Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Ο νάρκισσος και η βία!


Συνέντευξη: Ανδρονίκη Παντιώρα

Ποιος είναι ο νάρκισσος και τι σχέση έχει με τη βία; Το προφίλ της ναρκισσιστικής διαταχής, αναλύει με τη συνέντευξή της στο Magazine by North Pages, η Δρ. Κλινικής Ψυχολογίας Ελένη Μυλωνοπούλου, σε μια συζήτηση, ξετυλίγοντας το κουβάρι της βίας σε όλους τους κύκλους της κοινωνίας, που τα τελευταία χρόνια αφήνει απειλητικά το στίγμα της σε όλο το φάσμα των σχέσεων. 

Πως καταλήγει ένα άνθρωπος να ασκεί βία έμφυλη ή μη. Από που προέρχεται, από που πηγάζουν αυτές οι συμπεριφορές; «Πίσω από κάθε παραβατικότητα γενικώς, χρειάζεται να ανατρέξουμε στην παιδική ηλικία, στην οικογένεια και στον τρόπο διαπαιδαγώγησης ενός παιδιού», τονίζει η Ελένη Μυλωνοπούλου.

«Η οικογένεια είναι ένας φάρος, είναι ο χώρος που ένα παιδί αισθάνεται ασφαλές και προστατευμένο. Αν το παιδί βλέπει τον πατέρα ή τη μητέρα, αντί να είναι οι προστάτες του, να γίνονται οι κακοποιητές του, με τη σειρά του θα μεταφέρει τη βία, στο σχολείο, θα ασκήσει την ίδια βία που έχει δει σε ένα άλλο ασθενέστερο άτομο», αναφέρει η Ελένη Μυλωνοπούλου. 

Λογικό ακούγεται. «Πίσω από κάθε βίαιη συμπεριφορά, ψάξτε τους γεννήτορες», λέει η Ελένη Μυλωνοπούλου, όπου γεννήτορες όπως διευκρινίζει μπορεί να είναι πολλοί, για να είσαι γονέας όμως είναι κάτι διαφορετικό. « Ένα παιδί σίγουρα αλληλοεπιδρά με το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει και αναπτύσσεται, αναμφισβήτητα το περιβάλλον επηρεάζει τη ζωή του. Όταν όμως ένα παιδί βιώνει μέσα στο σπίτι τσακωμούς, χειροδικίες ή είναι το ίδιο αποδέκτης σωματικής και λεκτικής κακοποίησης, δολοφονείται αυτόματα η αυτοεκτίμησή του», σημειώνει.

Ποιος είναι λοιπόν ο νάρκισσος και πως μπορεί κανείς να τον διαχωρίσει από έναν όμορφο, επιτυχημένο και δυναμικό άνθρωπο; Υπάρχουν συμπτώματα και ποια είναι αυτά; Ποια είναι τα red flags; Αυτά και πολλά άλλα στο Magazine by North Pages, σε επιλεγμένα σημεία στο βόρειο τομέα της Αθήνας, της Αττικής!