Κυριακή 14 Αυγούστου 2022

Βυθισμένη πολιτεία!


γράφει η Ανδρονίκη Παντιώρα

Στα μέρη που περνάω εγγράφουν αισθητά. Φέτος λίγες ημέρες ξεκούρασης στην Αρχαία Επίδαυρο. Βουτιές και εξερεύνηση στο βυθό της "Βυθισμένης Πολιτείας", scuba diving το λεγόμενο, σε ένα μέρος μαγικό. Όπως όλοι άλλωστε οι χώροι πέριξ των αρχαίων ελληνικων θεάτρων. Το μέρος των θεών!

Μάσκα κατάδυσης και αναπνευστήρας, ο εξοπλισμός των επισκεπτών, των λουόμενων της περιοχής για να θαυμάσει κανείς στο μπάνιο του, μέσα στη θάλασσα, λίγα μέτρα από την ακτή, την αρχαία αγορά της Επιδαύρου που λέγεται ότι υπήρχε εκεί, τη "Βυθισμένη Πολιτεία" της Επιδαύρου, στην παραλία Γλιάτη. Μηκυναίκοί τάφοι, αμφορείς, τοίχοι, θεμελιώσεις κτιρίων, μεγάλα κούπια, διακρίνονται πεντακάθαρα μέσα στη θάλασσα, ανάμεσα από ψάρια, αχινούς και σφουγγάρια. Ένας πλούσιος βυθός, γεμάτος από στοιχεία ιστορίας και πολιτισμού, σε χαλαρώνει, σε ηρεμεί και σε ταξιδεύει στην τέχνη και στο θέατρο των ελληνικών χρόνων.          

Το μέρος έχει αυτή τη μοναδική ενέργεια που σε κατακλύζει, το αισθάνεσαι εξαρχής. Τις ημέρες εκείνες έπαιζε η "Ελένη" του Ευριπίδη, από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, του Βασίλη Παπαβασιλείου. Η περιοχή είναι κατάφυτη, καταπράσινη, με έντονη βλάστηση παντού. Μικροί κολπίσκοι και παραλίες όπου τα πεύκα κάνουν σκιά μέσα στη θάλασσα και το νερό μεταξένιο, να σε χαιδεύει. Η παραλία "Νησί", περπατώντας από την πόλη προς τα δεξιά, στο αρχαίο λιμάνι, προσφέρει γραφικότητα και ηρεμία, με την ιδέα της οργαμένης πλαζ να λείπει, χαρίζοντας μία εμπειρία ασυνήθιστη για τα δεδομένα των ημερών. Μέσα από τους πορτοκαλεώνες τις λεμονιές και τα ελαιόδεντρα, ανακαλύπτεις την ευφορία της γης που υφίσταται απλόχερα και έχει δοθεί στον τόπο τούτο με απέραντη γενναιοδορία.                          


Η περιοχή διαθέτει μπόλικο ψάρι, με ψαροντούφεκο, είτε με βάρκα, είτε προς κατανάλωση στις ταβέρνες δίπλα στο κύμα. Το  καλοκαίρι στην Ελλάδα είναι η απόλυτη έννοια της σημασίας του καλοκαιριού. Είναι το απόλυτο καλοκαίρι. Κάθε γωνιά της χώρας που βρέχεται από θάλασσα χαρίζει ξεχωριστές στιγμές ξεγνοιασιάς, ξεκούρασης και γαλήνης, με τοπία διαφορετικά αλλά και παρόμοια, με το μπλε της θάλασσας να σε σαγηνεύει και να υποδηλώνεται σε κάθε κίνηση, σε κάθε ματιά.                 


Η Επίδαυρος απέχει μιάμιση ώρα από την Αθήνα, συγκαταλέγεται στις "Κοντινές Αποδράσεις" της Αττικής, συνδυάζει έντονα τον πολιτιστικό, καλλιτεχνικό και τουριστικό χαρακτήρα της, με την  δραστηριότητα του αρχαίου θεάτρου να είναι καταλυτική για την περιοχή, αλλά και την αύρα των διακοπών να διαχέεται παράλληλα, προσφέροντας ανάσες πολιτιστικής ανάπαυλας και καλοκαιρινής ξεκούρασης. Βρίσκεται σε προνομιούχα θέση, στο δρόμο για το Πόρτο Χέλι, την Ερμιόνη, τον Πόρο, την Ύδρα και τις Σπέτσες, μόλις λίγα χιλιόμετρα από το Ναύπλιο, έχει ήπιο κλίμα και εύφορο έδαφος. Αναμφίβολα αυτό το κομμάτι της Αργολικής γης, που βρέχεται από τον Αργοσαρωνικό, προσελκύει το δικό του, ιδιαίτερο ενδιαφέρον.