Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

Ακολουθώντας τα όνειρα!


γράφει η Ανδρονίκη Παντιώρα

Οι στιγμές της αποφοίτησης από το σχολείο και αργότερα από το πανεπιστήμιο, είναι στιγμές μοναδικές στη ζωή ενός έφηβου που ενηλικιώνεται και μεγαλώνει, που προοδεύει.

Και ενώ τα διπλώματα σηκώνονται ψηλά και η συγκίνηση παίζει τα ρέστα της στην παρτίδα της ζωής, κάθε χρόνο τέτοια εποχή οι τελειόφοιτοι νέοι, οι μαθητές, αφήνουν πίσω τους την πρότερη σχολική ή πανεπιστημιακή κατάσταση αντίστοιχα, εισέρχονται στον κόσμο των "μεγάλων", ανοίγοντας λίγο περισσότερο την πόρτα της ενηλικίωσης, με τις καλύτερες προδιαγραφές.                                              

Ναι με τις καλύτερες προδιαγραφές, γιατί κάθε νέα γενιά είναι καλύτερη από την προηγούμενη, σαφέστατα, χωρίς αντίρρηση. Υπό αυτή την έννοια και λόγω ότι οι εποχές εξελλίσσονται, αλλάζουν, οι προϋποθέσεις ανάπτυξης και κοινωνικής ανέλιξης και υποστήριξης μιας καλύτερης ποιότητας ζωής για τον άνθρωπο, αναμφισβήτητα είναι ευνοϊκότερες από ποτέ άλλοτε. 

Παρακολουθώντας την αποφοίτηση της τάξης του 2024, στην Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών, αναρωτήθηκα για τη σημαντικότητα του ρόλου του σχολείου, πόσο καίριος τελικά..., η πρώτη σοβαρή, μεγάλη και αξέχαστη κοινωνικοποίηση, αναπόλησα την απύθμενη ομορφιά των σχολικών χρόνων, την ομορφιά της νιότης και την παιδικότητα της ζωής, την αξία των ανθρώπων που μας περιστοιχίζουν σε κάθε κρίσιμη καμπή της ζωής και την πολυπλοκότητα του περιβάλλοντος. Πόσο και αυτό με τη σειρά του, μετά τους ανθρώπους, μας καθορίζει, μας ακολουθεί, παντού και πάντα. 

Με αυτές τις σκέψεις κλείνει και για φέτος ένας ακόμη σχολικός κύκλος, ένας κύκλος μαθημάτων ζωής για όλους μας, είπαμε... με τις καλύτερες των προϋποθέσεων, με μεγαλεπήβολα όνειρα και χρονοτριβές. Καλή επιτυχία, καλή πρόοδο και καλά αποτελέσματα σε όλους όσους εξετάστηκαν στη δύσκολη και βάρβαρη κατά πολλούς διαδικασία των Πανελληνίων. Πάνω απ' όλα όμως, καλή επιτυχία στις καθημερινές εξετάσεις της ζωής, που δοκιμάζει τα όρια και τις αντοχές μας, επίμονα και με συνέπεια. 

Καλό καλοκαιράκι και καλή ξεκούραση και μην ξεχνάμε, όπως μεταφέρθηκε με νόημα από όλη την εκπαιδευτική κοινότητα του σχολείου στους αποφοίτους του 2024, στην εκδήλωση της Ελληνογαλλικής Σχολής Ουρσουλινών, σκεφθείτε λίγο παραπάνω τα μεγάλα "ναι" και τα μεγάλα "όχι" ανακοινώστε τα, υποστηρίξτε τα και ακολουθήστε τα!