Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

Επιτελική Μήδεια...!


 γράφει ο Πέτρος Καστορίνης

Tα πλεονεκτήματα της πειθαρχίας, της ικανοποίησης και του αυτοελέγχου που αυτή γεννά, απορρέει από σειρά κανόνων που πρέπει να τηρούνται ειδικά από τα θεσμικά όργανα.

Στην καταπολέμηση της covid-19, στο πρώτο πλάνο, ένα χρόνο πριν, η ελληνική κυβέρνηση επέβαλε τα πρώτα μέτρα-κανόνες και την πρώτη καραντίνα. Τα σχολεία έκλεισαν, το λιανεμπόριο έκλεισε, οι επιχειρήσεις κι αυτές και απαγορεύτηκε η κυκλοφορία των πολιτών! Οι πολίτες υιοθέτησαν στο 100% τα μέτρα, οι λίγες εξαιρέσεις δεν θα αποτελούσαν καν στοιχείο αρνητικό αν δεν προβάλλοντο από όλα τα μέσα ενημέρωσης με ''ετικέτα'', την προσωπική ευθύνη του πολίτη! Η πειθαρχία σε μία κοινότητα είναι άχρηστη χωρίς την πράξη, τη δράση του θεσμικού οργάνου που την απαιτεί. Τα μέτρα με μόνη υποστήριξη το πρόστιμο των 150 ευρώ που πολύ σύντομα έγινε 300, είναι κανόνας μη σοβαρός όπως και το βάρος της μετάθεσης των ευθυνών, στον πειθαρχημένο κόσμο, με την ετικέτα, ''προσωπική ευθύνη''.

Τηρουμένων των μέτρων, με ''πολιορκημένους'' το Πάσχα τους πολίτες στα σπίτια τους, με τα παιδιά να έχουν γίνει ήρωες του Fortnite, τα ψυχοφάρμακα να πιάνουν ''pick'' στις πωλήσεις και οι οικογένειες να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο συνεχούς συμβίωσης, η Covid-19, περιορίστηκε! Τα μέσα ενημέρωσης ''ταϊσμένα'' πλουσιοπάροχα από τις κρατικές επιδοτήσεις, έστησαν θριαμβευτικά πανηγύρια και τα κυβερνητικά όργανα εξήγγειλαν με μελωδικό σάλπισμα: ''Έρχονται οι τουρίστες'', το χρήμα, τα ευρώ, τα δολάρια... Καλοκαίρι πλέον, το χρήμα ήρθε πολύ περιορισμένο φέρνοντας μαζί του και τον ιό! Ο συνδυασμός του εισαγόμενου κορονοϊού, με τα υπολείμματα που είχαμε από την αμφισβητούμενη αντιμετώπισή του, μας οδήγησε στην δίνη των νέων κυμάτων του!

Τα παιδιά επιστρέφουν στα σχολεία μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, οι επιχειρήσεις ανοίγουν κλείνουν, ανοίγουν και πάλι για να κλείσουν με μία καραντίνα πλέον τύπου Μαρτίου. Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά θυμίζουν το Πάσχα του ’20, τα παιδιά από το Νοέμβριο μέχρι και τις 11 Ιανουαρίου επιστρέφουν στο Fortnite, για να πάνε σχολείο για ένα μήνα πάλι στη συνέχεια και να ξανακλείσουν οριστικά τα σχολεία, αγνώστου επιστροφής πλέον. Η νέα ορολογία της αγοράς με το ''Take away'', ''click away'' και ''click in shop'' αναζητούν θέση στο λεξικό ''Μπαμπινιώτη'' και η αγορά στενάζει στους ρυθμούς του δημόσιου ακορντεόν, ανοίγματος και κλεισίματος των επιχειρήσεων!

Με το κλείσιμο των καταστημάτων χορηγήθηκε οικονομικό βοήθημα στους εργαζομένους. Το βοήθημα για τους εργαζομένους ήταν ένα ουσιαστικό μέτρο αλλά οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να δουλέψουν, δεν το κάνουν από χόμπι. Η διαφορά των 100 ή 200 ευρώ στο εισόδημα μπορεί να είναι η διαφορά στο αν θα έχει φαγητό στο τραπέζι τους ή όχι. Για τα παιδιά ίσως κανείς δεν γνωρίζει τον αντίκτυπο των κλειστών σχολείων και των συνεπειών του στο μέλλον.

Τα επικοινωνιακά ''τρικ'' της κυβέρνησης εξαντλούνται από τα διπλά, τριπλά ταϊσμένα μέσα ενημέρωσης και με το εμβόλιο να το περιμένουμε ως μάνα εξ ουρανού για να μας σώσει. Το εμβόλιο είναι σαφώς η πανάκια του μέλλοντός μας, αλλά η ''μονομάρκα'' του προβληματίζει πολύ! Τα στοιχεία σύγκρισης είναι κουβέντες που λέγονται από τα μέσα ενημέρωσης και είναι πληρωμένες πρόταση-πρόταση,  χιλιάδες ευρώ, άρα μη έγκυρες! Για τα παιδιά μας ούτε κουβέντα...

Το πρόβλημα είναι ένα. Βαδίζουμε στο άγνωστο με την περίφημη επιτροπή λοιμωξιολόγων να εκτίθεται καθημερινά, αφού την ίδια ώρα στα δελτία ειδήσεων ο ένας επιστήμονας μας λέει να φοράμε μία μάσκα, ο άλλος στο άλλο κανάλι προτάσσει τον αριθμό των δύο μασκών και ο τρίτος, τριών..! Αδιανόητο αν αυτοί μπορούν να χαράξουν κοινό πρόγραμμα αντιμετώπισης, για να μην τα ρίχνουμε όλα στην κυβέρνηση που δεν μπορεί να εφαρμόσει ένα σταθερό αυστηρό πλάνο δύο μηνών. Άλλωστε η κυβέρνηση έχει και στραμμένο το ενδιαφέρον της προς τις κάλπες... ο κορονοϊός έπεται!

Και ήρθε και η Μήδεια κι όπως θυσίασε τους Φέρητα και Μέρμερο, έτσι η σύγχρονη, σημερινή απέναντι στο επικοινωνιακό παραλήρημα των θεσμικών οργάνων, δέχτηκε την θυσία ωρών, λόγων ανούσιων κι υποσχέσεων για την αντιμετώπιση της! Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα, είμαστε έτοιμοι... και τόνοι αλάτι έρρεαν στα περιστύλια των δημαρχείων, διαλαλούσαν οι υπεύθυνοι! Το αποτέλεσμα τραγικό, η χώρα ''έκλεισε'' και οι υποσχέσεις και η δήθεν ετοιμότητα αποκαλύφτηκαν!

Χιλιάδες δέντρα έπεσαν και θα ήταν τα μισά αν οι δήμαρχοι είχαν φροντίσει να τα κλαδεύουν ώστε να μην σηκώσουν το βάρος του χιονιού. Πολλές από τις κολώνες του ηλεκτροφωτισμού θα γλύτωναν αν είχαν περιοριστεί και οι πτώσεις των δέντρων. Είναι απαράδεκτο εν έτη 2021, πόλεις να μένουν χωρίς ρεύμα, προάστια της πρωτεύουσας να ζούνε επί ώρες στο ''σκοτάδι''. Τα υπόλοιπα είναι πρωτάκουστα, ο Εθνικός δρόμος μας προς την Θεσσαλονίκη να κλείνει στο ύψος των προαστίων της πρωτεύουσας και οι θεσμικοί παράγοντες, του αυτού κομματικού οργάνου, να ρίχνουν τα βάρη ο ένας στον άλλο!

Και ας δικαιολογήσουμε την μη κυκλοφορία των οδικών μέσων μεταφοράς, από την στιγμή που όλοι μόνο ''έταζαν'' ετοιμότητα, αλλά στην πρωτεύουσα...; Αν είναι δυνατόν! Και το τραγελαφικό πως οι αθεόφοβοι ούτε τον ηλεκτρικό και το μετρό δεν κατάφεραν να προστατέψουν! Ούτε το ένα μα ούτε το άλλο λειτούργησαν κανονικά! Κι όλα αυτά εις βάρος των πολιτών που ώρες πριν τους είχαν γεμίσει τα αυτιά ότι η πολιτική προστασία θα ήταν παρούσα! Η Μήδεια ήρθε η πολιτική προστασία ήταν απούσα. Η μυθολογία άλλαξε σε λίγες ώρες, η θυσία των Φέρητα και Μέρμερου δεν έγινε από την μητέρα τους αλλά από αυτούς που έταζαν προστασία..!

Ημέρα Πέμπτη σήμερα, πάμε για Παρασκευή και μόλις λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, σπίτια που κατοικούν άνθρωποι δεν έχουν ρεύμα, νερό, επικοινωνία με τις αρχές... Δεν συζητάμε για τις πόλεις στην περιφέρεια , ειδικά στην Βόρεια Εύβοια. Και τα μέσα να διαλαλούν πως αποκαταστάθηκαν οι βλάβες, και στον ίδιο σταθμό στην επόμενη εκπομπή να δραματοποιούν -σωστά- την κατάσταση που επικρατεί εκείνη την ώρα στην Κηφισιά, την Ερυθραία, την Εκάλη, τον Διόνυσο... Οι συσκέψεις στην πολιτική μη προστασία να διαδέχονται η μία την άλλη, σε θερμαινόμενα γραφεία, όταν πολίτες στο ίδιο τους το σπίτι, κουλουριασμένοι σε μία γωνία προσπαθούν να προστατευθούν από την παγωνιά!

Τελικά επιτελικό κράτος σε τούτο τον τόπο δεν υπήρξε ποτέ. Τον ''επιτελικό'' χαρακτήρα που τα μέσα ενημέρωσης, τα ταϊσμένα μέσα ενημέρωσης, προσπαθούν να προσδώσουν στην κυβέρνηση, τον είχε η Μήδεια!