Τρίτη 23 Αυγούστου 2022

Τέλος στη λογική της αφίσας!


γράφει η Ανδρονίκη Παντιώρα

Τέλος στην πρακτική του φαινομένου των παράνομων αφισοκολλήσεων και το βανδαλισμό του δημόσιου χώρου, βάζει το νέο θεσμικό πλαίσιο που εισάγεται από το υπ. Εσωτερικών, έπειτα από σχετική εισήγηση της Περιφέρειας Αττικής.

Επιβολή υψηλών προστίμων και καταλογισμός εξόδων αφαίρεσης και αποκατάστασης σε όσους ρυπαίνουν με αφίσες τους δρόμους, θα είναι η νέα πραγματικότητα στο άτυπο καθεστώς αφισοκόλλησης που επικρατεί στη χώρα και οφείλεται για την αναρχία, την έλλειψη τάξης και καθαριότητας που χαρακτηρίζει το γενικότερο αστικό τοπίο δυστυχώς στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, στην αρμοδιότητα των Περιφερειών περνά δια νόμου, η άμεση απομάκρυνση των παράνομων υπαίθριων διαφημίσεων, επιγραφών, αφισών και παρόμοιων κατασκευών, οι οποίες αναρτούνται στους χώρους ευθύνης τους, ενώ με απόφαση του φορέα θα επιβάλλονται υψηλά πρόστιμα, καθώς επίσης και καταλογισμός των εξόδων αποξήλωσης σε αυτούς που παρανομούν, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα σαφές και ισχυρό αποτρεπτικό πλαίσιο για όσους επιμένουν σε αυτή την αντιπεριβαλλοντική πρακτική, αλλά και να αρχίσει επιτέλους να λειτουργεί ένας κρατικός μηχανισμός και η λογική ενός πολιτισμένου λαού στην Ελλάδα, που θέλει τον δημόσιο χώρο καθαρό, περιποιημένο, χρωματισμένο όμορφα και εν τάξει.  

Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι οι αφίσες και κάθε είδους διαφημιστικά λάβαρα που υψώνονται στους δρόμους και στις λεωφόρους της Αττικής και σε όλη τη χώρα, κολλούνται στους τόιχους και στις επιφάνειες κτιρίων και δημόσιων χώρων, αφενός δημιουργούν μια άσχημη εικόνα και αισθητική, ρύπαινουν το περιβάλλον και αφετέρου αποτελούν κίνδυνο για τους διερχόμενους οδηγούς, καθώς μπορεί να προκαλέσουν απόσπαση προσοχής αλλά και να αποκρύψουν ταμπέλες οδικής σήμανσης, όπως και φωτεινούς σηματοδότες. Ήδη τα συνεργεία της Περιφέρειας καθαρίζουν και ξηλώνουν όλες τις αφίσες από τις κεντρικές οδικές αρτηρίες της Ατικής 

Στο άρθρο 60 του επίμαχου νόμου προβλέπεται ότι το ύψος του προστίμου ανέρχεται από 1.500 ευρώ μέχρι 30.000 ευρώ και θα επιβάλλεται ανάλογα με τον βαθμό διακινδύνευσης της ασφάλειας των χρηστών, σύμφωνα με τον ΚΟΚ. Χαιρετίζουμε με μεγάλη ανακούφιση το νέο νόμο και ελπίζουμε να βάλει μια τάξη στους δρόμους της χώρας. Άντε σιγά - σιγά και στη συνέχεια να αντικαταστήσουμε και τις πινακίδες ένδειξης τόπων και κατεύθυνσης προορισμών οι οποίες χρονολογούνται πολλών δεκαετιών πίσω. 

Ευχής έργο θα ήταν το εν λόγω θεσμικό πλαίσιο να ανοίξει το δρόμο επίσης για αυστηρή απαγόρευση εν συνεχεία του βαβδαλισμού των δημόσιων χώρων και των κτιρίων, δίνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα μη ανοχής πλέον σε όλους αυτούς που τους φταίει η σήμανση και μουτζουρώνουν τα στοπ, τους λευκούς τοίχους, ξένη ιδιωτική περιουσία και ότι δουν περιποιημένο και καθαρό εν γένει.