Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Doctor Che...


γράφει ο Πέτρος Καστορίνης

Ο Τσε Γκεβάρα, ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε και έστησε το μοντέλο ιατρικών υπηρεσιών και φαρμακευτικής έρευνας στην Κούβα, εκμηδένισε την παιδική θνησιμότητα, προσφέροντας απλόχερα τον ανθρωπιστικό ρόλο της ιατρικής στον κόσμο. 

Το καλύτερο ιατρικό σύστημα σε όλη τη Λατινική Αμερική και ένα από τα κορυφαία του πλανήτη, παρέχει υπηρεσίες όπου υπάρχει ανάγκη στον κόσμο και είναι δωρεάν για όλους. Το εκπόνησε ένας γιατρός ονόματι Ερνέστο Γκεβάρα ντε λα Σέρνα. To εμπάργκο που επεβλήθη από τους ''καλούς ανθρώπους'' στο ''νησί'' σε πρώτες ύλες, σε τεχνολογικό εξοπλισμό αποτέλεσε το έναυσμα στο ιατρικό σύστημα να περάσει κάθε όριο. Το επιστημονικό προσωπικό, ή φαρμακευτική εξέλιξη καθώς και η τεχνολογία βρίσκονται ακόμα και σήμερα στην κορυφή του κόσμου.


Ο Τσε αντιλήφθηκε τον Σοσιαλισμό όχι ως ακαδημαϊκό εγχειρίδιο πολιτικής και οικονομίας αλλά ως βίωμα ''...για μας δεν υπάρχει κανένας άλλος ορισμός του Σοσιαλισμού πλην της κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο...'' όπως σημείωνε ο ίδιος. Αυτή του την πεποίθηση ο Τσε την έκανε στάση ζωής. Και γι’ αυτό σήμερα, 44 χρόνια από τον θάνατό του η ιατρική επιστημονική κοινότητα της Κούβας δεν έχει παρακλείνει χιλιοστό από το λειτούργημα της!

Η Κούβα, με τη συνήθη έκφραση αδελφοσύνης και αλληλεγγύης προς τους λαούς του κόσμου, είναι σε θέση να βοηθήσει και να ανταποκριθεί σημειώνοντας ότι αυτό το έχει αποδείξει η χώρα του σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, τόσο ενόψει φυσικών καταστροφών όσο και όταν αντιμετωπίζει τον Έμπολα (2014) στην Αφρική.
                               

Τις τελευταίες μέρες, η Κούβα έστειλε ιατρικές ομάδες (Πάνω από 50 γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό) αντιμετώπισης του κορονοϊού στη Νικαράγουα, τη Βενεζουέλα, το Σουρινάμ τη Γρανάδα και στη Λομβαρδία, την περιοχή της Ιταλίας που πλήττεται περισσότερο από την πανδημία που ανακήρυξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
           

Ο δρ. Jorge Juan Delgado Bustillo, διευθυντής της Μονάδας Κεντρικής Ιατρικής Συνεργασίας του Κουβανικού Υπουργείου Υγείας (MINSAP), ανέφερε ότι η χώρα μας παρέχει ιατρική συνεργασία σε 37 χώρες που αναφέρουν κρούσματα του Covid-19, ενώ το σύνολο των χωρών στις οποίες η Κούβα παρέχει ιατρικές υπηρεσίες είναι 59. Ο υψηλός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι κανένας συνεργάτης υγείας στις ιατρικές μας κλινικές στο εξωτερικό δεν ανέφερε ότι είναι άρρωστος με τον νέο κορονοϊό, δεδομένου ότι ελήφθησαν όλα τα μέτρα για την πρόληψη και την αυτοπροστασία.