Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

Η οικογένεια στο επίκεντρο!


γράφει η Ανδρονίκη Παντιώρα

Όταν ο συνεκτικός ιστός μιας κοινωνίας σπάει, ο δεσμός της οικογένειας, που εσωκλείεει μέσα του τη γαλούχηση αρχών και αξιών, την προώθηση της αγάπης έμπρακτα, της φροντίδας, του σεβασμού και της έννοιας, του νοιαξίματος, τότε ζούμε σκηνές σκληρές, απάνθρωπες, με βίαια ξεσπάσματα, επιθετική συθμπεριφορά, αγριότητα. 

Παρατηρούμε σύσσωμοι και εμβρόντητοι όλοι τα τελευταία χρόνια, την έξαρση της βίας στην κοινωνία, ενδοοικογενειακά, στους νέους, οριζόντια, σε όλο το μήκος της κοινωνικής διαστρωμάτωσης, γεγονός που αντιλαμβάνεται κανείς ότι το πρόβλημα έχει αρχίσει δυστυχώς να διευρύνεται, είναι πλέον αισθητό, μας αφορά όλους και προφανώς έχει φτάσει η ώρα να δούμε τι φταίει, να ψάξουμε τα αίτια και τη ρίζα του ζητήματος. 

Στα εγκαίνια του Δημοτικού Κέντρου Οικογένειας στη Νέα Ιωνία, ο Δήμαρχος Παναγιώτης Μανούρης, μαζί με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας  Σοφία Ζαχαράκη και τον Αντιπεριφερειάρχη Υγείας Θάνο Ασκητή (Κεντρική Φωτό), έκοψαν την κορδέλα του Κέντρου, δεσμευόμενοι και οι τρεις από τις θέσεις ευθύνης που κατέχουν, να αναλάβουν δράση και να ενσκήψουν ευρύτερα στο θέμα, που πλήττει τον πυρήνα της κοινωνίας, τις ανθρώπινες σχέσεις, οι οποίες σήμερα, στην εποχή που διανύουμε, φαίνεται ότι βρίσκονται σε κρίση. Το χώρο ευλόγησε ο Μητροπολίτης Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ, ενώ την τελετή των εγκαινιών, εκ μέρους του Περιφερειάρχη Αττικής, εκπροσώπησε η Περιφερειακή Σύμβουλος Βορείου Τομέα Μαργαρίτα Βάρσου και η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιρένα Αποστολάκη (Κεντρική Φωτό). 

Το Δημοτικό Κέντρο Οικογένειας Νέας Ιωνίας, είναι μια αυτοδιοικητική δομή ψυχικής υγείας, ανοιχτή σε όλους τους δημότες, είτε ατομικά, είτε ως οικογένεια. Εστιάζει στην πρόληψη, στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των συναισθηματικών δυσκολιών σε άτομα, σε παιδιά προσχολικής, σχολικής και εφηβικής ηλικίας, αναφορικά με την ομαλή ροή της σχολικής καθημερινότητας και ζωής τους. Εστιάζει επίσης στην πρόληψη και την αντιμετώπιση δυσλειτουργικών συμπεριφορών, φιλοδοξώντας να γίνει ένας χώρος συνάντησης των πολιτών όπου θα διεργάζονται, θα μοιράζονται θέματα και θα εκφράζονται στην επιστημονική ομάδα του Κέντρου Οικογένειας τις δυσκολίες, τις ανησυχίες τους και κάθε άλλη σοβαρότερη πτυχή της ζωής τους.