Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022

Μια σπουδαία διδακτική εμπειρία!


γράφει ο Πέτρος Καστορίνης

Παρακολουθώντας μαθήματα εικαστικών τεχνών, αποκτάτε την μόρφωση στην τεχνική δημιουργική εφαρμογή της ζωγραφικής, χαρακτικής, γλυπτικής ακόμα και κεραμικής.  

Το σημαντικό στοιχείο είναι η πρόσβαση σε γνώση ειδικών και έμπειρων εισηγητών, δασκάλων και όχι μόνο. Αυτό το όφελος αφορά όλους όσοι συμμετέχουν, ανεξάρτητα την ηλικία τους ή την ως τότε σχέση τους με την εφαρμογή κάθε μορφής τέχνης.
               

Τα μαθήματα αυτά συνήθως προσφέρουν συμπυκνωμένη επιμόρφωση, που δεν μπορείτε να την λάβετε από αλλού εκτός από φορείς μακροχρόνιας εκπαίδευσης, που απαιτούν όμως πολύ χρόνο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πρόγραμμα της σχολής "Κεραμικές Μορφές" που ειδικεύεται στην ομώνυμη τέχνη. Στην σχολή αυτή ο μαθητής αποκτά τις βάσεις της κεραμικής, προχωρά στην κατανόηση των υλικών και της διαμόρφωσης της φόρμας με τελική κατάληξη την δημιουργία. Στις "Κεραμικές Μορφές" εκκολάπτεται ο καλιτέχνης κεραμίστας.

Πολλοί μελετητές από την αρχαιότητα έως σήμερα έχουν προσπαθήσει να αποκρυπτογραφήσουν τα μυστικά του καλού δασκάλου, άλλοτε επικαλούμενοι τη φιλοσοφία, άλλοτε την προσωπική εμπειρία. Το τελευταίο αποτελεί και το στοιχείο εκείνο που ο γράφων, έχοντας μακρά εμπειρία ετών στα θρανία των εικαστικών εργαστηρίων, συνθέτει την ''συστατική επιστολή'' των Κεραμικών Μορφών και της δημιουργού,δασκάλας κεραμίστριας Μαριλένας Μιχοπούλου (Φωτ.) η οποία είναι και αυτή που ενώνει τα κομμάτια του παζλ, που θα σας οδηγήσουν σε μία σπουδαία διδακτική περιπέτεια.