Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021

Αναγέννηση και ζωή!


Η τρέχουσα χρήση του όρου «εικαστικές τέχνες» περιλαμβάνει τη ζωγραφική, τη γλυπτική, τη χαρακτική και τις εφαρμοσμένες τέχνες της φωτογραφίας και της διακόσμησης. 

Οι Εικαστικές Τέχνες ωστόσο, κινούνται σε ένα ευρύτερο φάσμα, κατέχοντας ένα αμβλυμμένο περιεχόμενο και έναν πολυδιάστατο πυρήνα.

Κάθε μορφή δημιουργίας, έργα, εικόνες και αντικείμενα που σχετίζονται με τον πολιτισμό και που προσδίδουν στον άνθρωπο ένα μήνυμα κοινωνικό, ανθρωπιστικό, περιβαλλοντολογικό, διαπλανητικό, αναφέρονται ως «εικαστικές τέχνες». Εκεί όπου ένα έργο προσκρούει και αναμοχλεύει με ξεχωριστό τρόπο, τον κάθε θεατή του.

Όπως και να έχει, για εμάς εδώ στο North Pages, το εικαστικό αποτέλεσμα ήταν, είναι και θα είναι ορόσημο στην δημιουργία. Αναζητώντας εξαρχής τη νέα αξιοθεσία της ενημέρωσης, μέσα από το πρίσμα της καλλιτεχνικής ματιάς και της απαρέγκλιτης ποιότητας στη δημοσιογραφική της αποτύπωση, στην εποχή της ηλεκτρονικής απόδοσης της ενημέρωσης και της φωτογραφικής προτίμησης με άποψη, η αναζήτηση της τέχνης για εμάς, δεν έχει σταματήσει.

Το αποκύημα αυτής της αναζήτησης, μας οδήγησε στη δημιουργία του North Gallery, ενός portfolio με έργα εικαστικών τεχνών. Πρόκειται για έργα που θα δημιουργούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα από τους εκάστοτε δημιουργούς, που εκτός από την εφαρμοσμένη τέχνη της φωτογραφίας, όπως προκύπτει από την 1η Θεματική Ενότητα με τίτλο: «Το οξύμωρο των αντιθέσεων», θα είναι σύννομα με το ερμηνευτικό αποτέλεσμα της επικαιρότητας ή ενός προβληματισμού!

Το κάθε πρωτότυπο έργο ως ζωντανός οργανισμός, θα παραμένει στην North Gallery και με την ολοκλήρωση μιας ενότητας, θα εκτίθενται όλα μαζί. Παράλληλα 31 αντίγραφα του κάθε έργου με τη σφραγίδα γνησιότητας, «North Gallery Original Copy», και χειρόγραφα αριθμημένα, θα αποστέλλονται σε επιλεγμένους, εξέχοντες συνεργάτες του North Pages, τα οποία θα τους ανήκουν και θα αποτελέσουν με την ολοκλήρωση της κάθε ενότητας, μία σπουδαία πιστοποιημένη συλλογή για κάθε ιδιοκτήτη.
         


Πιστοποιητικό Γνησιότητας / North Gallery Original Copy: Το πιστοποιητικό γνησιότητας είναι αυτό που πιστοποιεί το νόμιμο κάτοχο του έργου, δίνοντάς του το δικαίωμα, να το χρησιμοποιήσει σε κάθε χρήση (δανεισμού του έργου, μεταπώλησης, έκθεσής του ή και ασφάλισής του, εκτός της αναπαραγωγής του). Όλα τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στον καλλιτέχνη.

Το πιστοποιητικό γνησιότητας είναι η ταυτότητα του γνήσιου αριθμημένου αντιτύπου, που ενημερώνει για τον δημιουργό και την αρίθμηση του. Όλα τα αντίτυπα είναι υπογεγραμμένα και αριθμημένα από τον καλλιτέχνη. Μετά την παραγωγή των προαποφασισμένων αντιτύπων, βεβαιώνεται ότι δεν θα υπάρξει επιπλέον αναπαραγωγή του έργου. Η αρίθμηση αναφέρεται σε κάθε αντίγραφο. Αν δεν αναγράφεται η αρίθμηση, το έργο είναι πλαστό.

Η ερμηνευτική και εφαρμοσμένη εικαστική τέχνη της φωτογραφίας αποτελεί την πρώτη θεματική ενότητα, του North Gallery, με τίτλο: «Το οξύμωρο των αντιθέσεων», με δύο έργα που φέρουν την ονομασία «Αναγέννηση και ζωή», εναρμονισμένα με το πνεύμα των ημερών. 

1η Θεματική Ενότητα Εικαστικής Φωτογραφίας
«Το οξύμωρο των αντιθέσεων»
Ανδρονίκη Παντιώρα, Πέτρος Καστορίνης

Μια τυπολογική κατάταξη των επιμέρους, πραγματώσεων των σχημάτων λόγου και εικόνας που είναι γνωστό, από την αρχαία εποχή, ως οξύμωρον αποκρυπτογραφείται από τους Ανδρονίκη Παντιώρα και Πέτρο Καστορίνη, προϊόν της δουλειά που παρουσιάζουν από τον Ιανουάριο του 2019 στο North Pages. Με ελάχιστες παραλλαγές, επαναλαμβάνουν απλώς ερμηνευτικά και με έντονο προβληματισμό, εισβάλουν σε βάθος, αφαιρώντας λέξεις που προστίθενται στις εικόνες που δημιουργούν οι ίδιοι! Ως δύο διαφορετικά πρόσωπα, δύο δημοσιογράφοι διαφορετικής εξειδίκευσης, μία γυναίκα και ένας άνδρας, δύο διαφορικών αντιλήψεων άνθρωποι, συνάπτουν έννοιες αντιφατικές μεταξύ τους, που εκφράζουν ωστόσο κατά βάση ένα νόημα κοινό, με έναν κατ’ επέκταση ταυτόσημο ορισμό!

Αναγέννηση και ζωή (Ι)
Ανδρονίκη Παντιώρα
Οκτώβριος 2021

Κάθε είδους αναγέννηση αντλεί δυνάμεις για τη δημιουργήσει τη ζωή με όλους τους τρόπους και με κάθε μέσο, που για την ανθρώπινη παρατήρηση, αγγίζει τα όρια του υπερβατικού. Η μαγεία της φύσης και η αναγέννηση της ανέκαθεν προσέλκυε το ενδιαφέρον του ανθρώπου, διοχετεύοντας τα συμπεράσματά του στην επιστημονική έρευνα και μελέτη. Το φως και το σκοτάδι στο φωτογραφικό φακό, αποτυπώνονται με τον ιδανικότερο τρόπο με τις διαβαθμίσεις των σκιών, ενώ η δημιουργία της πλάσης δείχνει κατάφορα την εξέλιξη. Ο χρόνος μοιάζει να σταματά σε μια μεγάλη καταστροφή, παγώνουν οι ψυχές και τα βλέμματα, όμως η ζωή κατ’ ουσίαν δεν παύει. Εκκολάπτεται σιωπηρά. Ιπποκράτειος Πολιτεία, Περίπατος στην καμένη γη.

Αναγέννηση και ζωή (ΙΙ)
Πέτρος Καστορίνης
Αύγουστος 2021

Δεν υπάρχει καθιερωμένος κανόνας γραφής για την αποτύπωσης της στιγμής. Η ομορφιά της φύσης, περιγράφεται με πεζές πραγματείες, όπως οι σοφιστές ποιητές, με στερεότυπες αναφορές. Η αποτύπωση της κίνησης στα ζώα και τα πτηνά της φύσης, στα χιλιοστά του δευτερολέπτου που σου επιτρέπει η φωτογραφική μηχανή, εναρμονίζεται με την πραγματικότητα! Η πραγματικότητα η οποία αποτελεί κυριολεκτικά τη ζωντανή πρακτική, στέκεται ως αρωγός στο διάλογο που αναπτύσσεται μεταξύ του ανθρώπου και του θέματος που αποτυπώνει ως εικαστική παρεμβολή. Η φύση δεν σταματά να προχωρά, αδιάλειπτα, μαγικά. Βορειοανατολικά της Πάρνηθας, Αύγουστος 2021.