομαδική προπόνηση. 

O ''Στίβος της Φιλοθέης'' στην κυριολεξία, αποτελεί τον ορισμό του παραδείγματος, για το πως "πρέπει" να είναι οι πραγματικές πόλεις για τους ανθρώπους. Στο κέντρο του, υπάρχει ένας όμορφος και περιποιημένος χώρο άθλησης για κάθε ηλικία, αποτελώντας ταυτόχρονα τον τόπο όπου συναντώνται τα κοινά ενδιαφέροντα των Φιλοθεατών και που χρησιμοποιείται ακόμα και για κοινωνικές εκδηλώσεις ή δράσεις πολιτιστικού εςνδιαφέροντος.

Κυριακή 12 Μαΐου 2019

Η αξία του αυθεντικού!


Έκθεση ιστορικού αυτοκινήτου και μοτοσυκλέτας
Connecting 3 Continents Historic Cars and Motorcycles 2019

Η αλήθεια είναι ότι ένα παλιό, ιστορικό αντικείμενο, αντανακλάται στη συνείδηση των ανθρώπων, ως υψηλής αξίας και εκτιμάται ως αυθεντικό.

Είναι επίσης γεγονός, πως ότι αντέχει στο χρόνο, ότι προσπερνά τη φθορά της αντικατάστασης, ότι κερδίζει τη μάχη με το νέο, την καθημερινή πάλη της ανανέωσης, μένει διαχρονικό, κρατώντας δανεικό κάτι από την αίγλη του παρελθόντος.

Τα αντικείμενα που μένουν στο χρόνο, που κρατούν την ομορφιά και την αξία τους ζωντανή στην αδυσώπητη μάχη με το παρελθόν, τιμούνται και εκτιμούνται δεόντως. 

Η έκθεση Connecting 3 Continents Historic Cars and Motorcycles 2019, αναδεικνύει την αυθεντικότητα των αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών που μας γεμίζουν αναμνήσεις. Ως μέσο μεταφοράς, ως μέσο ανάμνησης σε αξέχαστα ταξίδια, ως μέσο αλλαγής προορισμού ή θαυμασμού, οι δύο ή οι τέσσερις τροχοί ήταν πάντα αντικείμενα πόθου για τον καθένα μας.

Υπό την αιγίδα του Δήμου Αμαρουσίου, η Connecting 3 Continents Historic Cars and Motorcycles 2019, διοργανώνεται από την Class'80 Cars Lovet, την Κυριακή 19 Μαΐου από τις 10:00 έως τις 14:30 στην οδό Αμαρουσίου-Χαλανδρίου από την οδό Σωρού έως την Δελφών.

Super 4 και Playmobil μαζί!


Στην 65η Ανθοκομική Έκθεση της Κηφισιάς, βρέθηκε η ομάδα του Bobos club, διασκεδάζοντας τους επισκέπτες της Έκθεσης, χαρίζοντας χαμόγελα χαράς και ευτυχίας στους μικρούς και μεγάλους της φίλους. 

Σε μία μοναδική εμφάνιση, στα πλαίσια των δράσεων της Playmobil, οι εξειδικευμένοι animater του Bobos club και οι μασκότ των φανταστικών ηρώων, Super 4, αλληλεπίδρασαν με τα παιδιά, έπαιξαν μαζί τους, ενθαρρύνοντάς τα στη συμμετοχή τους σε παιχνίδια γνώσης και δράσης. -Ν.Π

Τα λουλούδια της ζωής μας

''...Αυτό το γαρύφαλλο, που κρατώντας το
ανάμεσα στα τρία μου δάχτυλα
το σηκώνω στο φως, μου μίλησε και
παρά τον κοινό νου μου το κατανόησα...''

Ποιητική τριλογία του Νικηφόρου Βρεττάκου ''Η φιλοσοφία των λουλουδιών''
Στο 'Αλσος την Κηφισιάς συνεχίζετε τη Ανθοκομική Έκθεση που ξεκίνησε στις 30 Απριλίου και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 19 Μαΐου. Η πιο αναγνωρίσιμη και μεγάλη έκθεση ανθέων και φυτών στην Ελλάδα γιορτάζει φέτος 65 χρόνια λειτουργίας.

Στα 'παρτέρια' της ο επισκέπτης μπορεί να μην 'ακούει' στροφές από τα ποιήματα του Νικηφόρου Βρεττάκου όμως αντιλαμβάνεται: Την ηρεμία ψυχής που προσφέρουν τα λουλούδια στον άνθρωπο. Η τεράστια χρωματική παλέτα που τα άνθη τους γεμίζουν το Άλσος καθώς συνδυάζονται με τον πλουραλισμό των αισθήσεων από τα αρώματα που αναδίδονται!.-Π.Κ.

Μία σειρά από δημιουργικές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους, ο ιστορικός θεσμός θα δώσει για άλλη μία χρονιά ζωή στο Δήμο Κηφισιάς, ενώ μέσω συναυλιών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μαθητές αποπειράται να προσεγγίσει και τη νεολαία. Το πρόγραμμα όλων αυτών έως την λήξη της έκθεσης είναι:

Κυριακή 12 Μαΐου
18.00-19.00 Μουσεία Φυσικής Ιστορίας / Μουσεία για τον άνθρωπο και το οικοσύστημα / Ομιλητής Κωνσταντίνος Στουπάθης – Μουσειολόγος Υπ. Πολιτισμού / Κυκέων Έλευσις.
20.00 ''Τραγουδώντας την άνοιξη και τον έρωτα με τραγούδια μεγάλων συνθετών'' σε καλλιτεχνική επιμέλεια Γιάννη Τζουανόπουλου
Πέμπτη 16 Μαΐου
18.00 – 19.00 ''Το γλωσσάριο των Ανθέω'': Ποιήματα για Λουλούδια σε επιμέλεια Δ.Μέντη
20.00 The Charms συναυλία με ανεπανάληπτες ελληνικές και ξένες επιτυχίες δεκαετιών
Παρασκευή 17 Μαΐου
10.30-14.00 Άγγιγμα Ζωής / Δωρεάν προληπτικός έλεγχος / Σπιρομέτρηση
18.30-19.30 Συναυλία των σπουδαστών του Ι.Ε.Κ. Κηφισιάς
17.00-22.00 Έκθεση Φωτογραφίας των σπουδαστών του Ι.Ε.Κ. Κηφισιάς
20.30 Συναυλία του Θάνου Καλλίρη με γνωστές, αγαπημένες επιτυχίες του.
Σάββατο 18 Μαΐου
10.00-22.00 Έκθεση Φωτογραφίας των σπουδαστών του Ι.Ε.Κ. Κηφισιάς.
12.00-14.00 Σκάκι για παιδιά από τον Αθλητικό Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Νέας Ερυθραίας / Α.Μ.Ε.Σ.
18.30-19.30 Παράσταση Καραγκιόζη και διαδραστικό παιχνίδι
20.30 Συναυλία Ρένας Μόρφη τραγουδίστριας των Imam Baildi
Κυριακή 19 Μαΐου
10.00-22.00 Έκθεση Φωτογραφίας των σπουδαστών του Ι.Ε.Κ. Κηφισιάς.
11.00-14.00 Προσκοπικά παιχνίδια από το 2ο Σύστημα Κηφισιάς
11.30-13.00 Μαθήματα Latin και Tango Argentino από τους καθηγητές του Δήμου Κηφισιάς
12.00 – 14.00 “Μικροί Κηπουροί εν δράσει” / Τμήμα Πρασίνου του Δήμου Κηφισιάς
18.00-19.00 Παιδικές Χορωδίες: “Μαντολινάτα Αγίου Παντελεήμονα”, “Μικρών Τροβαδούρων”, Παιδική Νεανική Χορωδία ΝΠΔΔ ''Δ. Βικέλας'' του Δήμου Κηφισιάς
19.30 Φιλαρμονική Δήμου Κηφισιάς
20.00 Τελετή Λήξης 65ης Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς
20.30 Δροσουλίτες Band σε συναυλία έντεχνων ελληνικών τραγουδιών

Κατά τη διάρκεια της Ανθοκομικής έκθεσης λειτουργεί δωρεάν παιδότοπος Playmobil. Επίσης, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος με θέμα ''Κήποι του Μέλλοντος'', υπάρχει έκθεση ζωγραφικής με τη συμμετοχή μαθητριών και μαθητών των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Κηφισιάς – Νέας Ερυθραίας – Εκάλης.

Παρασκευή 3 Μαΐου 2019

Ένα προάστιο για να ζεις


γράφει η Ανδρονίκη Παντιώρα

Ένα ίσως ξεχωριστό και μοναδικό συνάμα χαρακτηριστικό του Νέου Ψυχικού, που το κάνει να διαφέρει από τα προάστια των Αθηνών, είναι το γεγονός ότι κρατάει αναλλοίωτη μέσα στα χρόνια, την αίσθηση της γειτονιάς.

Διατηρεί τους στενούς δεσμούς μεταξύ των κατοίκων του, την αλληλεγγύη των δημοτών του και την «αλληλεπίδρασή» τους με την εκάστοτε δημοτική αρχή.

Οι δραστηριότητες του δήμου Ψυχικού, όπως εξελίσσονται τα τελευταία χρόνια, η συμμετοχή των δημοτών σε αυτές, αλλά και ο τρόπος που συνυπάρχουν καθημερινά οι δημότες, στις κοινωνικές τους εκδηλώσεις και στα σημεία που συναντώνται από κοινού, είτε στα αθλητικά ραντεβού των παιδιών τους, είτε στις απογευματινές οικογενειακές τους βόλτες, καθιστούν το Νέο Ψυχικό, δικαιολογημένα, ένα προάστιο για να ζεις.

Τα σχολεία του δήμου, κρατούν ένα υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και κοινωνικής διαπαιδαγώγησης, γεγονός που επιπροσθέτει, τη σημασία των άρρηκτων δεσμών πολιτών και κοινωνικών δομών.

Το πρωινό «ραντεβού», δασκάλων, γονιών, παιδιών, δουλειών, που εναλλάσσεται με πηγαδάκια ομιλιών και μποτιλιάρισμα των οδηγών, είναι ίσως η απόλυτη «κοινωνική» συμβίωση και εξοικείωση των πολιτών.

Το Νέο Ψυχικό, «εκτονώνει» εμπορικά τον αυστηρό, αμιγούς κατοικίας, ρόλο του Παλιού Ψυχικού στην απέναντι πλευρά της Κηφισίας, συγκεντρώνοντας παράλληλα καταστήματα εστίασης και δημιουργώντας έτσι με αυτό τον τρόπο, μια ακτίνα επιχειρηματικής κινητικότητας και ποιοτικής διασκέδασης.

Η πλατεία της πόλης, αποτελεί διαχρονικό παράδειγμα συνάντησης των Ψυχικιωτών. Είναι το ραντεβού των εφήβων, το στέκι των γονιών, η εξάντληση των παιδιών.

Το Νέο Ψυχικό αρέσκεται στο να συγκεντρώνει πληθυσμιακές ομάδες διαφορετικού τύπου, στα σημεία της πόλης και η επιτυχία της εκάστοτε διοίκησης, έγκειται στο ότι προωθεί αυτή τη λογική και τη συγκεκριμένη φιλοσοφία λειτουργίας του δήμου, δημιουργώντας, «εστίες» ανάπτυξης δημιουργικής ανθρώπινης δραστηριότητας.

Οι δημότες του το γνωρίζουν και εκείνοι που το επιλέγουν ως νέα κατοικία τους, το επιβεβαιώνουν.

Το Νέο Ψυχικό διαπερνάται από την αύρα της εντοπιότητας, σφίγγει γερά στη γροθιά του, το πρωταρχικό του ενδιαφέρον του για την ποιότητα ζωής των δημοτών του και συμβάλλει τα μέγιστα, στη χαρά της εναλλαγής των γενεών.

Πέμπτη 2 Μαΐου 2019

Ο άγνωστος ''Φειδίας'' ...


Ο Λουκάς Δούκας (1890 – 1925) ήταν γλύπτης, τηνιακής καταγωγής, ο οποίος γεννήθηκε το 1890 και πέθανε το 1925 στο Μαρούσι, σε ηλικία μόλις 35 ετών. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας από 1905  έως το 1912.

Και ενώ ακόμη υπηρετούσε, επιστρατευμένος για τους Βαλκανικούς Πολέμους, πήρε το 1914 το πρώτο βραβείο του Αβερώφειου Διαγωνισμού για σπουδές στο Παρίσι. Πήγε στη γαλλική πρωτεύουσα το 1919, τελειοποιώντας τις σπουδές του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Ecole Superiere des Beaux Arts), όπου παρακολούθησε μαθήματα γλυπτικής με δάσκαλο τον Ζαν Μπουσέ (Jean Bousset).

Το εξαιρετικό ταλέντο του διέκρινε ο Γάλλος δάσκαλός του και τον αποκαλούσε, '...Νέο Φειδία...' Επιστρέφοντας το 1925 διορίστηκε καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) της Αθήνας, αλλά μετά από μερικούς μήνες πέθανε, λόγω της σοβαρά κλονισμένης υγείας του από τις κακουχίες του πολέμου.

Η θεματογραφία της καλλιτεχνικής δημιουργίας του Λουκά Δούκα αποδίδεται, ως επί το πλείστον, με ακαδημαϊκή αντίληψη, τεχνική αρτιότητα και ρεαλισμό. Ανάμεσα στα πιο σημαντικά έργα του περιλαμβάνονται: Ο Κάιν (Ένθετη φωτογραφία), Κεφαλή γέροντος φιλοσόφου, Νεαρός Σάτυρος, Βούλγαρος αιχμάλωτος, Η Φόνισσα, Μιστριώτης... δύο από τα πιο γνωστά υπαίθρια γλυπτά του, στημένα σε δημόσιους χώρους της Αθήνας, είναι: Προτομή του ποιητή Ιωάννη Πολέμη (Αθήνα – Κήπος Ζαππείου) και Ο Ζητιάνος (1918, Αθήνα – Πλατεία Αγίου Παντελεήμονος Αχαρνών) που τοποθετήθηκε στη σημερινή θέση του το 1937. Τέλος γλυπτά του υπάρχουν στην Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας και στο Μουσείο Τήνου.

Τετάρτη 1 Μαΐου 2019

Η ημέρα των λουλουδιών


Το Ψυχικό καλωσορίζει το Μάη, με λουλούδια, τραγούδια και πολλά, πολλά καλούδια... Σήμερα Τετάρτη, το καθιερωμένο Ανοιξιάτικο καλωσόρισμα του δήμου.

Στο Άλσος Ψυχικού, Στρ. Καλλάρη και Μαλακάση, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο σε οργάνωση που έχει αναλάβει το Πολιτιστικό Κέντρο Μπενετάτου, με μουσικό πρόγραμμα από τους καλλιτέχνες: Έλενα Περβαινά, Πάνος Δέρβος, Νανά Δόμβρου, Γιώργος Βοσκόπουλος, Θοδωρής Δημμέλης, Γιάννης Μαρίνης και Γιώργος Πολύζος. Στις 18:30 η γιορτή της Άνοιξης ξεκινά και η γιορτή της αναγγένησης της φύσης, είθε να συνάδει και με την αναγγένηση της ψυχής!

Να αναφέρουμε ενημερωτικά, ότι ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς, ημέρα εορτασμού της άνοιξης για πολλές χώρες του βόρειου ημισφαιρίου και έχει τις ρίζες του, στις παγανιστικές εορτές του παρελθόντος, με πολλά από τα αρχαία έθιμα να επιβιώνουν μέχρι και σήμερα. Στην Ελλάδα εορτάζεται εθιμοτυπικά με τη δημιουργία στεφανιών από λουλούδια.

Η σημασία της ημέρας για τους αρχαίους λαούς οφείλεται στο γεγονός πως ημερολογιακά, η Πρωτομαγιά βρίσκεται ανάμεσα στην εαρινή ισημερία και το θερινό ηλιοστάσιο, τοποθετείται δηλαδή στην αρχή της άνοιξης.
Πηγή ενημέρωσης: Νέλλυ Λάβδα, Πρόεδρος Ο.Κ.Α.Π.Α.