Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020

Μια εκλεκτή, τυχαία συνάντηση


γράφει ο Πέτρος Καστορίνης

Μέσα από μια συγκυρία τυχαίων γεγονότων και κατά παρέκκλιση από τα εσκαμμένα, μια συνάντηση, κινητοποιεί στο μυαλό και στο συναίσθημα στοιχεία που έως τότε υπήρχαν μεμονωμένα. 

Στοιχεία που υπήρχαν εκεί, χωρίς χρήση και χωρίς προορισμό. Μια εκλεκτή συνάντηση, που κινητοποιεί ιδέες, παραστάσεις, συναισθήματα που υπάρχουν, που είναι ενδεχόμενα. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις πραγματοποιείται μια αστάθμητη συνάντηση μια συνάντηση που μερικές φορές δεν το πιστεύεις.

Και ρωτάς: ''...να σας κάνω μία φωτογραφία;...''
''...Βεβαίως...'' αποκρίνεται.

Και σηκώνεις την Nikon, ακούς το μοτέρ της εστίασης, και περνούν μπροστά σου, στο καρέ των 35mm θα λέγαμε εμείς που ευτυχώς ζήσαμε και στην αναλογική εποχή, με ταχύτητα... Σεμπάστιαν Κοχ, Ιωάννης Βαρβάκης, Νικ Άσντον, Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, Δημήτρης Καταλειφός, Κωνσταντίνος Καβάφης και κάνει ζουμ σε ένα πρόσωπο. Το καρέ γεμίζει με την εικόνα του Γιάννη Σμαραγδή και το μοτέρ σταματά. Κλίκ! Κλίκ και η συνάντηση έχει την πειστήρια εικόνα. Τον σκηνοθέτη σεναριογράφο που χάρη στον μαζικό του και θεαματικό και δημιουργικό χαρακτήρα, μας μεταμόρφωσε σε εκτιμητές της προσφοράς σπουδαίων και σπάνιων ανθρώπων!

Κυριακή πρωί στην ρεματιά του Χαλανδρίου.