Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

Ο ''Τζίμης'' από την Κυψέλη στα βόρεια...

γράφουν Ανδρονίκη Παντιώρα, Πέτρος Καστορίνης

Η ζωή κυλά, προχωρά και στο χρονικό διάστημα που τη διανύουμε επιλέγουμε ρόλους. Άθελά μας, ασυνείδητα που λένε και οι ψυχολόγοι, υποδυόμαστε χαρακτήρες. 

Άλλοι είναι γκρινιάρηδες, άλλοι αχάριστοι, αγενείς, κακότροποι, απαισιόδοξοι, αφελείς… και ούτω καθεξής. Άλλοι πάλι προχωρούν, χωρίς να κοιτούν πίσω, εργατικοί, αμείλικτοι με τη χαρά και την ευτυχία του υπάρχω, στοργικοί, με κατανόηση και ελπίδα.


Όπως και να είναι η ζωή προχωρά και μαζί της καλούμαστε να προχωράμε και εμείς, να εξελισσόμαστε, με τα θετικά της και τα αρνητικά της, να μεταλλασσόμαστε στην καλύτερη version του εαυτού μας.


Ο ''Τζίμης'' του ΧρήστουΧωμενίδη, από το αστικό πολυσύχναστο κέντρο, ανέβηκε στα βόρεια προάστεια της πόλης. Στον Φάρο του Νέου Ψυχικού, ''επισκεπτόμενος'' τον φιλόξενο χώρο του ''Χαρτόπολις''. Εκεί τον υποδέχθηκε η ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου Ελένη Νικολέλη, ο ''δημιουργός'' του, ο Χρήστος Χωμενίδης και ο Δήμαρχος Φιλοθέης Ψυχικού, Δημήτρης Γαλάνης, ως δηλωμένος φανατικός αναγνώστης των έργων του συγγραφέα. Ο Χρήστος Χωμενίδης υπογράφοντας το κάθε αντίτυπο που περιγράφει την ζωή του Τζίμη, του αναλογικού ανθρώπου σε ένα ψηφιακό σύμπαν που ''κινείται'' με άνεση από την Κυψέλη στα Βόρεια προάστια, συνομίλησε με τους αναγνώστες του!

Έχοντας μια πλούσια συγγραφική σχέση, δημιούργησε μια βιωματική παρακαταθήκη με την καθημερινή ενασχόλησή του με το γράψιμο, από το 1993, που εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο. Ένα μυθιστόρημα με τίτλο ''Το σοφό παιδί''. Ακολούθησαν άλλα εννέα μυθιστορήματα και τρεις συλλογές διηγημάτων. Το μυθιστόρημά του ''Νίκη'' είναι ένα βιβλίο χρονικό, μιας οικογένειας και παράλληλα ψηφιδωτό της ιστορίας της Ελλάδας στον 20ο αιώνα. Το βιβλίο απέσπασε μία από τις σημαντικότερες διακρίσεις στο χώρο της λογοτεχνίας, το Prix du Livre Europeen (Βραβείο Ευρωπαϊκού Μυθιστορήματος) και ο συγγραφέας έγινε ο πρώτος Έλληνας που κερδίζει το συγκεκριμένο βραβείο, με την επιτροπή να αναγνωρίζει τη ''Νίκη'' ως το κορυφαίο σύγχρονο μυθιστόρημα.

Ο Χρήστος Χωμενίδης με την συναισθηματική φόρτιση που του προκάλεσε η βιωματική γραφή του μυθιστορήματος ''Νίκη'' καθώς και η μετέπειτα βράβευσή του με τον κορυφαίο τίτλο, συνεχίζει το συγγραφικό του έργο. Μεσολαβούν τα βιβλία του ''Νεαρό άσπρο ελάφι'', ''Ο φοίνικας'', ''Ο Βασιλιάς Της'' για να φτάσουμε σήμερα σε ένα ρεαλιστικό μυθιστόρημα, το οποίο διαδραματίζεται στην Αθήνα του 2021 και αναφέρεται σε ό,τι μας αγγίζει, μας συγκινεί και ταυτόχρονα ότι μας προβληματίζει, ότι μας τρομάζει, με τίτλο: '' O Τζίμης στην Κυψέλη''. Καυτηριάζοντας ανεπαίσθητα τις προκλήσεις τις εποχής, παραθέτοντας τις αλήθειες με οξεία αλληγορία, από τη μία χαϊδεύει τις πληγές ως σημεία των καιρών που δεν μας μένει κάτι άλλο να κάνουμε από το να τα συμπαθήσουμε και από την άλλη χτυπά το χέρι στο μαχαίρι, στην πληγή, στο τραύμα, για να αντιπαρέλθει των κακώς κειμένων, των λάθος εννοουμένων!