Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021

Η φύση δεν αντιγράφεται..!


γράφει ο Πέτρος Καστορίνης

Στις 19 Αυγούστου 2010, 270 φωτογράφοι από 100 διαφορετικές χώρες μοιράστηκαν τις φωτογραφίες τους σε ένα παγκόσμιο διαδικτυακό portfolio. Η εκδήλωση αυτή σηματοδότησε την πρώτη επίσημη Παγκόσμια Ημέρα Φωτογραφίας.

Σαν σήμερα λοιπόν και κάθε χρόνο γιορτάζει η τέχνη, η τεχνολογία, η ιστορία της φωτογραφίας. Ημέρα που ενθαρρύνει τους φωτογράφους από όλο τον κόσμο να μοιραστούν μια φωτογραφία που περικλείει τον κόσμο τους, την αναζήτησή ή τον προβληματισμό τους, τον θαυμασμό τους ή την αντίδρασή τους για ένα γεγονός που μπορούν να το ''περιγράψουν'' στο καρέ μιας εικόνας.

Το είδος της φωτογραφίας που γνωρίζουμε σήμερα χρονολογείται από το 1839. Εκείνη την εποχή, η Γαλλική Ακαδημία Επιστημών ανακοίνωσε τη διαδικασία Daguerreotype. Η διαδικασία κατέστησε δυνατή τη δημιουργία μιας εξαιρετικά λεπτομερούς εικόνας σε ένα φύλλο χαλκού. Ήταν η πρώτη μέθοδος για τη λήψη μόνιμης εικόνας με κάμερα.

40 χρόνια αργότερα, το 1884, ο Τζορτζ Eastman βελτίωσε τη διαδικασία Daguerreotype. Αντικατέστησε την πλάκα χαλκού με ένα στεγνό τζελ σε χαρτί, το οποίο ονόμασε φιλμ. Αυτή η εφεύρεση άμβλυνε την ανάγκη των φωτογράφων να μεταφέρουν βαριές πλάκες χαλκού και τοξικές χημικές ουσίες. Ο Eastman δεν σταματά τις δραστηριότητές του και το 1888 παρουσιάζει την κάμερα Kodak! Ουσιαστικά αυτή ήταν η αρχή της φωτογραφίας, η μετέπειτα ψηφιακή επανάσταση που με τις εφαρμογές της καθημερινά, επαγγελματίες ή μη, δημιουργούν φωτογραφίες και αποτελεί την λογική εξέλιξη της τεχνολογίας.

Επανερχόμενοι στην σημερινή εορτή, τιμώντας την ημέρα, μοιραζόμαστε κι εμείς μία ξεχωριστή φωτογραφία που κάναμε λίγες ώρες πριν από το ανθρώπινο κατάντημα που περιέλαβε την Βόρεια Εύβοια σε μαύρο κάδρο. Είναι μία εικόνα που θα μας θυμίζει την ασέβεια, την ανικανότητα, την ανευθυνότητα, την έλλειψη παιδείας των ανθρώπων, συν την παράνοια ότι αυτό το φυσικό έργο μπορεί να δημιουργηθεί και πάλι. Η φύση δεν αντιγράφεται..!