Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022

Αδιαπραγμάτευτη οικογενειακή αξία...

γράφει ο Πέτρος Καστορίνης

Το καλοκαίρι ήταν πολλά πράγματα, που το σηματοδοτούσε από το κλείσιμο των σχολείων. Πάνω απ΄όλα ήταν η μέτρηση πόσα παγωτά θα γευτούμε, πόσα μπάνια θα γράψει το κοντέρ, τι ώρα θα φάμε εκείνες τις πραγματικές τηγανιτές πατάτες βγαίνοντας από την χιλιοστή βουτιά μας... και αργότερα, πόσο ποδήλατο πια

Ήταν το καλοκαίρι κάποτε. Αναζητώντας αυτό το καλοκαίρι δύσκολα θα το βρεις στις πέριξ παραλίες της Αττικής. Ίσως η μοναδική που ''κρύβει'' τα καλοκαίρια των παιδικών μας χρόνων απέχει μόλις 45' από την Κηφισιά. Και είναι η παραλία Βαρνάβα. Το επίνειο του ομώνυμου χωριού που το συναντάμε μετά από το Καπανδρίτι.

Για όποιον έχει κάνει την διατριβή του με ''Το σκηνικό των παιδικών χρόνων της Ζέη'', έχει καταγραφεί μέσά του η τρυφεράδα και η ανθρωπιά που δύσκολα ξεχνιέται. Είναι από τις στιγμές εκείνες που όταν τις αναπολείς νιώθεις να σε πλημμυρίζει ξανά η ίδια εκείνη συγκίνηση της πρώτης εντύπωσης. Αυτό αντικρίζεις στην παραλία Βαρνάβα και σου προκαλεί συγκίνηση. Τι είναι αυτό που πραγματικά μας συγκινεί. Είναι η αυτοσυνειδησία, είναι η παιδική μας ηλικία που ποτέ δεν ενηλικιώνεται, είναι η αθώα μας ματιά που μεγαλώνοντας χάσαμε και την βρίσκουμε και πάλι σε αυτό το ''σκηνικό'' του Ευβοϊκού.


Η αναβίωση της εποχής εδώ στην παραλία Βαρνάβα δε γίνεται μέσα από 3D προβολές, video art και σκηνικά σε επιμέλεια του σπουδαίου Γιάννη Μετζικώφ και θιάσου ηθοποιών. Η ψυχή στο εγχείρημα είναι απτή. Κόσμος απολαμβανει το μπανιο του, παιδιά μπαινοβγαίνουν στη θάλασσα, ποδήλατα πηγαινοέρχονται στο παραλιακό δρόμο και δίπλα στο κύμα το ''Άσπρο Μπλε''. Με τον Αλέξη και το Γιάννη να σου σερβίρουν απλό, ποιοτικό και καλομαγειρεμένο φαγητό, με το χαμόγελο και το πολύ διακριτικό χιούμορ.




Και στην κουζίνα μυρωδιές, γεύσεις, μνήμες και πολλές εικόνες συνθέτουν το σκηνικό των αναμνήσεων ενός παιδιού για τη μαμά του. Ιερή λέξη με πολλές ερμηνείες. Το φαγητό της μαμάς, είναι πάντα αυτό που όλοι θυμόμαστε. Από το ''Άσπρο Μπλέ'' θα φύγετε με την ανάμνηση των γεύσεων της μαμάς Ευαγγελίας που είναι ο θεματοφύλακας της υψηλής ποιότητας που προσφέρει το παραλιακό κατάστημα. Η κυρία Ευαγγελία δεν διατηρεί απλά την παράδοση που έχει δημιουργήσει το ''Άσπρο Μπλέ'' στο καλο φαγητο, αλλά την υπηρετεί μαγειρεύοντας τα πάντα σαν να το κάνει για τα παιδιά της ή τα εγγόνια της! Αδιαπραγμάτευτη οικογενειακή αξία...

Με τα παιδιά στην παραλία Βαρνάβα, γιατί σε αυτή θα αποκτήσουν την δυνατότητα να δημιουργήσουν όμορφες αναμνήσεις, να βρουν την ελευθερία τους, να κάνουν νέους φίλους, να ζήσουν νέες εμπειρίες και να κάνουν διαφορετικά πράγματα από όσα κάνουν στο σπίτι. Είναι ένα περιβάλλον ιδανικό για να ενισχυθεί η κοινωνικότητα του παιδιού και να απομακρυνθεί από το PlayStation ζώντας για λίγες ώρες σε μία πραγματικότητα άλλης εποχής!