Δευτέρα 1 Απριλίου 2024

Φορέας τουριστικής ανάπτυξης!


Με αφετηρία την κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας της Λακωνίας και με αγωνιστικό κέντρο το ιστορικό χωριό Καρυές χτισμένο στις δυτικές πλαγιές του Πάρνωνα σε υψόμετρο 950 μέτρων, ο αγώνας Ράλλυ Σπριντ που διοργανώθηκε στη Σπάρτη, συγκέντρωσε πλήθος φίλων του αθλήματος.

Απολαμβάνοντας τις υπέροχες Ανοιξιάτικες ημέρες στην ύπαιθρο, ως τη συνέχεια ενός Χειμώνα που δεν εμφανίστηκε ποτέ φέτος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας, οι φίλοι του ελληνικού motorsport, βρέθηκαν στη Σπάρτη, συνδυάζοντας θαυμάσια την διήμερη ή ακόμα και τριήμερη διαμονή τους στα πέριξ της διαδρομής τουριστικά καταλύμματα και τα ξενοδοχεία της πόλης. 
                                                                                 

Οι Καρυές πλημμύρισαν επισκέπτες. Το μικρό πανέμορφο γραφικό χωριό, υποδέχτηκε τους συμμετέχοντες με τις ομάδες τους στο Ράλλυ Σπριντ της Σπάρτης, μηχανικοί, συγγενείς και φίλοι, ταξίδεψαν με αφορμή το γεγονός στο νομό Λακωνίας, έδραξαν της ευκαιρίας να αποδράσουν των έντονων και σκληρών ρυθμών της πόλης, χαρίζοντας στον εαυτό τους στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης στη φύση, απολαμβάνοντας τις βόλτες τους και το φαγητό τους μέσα στα δέντρα και στο πράσινο του βουνού.     
                                                                               

Ο αθλητικός τουρισμός αποτελεί μία εναλλακτική μορφή τουρισμού συνεχώς αναπτυσσόμενη, διευρύνωντας τα πλαίσια της τουριστικής ανάπτυξης στη χώρα όπου οι αγώνες αγωνιστικού αυτοκινήτου, αποτελούν το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτού, με σημαντική και ουσιαστική συμβολή στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Το πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό που ακολουθεί έναν αγώνα με τις αλληπάλληλες επισκέψεις για δοκιμές στην περιοχή και τις απαραίτητες αναγνωρίσεις της διαδρομής από τους οδηγούς, διαπιστώνει κανείς πως τα στοιχεία, σωστά συνθέτουν το ελληνικό motorsport ως το No Ένα στην λίστα της τουριστικής ανάπτυξης του αθλητικού τουρισμού!               


Το Ράλλυ Σπριντ Σπάρτης, το βράδυ του Σαββάτου, συγκέντρωσε πλήθος θεατών, που θαύμαζαν τα αγωνιστικά αυτοκίνητα, περιηγήθηκαν στην κεντρική πλατεία όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση παρουσίασης των συμμετεχόντων που πήραν μέρος στον αγώνα, του καθένα ξεχωριστά, παρουσία του Δημάρχου της πόλης της Σπάρτης Μιχάλη Βακαλόπουλου και του Αντιπεριφερειάρχη Χωροταξίας Πελοπονήσου Σπύρου Τζινιέρη. Και οι δύο επεσήμαναν το πόσο καταλυτικής σημασίας για τον τόπο και την ευρύτερη περιοχή είναι το να γίνονται τέτοιου είδους εκδηλώσεις, για τον τουρισμό και την τόνωση της οικονομίας, όπως επίσης και το γεγονός ότι οι επισκέπτες γνωρίζουν τις ομορφιές του τόπου, συνδέοντας τις εικόνες που αντικρύζουν με την ιστορία και τον πολιτισμό που φέρει το κάθε μέρος. 


Ο αγώνας τελείωσε αργά το μεσημέρι της Κυριακής στο χωριό Καρυές όπου ο όγκος των επισκεπτών που κατέκλυσε την πλατεία του μικρού χωριού ήταν πραγματικά εντυπωσιακός. Στα καταστήματα εστίασης της περιοχής, δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο. Ακολούθησε η απονομή των επάθλων των νικητών και το διήμερο της αγωνιστικής εκδήλωσης έκλεισε πανηγυρικά, σε ένα πολύ φιλικό και όμορφο κλίμα. 


Αναφερόμενοι στον εσωτερικό τουρισμό και παραθέτοντας ένα ακόμη δείγμα αξιοποίησης των αναρίθμητων επιλογών και δυνατοτήτων που δίνονται μέσα από τις σύντομες ημερήσιες ή και ολιγοήμερες τουριστικές αποδράσεις να τονίσουμε ότι το τουριστικό προϊόν, στη βασική μορφή του, μπορεί να παρέχει διάφορα είδη απολαύσεων, καθώς ο δυναμικός ρυθμός των σύγχρονων πόλεων κουράζει και αυξάνει τα επίπεδα άγχους, καθιστώντας την αναζήτηση για ξεκούραση κοντά στη φύση, περισσότερο επιτακτική από ποτέ άλλοτε. Μόλις 8χλμ από το κέντρο της Σπάρτης, βρίσκεται ο Μυστράς, όπου πολλοί συνοδοί, επισκέπτες και φίλοι του σπορ, έχοντας στη διάθεσή τους περισσότερο ελεύθερο χρόνο, πέραν της διάρκειας του αγώνα, επισκέφτηκαν αυτόν τον μαγικό ιστορικό τόπο. Μία επιβεβαίωση ότι άνθρωπος παρουσιάζει την ανάγκη για προσωρινή μετακίνηση από τη μόνιμη κατοικία του, για λόγους αναψυχής κυρίως.