Σάββατο 18 Απριλίου 2020

Προσμένοντας την Ανάσταση!


Με την ελπίδα ότι θα έχουμε μια αποτελεσματική φαρμακευτική θεραπεία και ένα εμβόλιο σε ένα εύλογο μελλοντικό χρόνο, η πνευματική κατάνυξη το φετινό Πάσχα, βρίσκει σύσσωμη την ανθρωπότητα να εργάζεται συγκεντρωτικά, προσμένοντας καρτερικά τη δική της "ανάσταση" από την σαρωτική λαίλαπα του covid 19, που πλήττει απειλητικά τον πλανήτη.

Κι ενώ βρισκόμαστε εν μέσω της πανδημίας, η ιατρική κοινότητα σε όλο της το εύρος, σε συνδυασμό με τη συνεργασία συνολικά των δομών προστασίας χωρών-κρατών που εργάζονται ηρωϊκά για την καταπολέμηση και αντιμετώπιση του κορονοϊού, η ανθρώπινη συνεργασία και αλληλεγγύη συγκινεί και συμβάλει στο βίωμα μιας πραγματικής "ανάστασης" κυριολεκτικά και μεταφορικά, προσμένοντας για τα καλά νέα από το πεδίο της επιστημονικής έρευνας.

Έτσι, πλησιάζοντας στον εορτασμό της Αναστάσεως και με το δεδομένο ότι η κοινωνική απομόνωση, μας έδωσε την ευκαιρία και το χρόνο για σκέψη, καλλιέργησε το έδαφος για την προσωπική, εσωτερική αναζήτηση της πνευματικής όψης του ιού και του φιλοσοφικού αποτυπώματος που αφήνει έκδηλο στον πλανήτη, η δική μας ανάσταση και φέτος, η ανάσταση των λαών, θα είναι συλλογική και θα πηγάζει από ανανεωμένες αρχές και αξίες του κόσμου. Ενός νέου κόσμου, που θα μάθει να ζει με νέα δεδομένα, με νέους κανόνες, αλλά που ποτέ δεν θα χάνει την ανθρωπιά του και το κέντρο βάρους του.

Τα μηνύματα έρχονται ποικίλα, από κάθε κατεύθυνση. Είναι διαφορετικά. Εμείς θα κρατήσουμε μερικά. Αυτά που αντανακλούν τις εργασίες, τις συμμαχίες, προς το κοινό καλό, προς την καλυτέρευση του είδους. Και για να επιτευχθεί αυτό, μόνο ένας τρόπος υπάρχει, η επιβίωση. Η επιβίωση που επικεντρώνεται και που στηρίζεται στη συλλογικότητα και στην ενότητα. Αυτό είθε να είναι και η βάση της ψυχικής ανάτασης.          
Χρόνια πολλά και καλό Πάσχα!

Ανδρονίκη Παντιώρα
Πέτρος Καστορίνης