Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021

Έρωτας με το πρώτο άγγιγμα!

γράφει ο Πέτρος Καστορίνης

Διευρύνοντας το ταλέντο της σε πολλά διαφορετικά δημιουργικά πεδία των τεχνών, με το πρώτο άγγιγμα, του πηλού, η Μαρία Σαγκάη ερωτεύεται την κεραμική και μένει εκεί!

Η Mαρία Σαγκάη κατά κόσμον Μαρία Οικονομίδου, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων για να διευθύνει την οικογενειακή της επιχείρηση στο εμπόριο ξυλείας. Το 2010 μετακομίζει με την οικογένειά της στη Σαγκάη της Κίνας. Εκεί έζησε για οκτώ χρόνια έχοντας την ευκαιρία να ταξιδέψει σε όλη την Ασία και να εμπνευστεί από το πλήθος των εικόνων, των χρωμάτων και από τις ιστορίες διαφορετικών πολιτισμών.


Επιστρέφει στην Αθήνα το 2018, κορεσμένη από ένα πλούσιο παρελθόν στην εικαστική μόρφωση και στην εκπαίδευση. Ερωτεύεται κεραυνοβόλα την κεραμική που της γίνεται πάθος. Σπουδάζει την τεχνική της και παράλληλα δημιουργεί τα πρώτα έργα της. Δουλεύει με τον πηλό αποκλείοντας τον τροχό, χρησιμοποιεί τα χέρια της και απλά εργαλεία, με μία ανεξάντλητη δημιουργικότητα και έμπνευση από τις πολυπολιτισμικές εμπειρίες που είχε αποκομίσει μέσα απ' τα ταξίδια!

Τα θέματά της προκύπτουν μέσα από την εσωτερική δεξαμενή αναζήτησης, προσεγγίζοντας το αποτέλεσμα με την απαιτούμενη δόση χιούμορ. Η πρώτη συλλογή είναι τα τάματα. Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν μέρη του ανθρώπινου σώματος φτιαγμένα από πηλό, σαν τάματα που προσφέρονταν στους θεραπευτικούς και λατρευτικούς χώρους. Τα έργα της συνδυάζουν αυτή την αρχαία πρακτική με μια πηγαία χιουμοριστική διάθεση
 

Τα φανταχτερά χρώματα, προσδίδουν στο κάθε ''τάμα'' ένα έντονο στοιχείο από τον ψυχισμό. Σβήνοντας τα φώτα, τα έργα της, σαν ζωντανός οργανισμός, φανερώνουν μια θρησκευτική αναλαμπή. Φωτίζουν σαν ιερή προσφορά, δηλώνοντας την πίστη στην λύση, στην εκάστοτε λύση!


Την Μαρία Σαγκάη την συναντήσαμε στην σκιά της Ακρόπολης στο Sealed Earth Ceramic Studio and Gallery που βρίσκεται στο Κουκάκι. Ένας χώρος ξεχωριστός, που αγκαλιάζει καλλιτεχνικά και επαγγελματικά την ελευθερία των καλλιτεχνών στην δημιουργική εκφραστικότητα της κεραμικής τέχνης, με τρόπο μοναδικά επαναστατικό απέναντι στην εσωστρέφεια που μαστίζει την σύγχρονη ελληνική κεραμική τέχνη. Η ιδιοκτήτρια του Sealed Earth (Στην φωτ. με την Μαρία Σαγκάη) Λουκία Θωμοπούλου είναι η ίδια κεραμίστρια και η δραστηριότητά της στο χώρο, καθρεφτίζει την εξέλιξη, τον εκσυγχρονισμό της κεραμικής στην Ελλάδα.