Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024

Κλιμάκιο αλτρουισμού!


γράφει ο Πέτρος Καστορίνης

Την λειτουργία του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου Δ.Ε Εκάλης του Δήμου Κηφισιάς, εγκαινίασε ο Δήμαρχος Κηφισιάς Βασίλης Ξυπολυτάς. Το οίκημα στο οποιο στεγαζεται το κλιμακιο ήταν ένα παλαιό Παντοπωλείο, κατόπιν φιλοξένησε το Αστυνομικό Τμήμα Εκάλης, ενώ τα τελευταία επτά χρόνια παρέμενε εγκαταλελειμμένο, δίχως να αξιοποιείται! 

Το οίκημα ανακατασκευάστηκε και εκσυγχρονίστηκε με τον ανάλογο εξοπλισμό που απαιτείται έτσι ώστε να αποτελεί την σωστή ''βάση'' ενός πυροσβεστικού κλιμακίου. Παράλληλα τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα, χορηγικές προσφορές, αποτελούν τα όπλα αιχμής για την κάθε μικρή ή μεγάλη αποστολή του κλιμακίου.

Το ξεχωριστό στοιχείο στο όλο εγχείρημα το διατυπωσε ο τίτλος ''Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο''. Και από εδώ ανοίγει το τεράστιο κεφάλαιο του εθελοντισμού. Το ανθρώπινο δυναμικό του σταθμού, είναι εθελοντές, εθελοντές πυροσβέστες! Άνθρωποι με ηθελημένη παροχή υπηρεσιών χωρίς το κίνητρο της υλικής ανταμοιβής, προς όφελος της κοινωνίας. Ο εθελοντισμός που δεν είναι υποχρεωτικός, δηλαδή στηρίζεται στην αυτόβουλη συμμετοχή του ενεργού πολίτη. Εθελοντής χαρακτηρίζεται και εκείνος που συνεισφέρει υλικά αγαθά σε καταστάσεις που αυτά θεωρούνται αναγκαία για την κάλυψη ανθρωπίνων αναγκών, χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα. Στόχος ενός εθελοντή είναι η βελτίωση των κοινωνικών, οικονομικών, περιβαλλοντικών, αθλητικών, εκπαιδευτικών και άλλων θεμελιωδών αναγκών μιας κοινωνίας. Όμως ο εθελοντής πυροσβέστης είναι μία ξεχωριστή προσωπικότητα ανθρώπου που συμβάλλει σε όλα τα παραπάνω ρισκάροντας την αρτιμέλειά του, στο έργο του.


Ο Δήμαρχος Κηφισιάς Βασίλης Ξυπολυτάς στην σύντομη ομιλία του κατά την τελετή των εγκαινίων, εκτός από τις ευχαριστίες σε όλους όσους συμμετείχαν στην ολοκλήρωση του έργου του σταθμού και των χορηγών των πυροσβεστικών οχημάτων, μιλώντας για τους εθελοντές είπε: '... Η ενασχόληση με θέματα περιβαλλοντικά, κοινωνικά, ανθρωπιστικά, πολιτιστικά με εθελοντικό τρόπο, μέσα από δράσεις και δραστηριότητες μας φέρνει πιο κοντά στη φύση, στην κοινωνία και τους πολίτες με τις πολύτιμες αξίες της αλληλοβοήθειας και του αλτρουισμού...''.

Στην τελετή των εγκαινίων παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, η Αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αθηνών Λουκία Κεφαλογιάννη και ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Θάνος Ασκητής.