Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020

Μια ώρα μουσείο, μια ώρα χαράς!


γράφει ο Πέτρος Καστορίνης

Ένα μοναδικό, μουσείο αφιερωμένο στα συναισθήματα! Στο συναίσθημα που αποπνέει η ιστορία, η προσπάθεια, ο αγώνας!

Στο μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου γνωρίζεις τον εαυτό σου καλύτερα και κατανοείς τον εσωτερικό κόσμο των συναισθημάτων σου. Πόσες φορές έχεις ακούσει, έχεις παρακολουθήσει τον ''Μαραθώνιο''! Πόσες φορές έχεις ταυτιστεί με την προσπάθεια των αθλητών που συμμετέχουν σε αυτόν.


Τα περίπου 4000 εκθέματα καταγράφουν την ιστορία του Μαραθωνίου Δρόμου από το 1896 μέχρι σήμερα και αποτελούν την εσωτερική πυξίδα που μας καθοδηγεί στη ιστορία του. Μας βοηθούν να επεξεργαζόμαστε τα ερεθίσματα, τις καταστάσεις, τα γεγονότα από τον τόπο μας. Ο ''Μαραθώνιος'' είναι ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς στην προσπάθεια και είναι δικό μας, ελληνικό! 



Όλες οι δραστηριότητες του μουσείου βασίζονται στην αναγνώριση της ανεκτίμητης αξίας που έχει η συναισθηματική καλλιέργεια του ανθρώπου για την εξέλιξη του. Το μετάλλιο του πρώτου νικητή στο αγώνισμα του Μαραθωνίου Δρόμου το 1896 στην Ολυμπιάδα της Αθήνας, Σπύρου Λούη, αντίγραφο του κυπέλλου που του απονεμήθηκε και προσωπικά του αντικείμενα. Τα μετάλλια, τα κύπελλα, τα παράσημα και πλήθος κειμηλίων του Στέλιου Κυριακίδη, νικητή του Διεθνούς Μαραθωνίου Δρόμου της Βοστώνης το 1946. 


Στο Μουσείο εκτίθενται ακόμα τα κειμήλια από την ζωή και την δράση του Βουλευτή, Βαλκανιονίκη και ειρηνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη με σημαντικότερο την σημαία με το έμβλημα της ειρήνης από την Πορεία του 1963. Επίσης φιλοξενούνται συλλογές των μεγάλων Ελλήνων μαραθωνοδρόμων Χρήστου Βαρτζάκη, Θανάση Ραγάζου, Μιχάλη Κούση, Χρήστου Παπαχρήστου, Κυριάκου Λαζαρίδη, Τάκη Σκουλή, Μαρίας Πολύζου, Σπύρου Ανδριόπουλου, Νίκου Πολιά, Χρήστου Σωτηρόπουλου, Παναγιώτας Νικολακοπούλου-Λουβή και πολλών άλλων Ελλήνων και ξένων Πρωταθλητών.
                 

Η υπεύθυνη του Μουσείου ''Μαραθωνίου Δρόμου'', Ειρήνη Σπανού, κατά την διάρκεια της ξενάγησής μας σε αυτό μας λέει: ''...Ένα οδοιπορικό στην ιστορία των Ολυμπιακών Μαραθωνίων, εδώ καταγράφεται το παγκόσμιο κίνημα του Μαραθωνίου Δρόμου, μέσα από θεματικές ενότητες που είναι αφιερωμένες στους μαραθώνιους που διεξάγονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη, σε ολυμπιονίκες, στην εμφάνιση των γυναικών στο μαραθώνιο, ακόμη και τον εξοπλισμό των μαραθωνοδρόμων. Να ενθαρρύνουμε τα παιδιά και τους εφήβους να γνωρίσουν το ξεχωριστό αυτό κεφάλαιο της ιστορίας μας. Χαιρόμαστε πολύ όταν μας επισκέπτονται σχολεία, είναι μεγάλη μας χαρά...''


To Μουσείο του ''Μαραθωνίου Δρόμου'' βρίσκεται στον ''γενέτειρο'' τόπο του αθλήματος, στο χωριό του Μαραθώνα. Σε ένα κτίριο που από μόνο του θα μπορούσε να ήταν μουσείο. Κατασκευάστηκε το 1908 και υπήρξε το πρώτο Δημοτικό σχολείο του Μαραθώνα έως το 1996. Ανακαινίστηκε με σεβασμό και σήμερα φιλοξενεί το Μουσείο του ''Μαραθωνίου Δρόμου''. 

Ειδικά αυτή την εποχή που Σάββατο κινείστε προς τις υπέροχες παραλίες της περιοχής, αφιερώστε λίγο χρόνο και επισκεφτείτε το! Θα γεμίσετε συναισθήματα...