Παρασκευή 12 Απριλίου 2024

Η Ευρώπη των μαθητών!


γράφει η Ανδρονίκη Παντιώρα

Το ρόλο των μελών του Ευρωκοινοβουλίου υποδύθηκαν 150 και πλέον μαθητές των εκπαιδευτηρίων Δελασάλ από τη Σύρο, το Saint Paul - Δελασάλ και το Κολλέγιο Δελασάλ Θεσσαλονίκης, που επισκέφθηκαν στην Αθήνα την Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών για την παρακολούθηση ενός διήμερου εκπαιδευτικού, ενημερωτικού προγράμματος σχετικά με τα ενδότερα των εργασιών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Οι μαθητές Γ' Γυμνασίου, Α', Β' Λυκείου με την καθοδήγηση και τη συνεργασία φοιτητων, τόσο από ελληνικές αλλά και ξένες πανεπιστημιακές σχολές, συμμετείχαν  στην 4η κατά σειρά ενημερωτική συνάντηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που διοργάνωσε και συμμετείχαν επίσης μαθητές της, η Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών Γυμνάσιο - Λύκειο, στο Νέο Ψυχικό, με την έγκριση του υπουργείου Παιδέιας.   
                                                                                   

                                           
                                                                                 

Οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα αυτές τις δύο ημέρες να εντρυφήσουν πάνω στον τρόπο λειτουργίας του ευρωκοινοβουλίου, να εκπαιδευτούν και να διεκπεραιώσουν εργασίες, δουλέυοντας σε Επιτροπές, χωρισμένες σε 7 ξεχωριστές, θεματικές ενότητες, πάνω σε ευαίσθητα και εξέχοντα ζητήματα όπως είναι το προσφυγικό και οι συγκρούσεις στις ζώνες διέλευσης, το διαδικτυακό απόρητο, ο βιώσιμος τουρισμός και τα δικαιώματα της γυναίκας.
                                                                                     

Χωρισμένοι σε ομάδες, αντιπροσωπεύοντας η κάθε ομάδα τις πολιτικές κατευθύνσεις, τις αρχές και τις αξίες των πολιτικών κομμάτων της Ευρώπης, οι μαθητές αναλόγως θα τοποθετούνται, θα συζητούν και θα αναλύουν τα θιγόμενα θέματα, σε μία ενεργή διαδικασία εμπλοκής και τριβής που προωθεί την έκφραση άποψης, της στοιχειοθέτησης επιχειρημμάτων και της σταχυολόγησής τους, που ενθαρρύνει και διευρύνει τους μαθησιακούς ορίζοντες της γνώσης και εμπλουτίζει τον τρόπο σκέψης τους, ενώ παράλληλα τους φέρνει κοντά με τους θεσμούς και τη δημοκρατία.                                                                           

Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η παρουσία και η ενδιαφέρουσα παρέμβαση με την ομιλία του, του κ. Φίλιππου Καμάρη, υπεύθυνου Δημοσίων Σχέσεων του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα (Φωτ. πάνω).
                                                                                    

Ο Βασίλειος Σπυρογιάννης, Γενικός Διευθυντής της Σχολής (Φωτ. πάνω), ως υπέρμαχος υποστηρικτής της ευρωπαϊκή προοπτικής, και με δεδομένο τους ευρωπαϊκούς δεσμούς του σχολείου, εστίασε στην ομιλία του στις αρχές και τις αξίες της ευρωπαϊκής οικογένειας, τονίζοντας ότι οι σημερινοί νέοι αποτελούν το μέλλον της Ευρώπης, το αύριο της Ευρώπης. 
            

Από αριστερά οι κυρίες Μαρία Λεριώτη, Πρόεδρος της Επιτροπής για την Απασχόληση και τα Κοινωνικά Ζητήματα (EMPL) στη γαλλική γλώσσα, Τερέζα Σπυρογιάννη, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Πρόεδρος της Επιτροπής για το Περιβάλλον, τη Δημόσια Υγεία και την Ασφάλεια (ENVI) και Μιχαέλα Φουρναράκου, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 
                                     

Η Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών αποτελεί το μακροβιότερο Εκπαιδευτήριο, το οποίο λειτουργεί στην Ελλάδα από το 1670 μέχρι και σήμερα, καλλιεργώντας μία στάση ζωής που αγαπά την έρευνα και τη γνώση, χωρίς να σταματά να προσαρμόζεται και να εξελίσσεται συνεχώς, για να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις.