Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024

Taste the up grade!

γράφει η Ανδρονίκη Παντιώρα

Τι κοινό θα μπορούσαν να έχουν μια ζυθοποιία στο Χαλάνδρι, με ένα φούρνο επίσης στην ίδια περιοχή; Αρχικά το γεγονός ότι εδράζονται και οι δύο στο Χαλάδρι, με συνδετικό κρίκο, το Δήμο Χαλανδρίου, ο οποίος δραστηριοποιείται έντονα στο να ενημερώνει και να κινητοποιεί με δράσεις που διοργανώνει, συμμετέχοντας σε ευρωπαϊκά προγράμματα, τους κατοίκους του, υιοθετώντας και αναπτύσσοντας βέλτιστες πρακτικές προς την κατεύθυνση της μείωσης της αλόγιστης σπατάλης των τροφών και η διαχείριση αυτών, αφήνει ένα σοβαρό περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα.  

Οι δύο επιχειρήσεις, η Ζυθοποιία Αναστασίου και το κατάστημα αρτοποίας Bread BC, στο Χαλάνδρι, συνεργάζονται άριστα, αξιοποιώντας  το μεν αρτοποίο, το περίσευμα βύνης που χρησιμοποιείται για την παραγωγή της μπύρας, δημιουργώντας με αυτό πρώτης ποιότητας ψωμί και παράγωγα αυτού και το δε ζυθοποιίο, τα υπολείμματα του ψωμιού, για την παραγωγή μπύρας.               


Ο Δήμος Χαλανδρίου, αναγνωρίζοντας τη σημασία της τεράστιας σπατάλης τροφίμων που συντελείται παγκοσμίως, αλλά και στη χώρα μας, δημιούργησε μια μονάδα ελέγχου και συγκράτησης σπατάλης των τροφών, ειδική μονάδα απωλειών τροφών και δημιουργίας τροφικών αποβλήτων όπως χαρακτηριστικά λέγεται, συμμετέχοντας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα "To no waste",  το οποίο δρομολογεί πρακτικές και λύσεις βιωσιμότητας για την πρόληψη της απώλειας τροφίμων, σε συνεργασία με το ΕΜΠ. "Σκοπός είναι, σε επίπεδο Δήμου, να καταγράψουμε όλες αυτές τις απώλειες, οι οποίες δημιουργούνται", όπως μας διευκρίνίζει ο Γεράσιμος Λυμπεράτος, Χημικός Μηχανικός στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο και Εντεταλμένος Δημοτικός σύμβουλος Χαλανδρίου, "σε όλα τα στάδια της τροφικής αλυσίδας. 

Ξεκινώντας από την πρωτογενή παραγωγή, στη μεταποίηση, στο εμπόριο και στη συνέχεια στην ευρεία κατανάλωση και στα νοικοκυριά, όπου παρατηρείται το 53% της απώλειας των τροφών σε ευρωπαϊκό επίπεδο", τονίζει ο Γεράσιμος Λυμπεράτος. Ο Γεράσιμος Λυμπεράτος, είναι ο άνθρωπος που τα τελευταία 5 χρόνια, εφαρμόζει στο Χαλάνδρι, υπό τη διοίκηση του Δημάρχου Σίμου Ρούσσου,  τις πιο πρωτοποριακές για την Ελλάδα, πρακτικές κυκλικής οικονομίας, αναφορικά με τα βιοαπόβλητα και την αξιοποίηση των υπολειμμάτων τροφών. Το Χαλάνδρι, είναι μάλιστα από τους λίγους δήμους που ανακυκλώνει τα βιοαπόβλητά του, λειτουργεί δηλαδή τον καφέ κάδο σε όλη του την έκταση χωροταξικά, την ίδια στιγμή που οι περισσότεροι δήμοι της Αττικής, έκαναν μεγαλεπήβολες φιέστες κατά την παραλαβή τους από την περιφέρεια λίγα χρόνια πριν και σήμερα βρίσκονται κάπου στοιβαγμένοι σε κάποιο αμαξοστάσιο. Επιπρόσθέτως, τα αξιοποιεί κιόλας, παράγοντας βιοαέριο από αυτά, το οποίο χρησιμοποιείται για την κίνηση 2 αποριμματοφόρων του.                                      

Ο Φώτης Αναστασίου από τη "Ζυθοποιία Αναστασίου" στο Χαλάνδρι 
                                                                         

Το εγχείρημα τιτλοφορείται ως "Taste the up grade", βαδίζοντας στη λογική της αναβαθμισμένης ποιότητας τροφής, αξιοποιώντας προϊόντα που περισσεύουν και είχαν χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή κάποιου άλλου τρόφιμου. Στην προκειμένη περίπτωση είναι η βύνη, όπου δοκιμάζοντας το ψωμί που έφτιαξε το Bread BC, τολμούμε να πούμε πραγματικά ότι υπερέχει ποιότητας και γεύσης. Πρόκειται για ψωμί που καταλαβαίνει κανείς, από την πρώτη δοκιμή, την αυθεντικότητα των πρώτων υλών που έχουν χρησιμοποιηθεί, την πλούσια μεστότητα της γεύσης και την αγνότητα των υλικών, την ύπαρξη δηλαδή της μη επεξεργασμένης τροφής, γεγονός σημαντικότατο στις μέρες μας, καθώς οι τροφές που έχουν κατακλύσει την παγκόσμια αγορά είναι κατά κύριο λόγο "συνθετικές". 

Ο Δήμος Χαλανδρίου βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με αρκετές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, με τα σχολεία και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα νοικοκυριά και ενημερώνει για τους τρόπους αποφυγής εκτεταμένης απόρριψης των τροφών, αλλά και τους τρόπους αξιοποίησής τους.                                                                           


Τη δράση, το 1ο Επιστημονικό Ελληνικό Workshop με θέμα "Ανωκύκλωση τροφίμων", διοργάνωσε η ACR+ με το συντονισμό του διαχειριστικού φορέα, του ΕΟΑΝ. 

Στην (φωτό πάνω) από αριστερά η Βάσια Χριστούλη, Επικοινωνιολόγος, ειδική συνεργάτιδα στο Δήμο Χαλανδρίου, η Κωνσταντίνα Παπαδοπούλου συνεργάτιδα από το NTUA, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΕΟΑΝ,  Δρ.Αλενξάνδρα Σοφία Τόγια, δίπλα της ο Γεράσιμος Λυμπεράτος, ο ιδιοκτήτης τους Bread BC Περικλής Βούρθης, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Δημοσίων Σχέσεων Χριστίνα Μαχαίρα, η Αθανασία Μπάρκα Παπαδημητρίου, Χημικός Μηχανικός του ΕΜΠ και η επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης του Δήμου με το συνδυασμό "Αγαπάμε το Χαλάνδρι", Κρίστυ Αγαπητού. 

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024

Ένα αγωνιστικό ποτ πουρί!


γράφει η Ανδρονίκη Παντιώρα

Μου αρέσει να αποθανατίζω στιγμές. Να γράφει το κοντέρ και να μετράω εικόνες, ανθρώπους, χαρές. Ακολουθώντας για άλλη μία φορά, το Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις, βρέθηκα στη φύση, στα βουνά και στις πεδιάδες. Εμπνεύστηκα δράση, ανέπνευσα οξυγόνο, παρακολουθώντας μια σπουδαία διοργάνωση από την Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού. 

Η εκκίνηση κάτω από τον ιστορικό βράχο της Ακρόπολης, μια ηλιόλουστη ημέρα, όπως ήταν η Παρασκευή 9 του Νοέμβρη, μας τόνωσε τη διάθεση και το οδοιπορικό στη Θήβα και στη συνέχεια στα βουνά της πανέμορφης Φωκίδας, στην Ιτέα και στο Γαλαξίδι, ξεκίνησε με τις καλύτερες προδιαγραφές και τις ιδανικότερες των περιστάσεων.                                                                                

                                                                


Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, μαζί με την Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής και Πρόεδρο της Επιτροπής Αγώνων της Ο.Μ.Α.Ε. Φωτεινή Ψαρράκου, έδωσαν το εναρκτήριο λάκτισμα και για τη φετινή χρονιά για το Historic Acropolis Rally 2024 και όλες οι ομάδες σημειώνοντας τις καλύτερες δυνατές επιδόσεις, απόλαυσαν τον αγώνα  στις υπέροχες ειδικές διαδρομές του Ιστορικού Ράλλυ Ακρόπολις.                                                                             

Ταξιδέψαμε με το νέο μοντέλο Isuzu D-Max Double Cab, ένα σκληροτράχηλο, αλλά και ευέλικτο pick up, με πολυμορφικό σχεδιασμό και εξελιγμένα, καινοτόμα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας, από τον εξουσιοδοτημένο έμπορο για το νομό Κορινθίας, Ανδρέα Μπάσδελη.                    

Στα υπέροχα δάση της Θήβας, στην χωμάτινη, ειδική διαδρομή του Μοσχοποδίου και το ομώνυμο δάσος, μια μεγάλη έκταση πρασίνου με αξιοσημείωτο βοτανικό πλούτο, που απλώνεται δίπλα στη Θήβα, παρέχει στους επισκέπτες τις ευκαιρίες για περιβαλλοντική αγωγή, για ποιοτική αναψυχή και άθληση. Στη βόρεια πλευρά του μάλιστα, στην περιοχή που βρίσκεται στη λεκάνη απορροής προς την πεδιάδα της Θήβας και τη λίμνη Υλίκη, υπάρχουν πολλές χαράδρες που προσφέρουν μοναδική θέα.                                                                                 

Στις θρυλικές Καρούτες, (εικόνα πάνω), μία από τις ομορφότερες, ορεινές ειδικές διαδρομές του Ακρόπολις, παίρνει κάνεις μία δυνατή γεύση από βουνό, φύση, έλατα, δάσος, υψόμετρο, καθαρό αέρα, αναπνοές, οξυγόνο, ελευθερία. Στο βάθος, κατεβαίνοντας προς τα κάτω, διακρίνεται η πόλη της Άμφισσας, (εικόνα κάτω), η πρωτεύουσα του νομού Φωκίδας, μία όμορφη πόλη που περιβάλλεται και συνορεύει με τα αγέρωχα, επιβλητικά, μαγευτικά βουνά. Παρνασός, Γκιώνα, Βαρδούσια όρη...    


Οι αποδράσεις στη φύση με κάθε αιτία και αφορμή, φαντάζουν ως μια ιδανική ευκαιρία για αναζωογόνηση και ανασυγκρότηση, ακόμα κι αν ένα τέτοιο προγραμματισμένο ταξίδι, που εμπεριέχει επαγγελματικές υποχρεώσεις, παραμένει όπως και να 'χει, ενας ακαταμάχητος συνδυασμός. Οι αγώνες μηχανοκίνητου αθλητισμού, ανέκαθεν πρόσφεραν μεταξύ άλλων και αυτή τη δυνατότητα στους φίλους και λάτρεις του σπορ.       

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2024

Πολιτικές αστικής ανθεκτικότητας!


γράφει η Ανδρονίκη Παντιώρα 

Στα πλαίσια της Κλιματικής Εβδομάδας του Δήμου Κηφισιάς, διοργανώθηκε χθες, στη Βίλλα Μπότση, από την Πρόεδρο του Αναπτυξιακού Οργανισμού Κηφισιάς και Εντεταλμένη Σύμβουλο Αστικής Αναζωογόνησης και Ανθεκτικότητας του Δήμου, Αμαλία Βραχνού, μία άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση για τις αστικές πολιτικές και στρατηγικές, αναφορικά με την ανθεκτικότητα στις πόλεις και στις περιφέρειες που επιφέρει η Κλιματική Αλλαγή. 

Τρία διαφορετικά πάνελ συζήτησης εναλλάχθηκαν κατά τη διάρκεια της βραδιάς, όπου γυναίκες με εξειδικεύσεις σε διάφορετικές πτυχές της κλιματικής αλλαγής, που επιδρούν και επηρεάζουν με αρνητικό τρόπο τις ζωές των ανθρώπων και την καθημερινότητά μας, ανέπτυξαν τις γνώσεις τους και τις καλές πρακτικές αντιμετωπίσης των προκλήσεων της μεταβολής του κλίματος, της θερμοκρασίας των πόλεων που διαβιούμε, τονίζοντας από κοινού, το επέιγον της στιγμής και της συνθήκης που βρισκόμαστε. 

Στην κεντρική φωτό από αριστερά οι κυρίες: Μαρία Λογοθέτη, Πρόεδρος Κόμβου Κλιματικής Αλλαγής και Ειδική Σύμβουλος του ΕΛΙΑΜΕΠ, Ιφιγένεια Καραμιτσόγλου, Διευθύντρια Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο, Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεσκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ), Ελισάβετ Χατζηγάκη, Υπέυθυνη Προγραμμάτων και Επικοινωνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Παν.Χρ.Χατζηγάκη, Βασιλική Θάνου, π. Πρόεδρος Αρείου Πάγου και π. Πρωθυπυργός, Αμαλία Βραχνού, Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού Κηφισιάς και Εντεταλμένη Σύμβουλο Αστική Αναζωογόνησης και Ανθεκτικότητα του Δήμου και Διοργανώτρια της εκδήλωσης, Ορσαλία Παρθένη, Ιδιοκτήτρια Parthenis, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Σχεδιαστών Μόδας, Κατερίνα Μαιχόσογλου, Δήμαρχος Διονύσου, Αλίς Κοροβέση, Διευθύνουσα Σύμβουλος ΙΝΖΕΒ, Συντονίστρια του Συμφώνου για το Κλίμα στην Ελλάδα, Maria Cristina Finucci, Αρχιτέκτονας, Καλλιτέχνης, Ιδρύτρια του Οργανισμού Garbage Patch State, Ναυσικά Παπαβλασοπούλου, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικού Τμήματος ΓΑΙΑ, Εθνικό Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, Έλενα Τριπερίνα, Δήμος Κηφισιάς, Δρ. Φιόρι Ζαφειροπούλου, Ιδρύτρια Fashion Revolution & Soffa, Επικεφαλής Ερευνητικής Μονάδας FrFash Tech, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. 
                                                                                    

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό η Υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, η οποία αναφέρθηκε στην ομιλία της για την επισφάλεια στο χώρο εργασίας που επιφέρει η κλιματική αλλαγή και πως με δεδομένο τα εργατικά ατυχήματα που αυξάνονται με επιβαρυντικό παράγοντα τη ζέστη και τις υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες, όπως και την επικινδυνότητα των ακραίων φαινομένων, βροχής, πλημμύρων και φυσικών καταστροφών, επανασχεδιάζουμε τα μοντέλα εργασίας, με γνώμονα την προσαρμοστικότητα και την προστασία των εργαζομένων, των πολιτών, σε νέες συνθήκες, σε νέα περιβάλλοντα εργασίας. (Φωτο: Αμαλία Βραχνού, Νίκη Κεραμέως, Βασίλης Ξυπολυτάς).                 
                                                                                  

"Ζούμε στις πόλεις μας και το ζητούμενο είναι να περνάμε την ημέρα μας σε αυτές, κατά τη διάρκεια της εργασίας μας και με ότι ασχολούμαστε κατά τη διάρκεια της ημέρας, όμορφα, με ευχαρίστηση, χωρίς να δυασνασχετούμε, χωρίς να δυσκολεύομαστε να φέρουμε εις πέρας τις όποιες υποχρεώσεις". Αυτο ήταν το μήνυμα που θέλησε να μεταφέρει η Μαρία Βασιλάκου, τ. Αντιδήμαρχος Βιέννης, Μέλος Συμβουλευτικής Επιτροπής "100 Climate - Neutral & Small Cities by 2030", περιγράφοντας το πως η Βιέννη, στην καρδιά του Δούναβη,  διατήρησε αξιόλογες περιοχές με θύλακες νερού και πρασίνου στο κέντρο της πόλης, προσφέροντας στους κατοίκους, ένα ποιοτικό επίπεδο διαβίωσης. 
                                                                               

Από αριστέρα (Φωτό) η Δρ. Ζέφη Δημαδάμα, τέως Γ.Γ Ισότητας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μέλος Δ.Σ Παγκόσμιο Δίκτυο Γυναίκες Ηγέτιδες για τους Ωκεανούς, η Μαρία Λογοθέτη, Επικεφαλής "Κόμβος Κλιματικής Αλλαγής"" και η Μαρία Βασιλάκου, τέως Αντιδήμαρχος Βιέννης, Μέλος Συμβουλευτικής Επιτροπής "100 Climate - Neutral & Small Cities by 2030". 
                                                                                 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, η Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα, Λουκία Κεφαλογιάννη και ο Ιταλός Πρέσβης Paolo Cuculi. Το συντονισμό της βραδιάς είχε η Δημοσιογράφος, Αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Άρια Αγάτσα.