Τρίτη 18 Μαΐου 2021

Μια μεγάλη καρδιά για όλους!


γράφουν: Ανδρονίκη Παντιώρα, Πέτρος Καστορίνης

Αναζητούμε τις ομορφιές της Ελλάδος σε όλη την επικράτεια. Μια ανάσα όμως από την αγαπημένη μας, πολυπληθής Αττική, βρίσκεται ένας μαγικός κυριολεκτικά προορισμός, η Εύβοια.

Δίπλα στην Αττική, η πανέμορφη Εύβοια, κρύβει σε όλα της τα μέρη, από το βορρά έως και το νότο, από τον γραφικό και απάνεμο Ευβοϊκό, μέχρι τα άγρια κάλλη του Αιγαίου, ανεξερεύνητες ομορφιές, μοναδικά τοπία απέραντου κάλλους, παρθένα μέρη, μικροί εξωτικοί παράδεισοι που ικανοποιούν όλα τα γούστα και τις προτιμήσεις.
                                                                                    

Στην Εύβοια θα συναντήσετε μαγευτικές παραλίες και μια μεγάλη γκάμα ακτών, νερών και βυθού. Ολόκληρο το νησί, προσφέρει στον ταξιδιώτη τεράστια ποικιλία καλοκαιρινών δραστηριοτήτων.
                                                                                       
 
Από κολύμπι και βουτιές σε γαλαζοπράσινα, σμαραγδένια νερά, θαλάσσια σπορ και απίθανες εξορμήσεις στη φύση. Οδοιπορικά και πεζοπορίες σε φαράγγια και λίμνες.
                                                                                     

Από το φαράγγι Δημοσάρη και μια ξεχωριστή βόλτα - εξερεύνηση των δρακόσπιτων, εκεί ψηλά στα νότια βουνά της Όχης, έως την εντυπωσιακή Δίρφυ. Δεν μένει παρά να ενημερωθείτε και να ξεκινήσετε. Να περιηγηθείτε και να περιπλανηθείτε στα πλούσια κάλλη της.


Οι κόλποι και οι ακτές της πολυάριθμες, εναλλάσσονται αρμονικά χαρίζοντας ένα πλουραλισμό και διαφορετικά τοπία και περιβάλλοντα που ξαφνιάζουν κάθε υποψιασμένο ταξιδιώτη.


Με έντονη την αίσθηση σαν την επισκεφτείς ότι η Εύβοια θυμίζει κάτι από παλιά, κάτι από τα παιδικά μας χρόνια, κρατά αναλλοίωτη στον πυρήνα της την αυθεντικότητά της, τον παραδοσιακό ελληνικό, τουριστικό χαρακτήρα της, που προάγει τους δεσμούς της οικογένειας, της οικειότητας, της απλότητας και της φιλίας.  


Η Εύβοια είναι εντυπωσιακή. Έχει μια ιδιαίτερη ομορφιά και μια μεγάλη καρδιά που τους χωράει όλους. Τους πιο εναλλακτικούς, εκείνους με τις πιο χιπστερικές διαθέσεις, τους ήρεμους, τους εξερευνητές, τους περιπατητές, ακόμα και εκείνους που αναζητούν τα πιο πολυσύχναστα, κοσμικά σημεία. Σέρφερς από όλο τον κόσμο την προτιμούν. Όλοι θα διασκεδάσουν, θα ξεκουραστούν και θα απολαύσουν καλό φαγητό, φρέσκα ψάρια και υπέροχα θαλασσινά, σπιτικές πίτες και ντόπια γλυκά.


Η Εύβοια συγκαταλέγεται στα ελκυστικότερα μέρη της Ελλάδος. Με προσβάσεις μέσω θαλάσσης από Ραφήνα για Μαρμάρι, από Αγία Μαρίνα για Στύρα, από Ωρωπό για Ερέτρια, από Γλύφα για Αγιόκαμπο, από Αγιο Κωνσταντίνο για Αιδηψό και από το Βόλο για Μαντούδι, είναι προσεγγίσιμη από όλες της τις πλευρές. 


Oδικός η ιστορική γέφυρα της Χαλκίδας συνδέει την ηπειρωτική Στερεά Ελλάδα με την νήσο, όπου κι αυτή ανήκει στο ίδιο γεωγραφικό διαμέρισμα, τη Στερεά! Με ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον, η Εύβοια δεν υπολείπεται ούτε στην ανάπτυξη αρχαιολογικού τουρισμού. Με τα κάστρα της να εκτείνονται σε μεγάλο υψόμετρο στα βουνά της, μας θυμίζουν την ιστορία της και τις μάχες των προγόνων της. 
                                                                                

Στην ιστορία της αρχαίας Εύβοιας, την ουσιαστικότερη θέση κατέχουν οι δύο σημαντικότερες, από πλευράς ιστορικής και πολιτιστικής αξίας πόλεις, η Χαλκίδα και η Ερέτρια. Στην άλλη πλευρά, ανατολικά που βρέχεται από το Αιγαίο, βρίσκεται η Κύμη μια ναυτική πόλη με πλούσια δράση, όπου πολιτιστική ακμή της, είναι η ύπαρξη της αρχαίας μάντισσας Κυμαίας Σίβυλλας, που έχει απαθανατίσει ο Μιχαήλ Άγγελος στις περίφημες τοιχογραφίες του στην οροφή της Καπέλα Σιξτίνα.                                                                                     
                                                                                   

Στα βόρεια, η ύπαρξη της Ιστιαίας, αναφέρεται από τον Όμηρο στην Ιλιάδα, ότι οι Ιστιαιείς πήραν μέρος στην Τρωική εκστρατεία, ενώ η πανέμορφη Κάρυστος νότια, τοποθετείται από την εποχή του Λίθου.

Από τον βορρά έως το νότο κι από τον Ευβοϊκό έως το Αιγαίο, την ανατολική πλευρά, το μεγάλο νησί παρουσιάζει σπουδαίο ιστορικό ενδιαφέρον και αποτελεί μια πλούσια πηγή προσέλκυσης μελέτης και επιμόρφωσης. Η Εύβοια είναι μοναδική. Είναι γοητευτική, πλανεύτρα, σε σαγηνεύει. Ίσως, η όχι και τόσο ραγδαία ανάπτυξή της, να αποτέλεσε τελικά μία θετική παράμετρο που λειτούργησε υπέρ της και λόγω αυτού να έχει κρατήσει την αυθεντικότητα και τον παραδοσιακό χαρακτήρα της. Αυτό το κάτι από παλιά. 

Περισσότερες φωτογραφίες, ''Evia Portfolio Νorth Pages'':