Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020

Η υγεία μας ολιστικά!


γράφει η Ανδρονίκη Παντιώρα

Ο ρόλος του γιατρού είναι πολυεπίπεδος. Είναι το πρόσωπο που θα σε βοηθήσει να αποφορτιστείς, να πετάξεις από πάνω σου την ένταση και τις σκέψεις των συνθηκών, θα σε καθησυχάσει, χρησιμοποιώντας τα ιατρικά δεδομένα και θα σε καθοδηγήσει στο δρόμο της φροντίδας.

Στη γυναίκα, υπάρχουν πολλές ασθένειες οι οποίες έχουν σχέση με το στρες. Όσο υψηλότερη είναι η στάθμη του στρες, τόσο πιο έντονη είναι η συμπτωματολογία. Τέτοιες καταστάσεις είναι η δυσμηνόρροια-οι πόνοι στην περίοδο, γενικά οι πόνοι και έξω απ’ τη γυναικολογία, οι χρόνιοι πόνοι όπως οι κεφαλαλγίες, επίσης οφείλονται στο στρες. Σε αυτές τις  περιπτώσεις, με χρόνιους πόνους, είναι σημαντικό να αποσπά κανείς την προσοχή του από την κατάσταση του πόνου και να μπαίνει σε μια διαφορετική εργασία, σε μια άλλη δραστηριότητα έστω και με το ζόρι στην αρχή, προκειμένου να ξεχαστεί.


"...Η δυτική ιατρική έχει ένα συγκεκριμένο φάσμα, τα θεραπευτικά μέσα φτάνουν μέχρι ένα ορισμένο σημείο. Πρέπει να ακολουθείς κανόνες. Δεν μπορείς να αποκλίνεις των κανόνων. Εμείς οι γιατροί κινούμαστε στα "αυστηρά" και τεκμαρτά μονοπάτια της επιστήμης, από τα οποία και δεν αποκλίνουμε. Τα ακολουθούμε πιστά. Τα τελευταία χρόνια, στον κλάδο της ιατρικής, εισέρχεται και τεκμηριώνεται η άποψη μιας ολιστικής αντιμετώπισης των καταστάσεων, των παθήσεων, των ιατρικών θεμάτων που άπτονται της υγείας μας και της ευεξίας...", σημειώνει η Καρολίνα.

Η Καρολίνα Κολιοπούλου, μαιευτήρας γυναικολόγος, με το διδακτορικό της πάνω σε αυτό, έρχεται σε επαφή και με την άλλη πλευρά των νοσημάτων και λαμβάνει υπόψιν της τη συνολική εικόνα μιας κατάστασης, ενός προβλήματος. 

"...Τη δυσμηνόρροια την τοποθετούμε στο φάσμα των χρόνιων πόνων. Το στρες απορυθμίζει τον τρόπο που λειτουργεί το ορμονικό μας σύστημα, επομένως απορυθμίζεται και ο εμμηνορυσιακός μας κύκλος.  Οι διαταραχές περιόδου, έχουν να κάνουν με την απορρύθμιση του ορμονικού άξονα. Επίσης, η λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος συνδέεται άμεσα με το στρες, με αποτέλεσμα τα φουσκώματα, τους διάχυτους πόνους και τη σπαστική κολίτιδα. Οι κολπίτιδες επίσης. Το αντιμετωπίζω πολύ συχνά...", τονίζει η Καρολίνα Κολιοπούλου. 


"...Δεν ασχολούμαστε μόνο με το σύμπτωμα, ψάχνουμε την πηγή ενός προβλήματος που βασανίζει τον ασθενή. Το ιστορικό της ασθενούς αποτελεί τη μισή θεραπεία. Η διάρκεια της συζήτησης, της συνέντευξης με την ασθενή, κρατάει πολύ περισσότερο από την ίδια την εξέταση. Για να ασχοληθούμε σε δεύτερο και σε τρίτο χρόνο με τη διανόηση και το συναίσθημα, καθαρίζουμε το μονοπάτι των διαφόρων πτυχών της ζωής του. Στον επαγγελματικό, στον οικογενειακό, στον κοινωνικό και στον προσωπικό τομέα. Δεν είναι ανάγκη οι γιατροί να είναι ψυχίατροι ή ψυχολόγοι για να βγάλουμε συμπεράσματα για την προσωπικότητα των ανθρώπων που μας επισκέπτονται..." 


Το τρίπτυχο της ολιστικής ιατρικής. Ολιστικός μπορεί να είναι ένας γιατρός που ασχολείται με τη δυτική ιατρική, δεν είναι ανάγκη να είναι ούτε ομοιοπαθητικός, ούτε βελονιστής, ούτε να κάνει ενεργειακές θεραπείες. Ένας ολιστικός γιατρός είναι εκείνος που ασχολείται με το τρίπτυχο, σώμα, διανόηση και συναίσθημα, προκειμένου να υπάρχει υγεία και στα τρία επίπεδα. 

"...Ασκώντας τη δυτική ιατρική οδηγήθηκα στην πορεία του επαγγελματικού μου προορισμού, να μάθω και άλλους τρόπους αντιμετώπισης μιας ασθένειας. Πολλοί άνθρωποι δεν βρίσκουν λύση στη συμβατική ιατρική και καταφεύγουν στις εναλλακτικές λύσεις. Εξασκώ και βελονισμό, στο ιατρείο, σε γυναικολογικά θέματα, όπως το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο που έχει και σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα. Επίσης στην υπογονιμότητα, στη δυσμηνόρροια, στις εμμηνοπαυσιακές εξάψεις, εφαρμόζω βελονισμό. Ουσιαστικά για μένα ο βελονισμός, αποτελεί ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα μου ως γιατρός...", συμπληρώνει η Καρολίνα
                                                                     

Η Καρολίνα Κολιοπούλου, τον ελεύθερό της χρόνο, ζωγραφίζει, ως χόμπι. Ανακάλυψε ένα μικρό φως στην εκτόνωση με τη ζωγραφική και το ακολούθησε μες στο τούνελ της καθημερινότητας της ζωής και της δουλειάς της ως γιατρός, γυναικολόγος. Με το χρόνο συνέχισε να υπηρετεί την τέχνη της ζωγραφικής υπό το πρίσμα του διαλογισμού, της προσωπικής ξεκούρασης και της εσωτερικής ανασυγκρότησης. Τον Ιούλιο μάλιστα από τις 7-18, θα συμμετάσχει με τα έργα της στην Chilli Art Gallery στο Θησείο. Θα είμαστε εκεί!