Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021

Νέα χρονιά, καραντίνα και ψυχική υγεία!

γράφει ο Πέτρος Καστορίνης

Η επιστημονικά αποδεδειγμένη, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας μελαγχολία των ημερών Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και των Φώτων είναι πράγματι εκείνη η εποχή του χρόνου, που η κατάθλιψη παρουσιάζει ιδιαίτερη αύξηση. Ήρθε και η πανδημία-καραντίνα και μας έδεσε με το προφανές...

Οι επαγγελματίες της ψυχικής υγείας τονίζουν από την πλευρά τους, πως οι γιορτινές ημέρες απαιτούν προσοχή για τα άτομα, που υποφέρουν ήδη από κατάθλιψη. Τις εορταστικές αυτές μέρες υπάρχει ένα γενικότερο κλίμα χαράς, θαλπωρής και αγάπης. Το βλέπουμε στις βιτρίνες, στους δρόμους, στις διαφημίσεις... παντού! Οι εικόνες αυτές, όμως, ερμηνεύονται εντελώς διαφορετικά από τον κάθε άνθρωπο, με αποτέλεσμα η πραγματική ζωή να μην ανταποκρίνεται συνήθως στις υψηλές ''γιορτινές'' προσδοκίες, που θέτουμε.

Ο συνδυασμός εορτές, πανδημία-καραντίνα ενίσχυσε το γεγονός και έκανε ανθρώπους να νιώθουν πολύ μόνοι, να απογοητεύονται, να θυμώνουν ή και να φοβούνται... Έτσι, στο διάστημα αυτό διαπιστώνεται να απειλείται σημαντικά η σωματική και κυρίως ψυχική υγεία του κόσμου.

Δυστυχώς ουδείς κατάφερε να αποβάλει τον φόβο από τους πολίτες. Οι φιλότιμες προσπάθειες των αρχών, με την ελπίδα του εμβολίου να καλλιεργείται από τα μέσα ενημέρωσης ως πανάκια σωτηρία, την προβολή του πόσο ισχυρό είναι το σύστημα υγείας και το πόσο σοβαροί είναι οι πολιτικοί που σχεδιάζουν το απεμπλεκόμενο μέλλον μας από την covid-19, έπεσαν στο κενό.

Εμβόλια έγιναν λίγα μπροστά στις κάμερες, περισσότερα στην βουλή και στα πρόχειρα πολιτικά ιατρεία. Γενικά το ''πρότζεκτ" εμβόλιο, μάλλον "κάηκε" ως πρόγραμμα αποσυμπίεσης των σκέψεων φόβου για την υγεία μας και της επόμενης μέρας και το τι βιοποριστικά, θα μας ξημερώσει...

Τα μέσα ενημέρωσης, ανάλογα με πιο πρόγραμμα προβολής τρέχουν οι αρχές, προχωράνε σύννομα με αυτό. Εν τούτοις, τους ξεφεύγουν διάφοροι καλεσμένοι γιατροί-καθηγητές που εκφράζουν αντίθετη άποψη, ιδιαιτέρως αυστηρή με το πόσο σκληρή είναι η δοκιμασία του συστήματος υγείας, παρατηρώντας όλοι μας απ' την έξω, πόσο θα αντέξει ακόμα...Πόσο θα αντέξει ακόμα αυτό και οι άνθρωποί του.

Την ίδια ακριβώς στιγμή, παρατηρείται αυτοαναίρεση, μία αυτοακύρωση θα λέγαμε μεταξύ των προσώπων των διοικούντων που ανακοινώνουν διάφορες αποφάσεις κάθε φορά, με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του κόσμου. Οι σπασμωδικές ανακοινώσεις που ανοίγουν και κλείνουν τις επιχειρήσεις και την αγορά εργασίας, έχουν προκαλέσει κακή εντύπωση, η οποία δείχνει προχειρότητα, χωρίς κανένα σοβαρό σχεδιασμό προγράμματος. Όλοι οι εμπορικοί σύλλογοι, αλλά και όλοι οι επιχειρηματίες ανεξαρτήτως του οικονομικού μεγέθους τους, απορούν με την ανεπανόρθωτη ζημιά που τους προκαλούν τα μέτρα χωρίς στόχο. Παρόλ' αυτά, τα ακολουθούν πιστά, όπως πιστά ακολουθούν και οι υγειονομικοί στο σύνολό τους, από την αρχή της επιδημιολογικής κρίσης, μια ορθή διαχείριση της κρίσιμης κατάστασης!

Τέλος, ας μην αναφερθούμε στο πότε θα ανοίξουν τα σχολεία. Πιο εύκολο μάλλον θα ήταν χωρίς να έχουν ανοίξει, να συζητάμε για το πότε θα τα κλείσουν και πάλι! Γενικά βαδίζουμε σε ένα αχαρτογράφητο επιδημιολογικό τοπίο, όπου οι αρχές αδυνατούν να χαρτογραφήσουν. Πραγματικά, λείπει ένα σοβαρό σχέδιο δράσης. Αντιθέτως, η επικοινωνιακή ικανότητα, εφαρμόζεται στο έπακρον. Οι πολίτες οφείλουν να έχουν μία σαφέστερη και πιο σοβαρή ενημέρωση, χωρίς επικοινωνιακά τρικ. Άλλωστε είναι αυτοί που τήρησαν και τηρούν τα μέτρα, με όποιο πρόχειρο τρόπο τους τα επέβαλαν ή επιβάλουν!