Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024

Taste the up grade!

γράφει η Ανδρονίκη Παντιώρα

Τι κοινό θα μπορούσαν να έχουν μια ζυθοποιία στο Χαλάνδρι, με ένα φούρνο επίσης στην ίδια περιοχή; Αρχικά το γεγονός ότι εδράζονται και οι δύο στο Χαλάδρι, με συνδετικό κρίκο, το Δήμο Χαλανδρίου, ο οποίος δραστηριοποιείται έντονα στο να ενημερώνει και να κινητοποιεί με δράσεις που διοργανώνει, συμμετέχοντας σε ευρωπαϊκά προγράμματα, τους κατοίκους του, υιοθετώντας και αναπτύσσοντας βέλτιστες πρακτικές προς την κατεύθυνση της μείωσης της αλόγιστης σπατάλης των τροφών και η διαχείριση αυτών, αφήνει ένα σοβαρό περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα.  

Οι δύο επιχειρήσεις, η Ζυθοποιία Αναστασίου και το κατάστημα αρτοποίας Bread BC, στο Χαλάνδρι, συνεργάζονται άριστα, αξιοποιώντας  το μεν αρτοποίο, το περίσευμα βύνης που χρησιμοποιείται για την παραγωγή της μπύρας, δημιουργώντας με αυτό πρώτης ποιότητας ψωμί και παράγωγα αυτού και το δε ζυθοποιίο, τα υπολείμματα του ψωμιού, για την παραγωγή μπύρας.               


Ο Δήμος Χαλανδρίου, αναγνωρίζοντας τη σημασία της τεράστιας σπατάλης τροφίμων που συντελείται παγκοσμίως, αλλά και στη χώρα μας, δημιούργησε μια μονάδα ελέγχου και συγκράτησης σπατάλης των τροφών, ειδική μονάδα απωλειών τροφών και δημιουργίας τροφικών αποβλήτων όπως χαρακτηριστικά λέγεται, συμμετέχοντας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα "To no waste",  το οποίο δρομολογεί πρακτικές και λύσεις βιωσιμότητας για την πρόληψη της απώλειας τροφίμων, σε συνεργασία με το ΕΜΠ. "Σκοπός είναι, σε επίπεδο Δήμου, να καταγράψουμε όλες αυτές τις απώλειες, οι οποίες δημιουργούνται", όπως μας διευκρίνίζει ο Γεράσιμος Λυμπεράτος, Χημικός Μηχανικός στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο και Εντεταλμένος Δημοτικός σύμβουλος Χαλανδρίου, "σε όλα τα στάδια της τροφικής αλυσίδας. 

Ξεκινώντας από την πρωτογενή παραγωγή, στη μεταποίηση, στο εμπόριο και στη συνέχεια στην ευρεία κατανάλωση και στα νοικοκυριά, όπου παρατηρείται το 53% της απώλειας των τροφών σε ευρωπαϊκό επίπεδο", τονίζει ο Γεράσιμος Λυμπεράτος. Ο Γεράσιμος Λυμπεράτος, είναι ο άνθρωπος που τα τελευταία 5 χρόνια, εφαρμόζει στο Χαλάνδρι, υπό τη διοίκηση του Δημάρχου Σίμου Ρούσσου,  τις πιο πρωτοποριακές για την Ελλάδα, πρακτικές κυκλικής οικονομίας, αναφορικά με τα βιοαπόβλητα και την αξιοποίηση των υπολειμμάτων τροφών. Το Χαλάνδρι, είναι μάλιστα από τους λίγους δήμους που ανακυκλώνει τα βιοαπόβλητά του, λειτουργεί δηλαδή τον καφέ κάδο σε όλη του την έκταση χωροταξικά, την ίδια στιγμή που οι περισσότεροι δήμοι της Αττικής, έκαναν μεγαλεπήβολες φιέστες κατά την παραλαβή τους από την περιφέρεια λίγα χρόνια πριν και σήμερα βρίσκονται κάπου στοιβαγμένοι σε κάποιο αμαξοστάσιο. Επιπρόσθέτως, τα αξιοποιεί κιόλας, παράγοντας βιοαέριο από αυτά, το οποίο χρησιμοποιείται για την κίνηση 2 αποριμματοφόρων του.                                      

Ο Φώτης Αναστασίου από τη "Ζυθοποιία Αναστασίου" στο Χαλάνδρι 
                                                                         

Το εγχείρημα τιτλοφορείται ως "Taste the up grade", βαδίζοντας στη λογική της αναβαθμισμένης ποιότητας τροφής, αξιοποιώντας προϊόντα που περισσεύουν και είχαν χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή κάποιου άλλου τρόφιμου. Στην προκειμένη περίπτωση είναι η βύνη, όπου δοκιμάζοντας το ψωμί που έφτιαξε το Bread BC, τολμούμε να πούμε πραγματικά ότι υπερέχει ποιότητας και γεύσης. Πρόκειται για ψωμί που καταλαβαίνει κανείς, από την πρώτη δοκιμή, την αυθεντικότητα των πρώτων υλών που έχουν χρησιμοποιηθεί, την πλούσια μεστότητα της γεύσης και την αγνότητα των υλικών, την ύπαρξη δηλαδή της μη επεξεργασμένης τροφής, γεγονός σημαντικότατο στις μέρες μας, καθώς οι τροφές που έχουν κατακλύσει την παγκόσμια αγορά είναι κατά κύριο λόγο "συνθετικές". 

Ο Δήμος Χαλανδρίου βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με αρκετές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, με τα σχολεία και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα νοικοκυριά και ενημερώνει για τους τρόπους αποφυγής εκτεταμένης απόρριψης των τροφών, αλλά και τους τρόπους αξιοποίησής τους.                                                                           


Τη δράση, το 1ο Επιστημονικό Ελληνικό Workshop με θέμα "Ανωκύκλωση τροφίμων", διοργάνωσε η ACR+ με το συντονισμό του διαχειριστικού φορέα, του ΕΟΑΝ. 

Στην (φωτό πάνω) από αριστερά η Βάσια Χριστούλη, Επικοινωνιολόγος, ειδική συνεργάτιδα στο Δήμο Χαλανδρίου, η Κωνσταντίνα Παπαδοπούλου συνεργάτιδα από το NTUA, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΕΟΑΝ,  Δρ.Αλενξάνδρα Σοφία Τόγια, δίπλα της ο Γεράσιμος Λυμπεράτος, ο ιδιοκτήτης τους Bread BC Περικλής Βούρθης, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Δημοσίων Σχέσεων Χριστίνα Μαχαίρα, η Αθανασία Μπάρκα Παπαδημητρίου, Χημικός Μηχανικός του ΕΜΠ και η επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης του Δήμου με το συνδυασμό "Αγαπάμε το Χαλάνδρι", Κρίστυ Αγαπητού.