Τρίτη 20 Απριλίου 2021

10 λεπτά με το δήμαρχο Κηφισιάς!


Συνέντευξη στην Ανδρονίκη Παντιώρα

Πάντοτε οι καινοτομίες, ο πολιτιστικός και ο αθλητικός τομέας έχουνε τους θιασώτες τους, αλλά ένας δήμος και ένας δήμαρχος, κρίνεται από την καθημερινότητα, από τις βασικές του υπηρεσίες.

«Οφείλουμε να διανθίζουμε το έργο μας», μας λέει ο Γιώργος Θωμάκος, ο δήμαρχος Κηφισιάς, της κηπούπολης με τη χαρακτηριστική ταυτότητα. Η Κηφισιά, είναι ο μοναδικός δήμος στην Ελλάδα που αριθμεί 180 χαρακτηρισμένα διατηρητέα αρχοντικά, αρχιτεκτονικά αριστουργήματα. Είναι η πόλη του πλάτανου. «Ούτε ένας πλάτανος δεν έπεσε στην κακοκαιρία. Υπάρχουν δρόμοι που τα πλατάνια σχηματίζουν θόλους. Καμία άλλη πόλη της Ελλάδος, δεν έχει αυτή την ιδιομορφία όπως η Κηφισιά. Αυτή είναι και η ανεπανάληπτη ομορφιά της», υπογραμμίζει ο Γιώργος Θωμάκος, να περπατάς στους δρόμους της και τα πλατάνια να στεφανώνουν το δρόμο.

Συναντηθήκαμε με το δήμαρχο Κηφισιάς, κάνοντας μία ευρεία συζήτηση, με έμφαση στην καινοτομία. Μένοντας όμως στον τομέα του περιβάλλοντος, «με αφορμή τη μεγάλη φυσική καταστροφή, την πρωτοφανή λαίλαπα που είχε ως επίκεντρο τη βόρεια Αττική και τους δήμους Κηφισιάς και Διονύσου, έχουμε προβληματιστεί και έχουμε καταλήξει σε μία αναθεώρηση για το σύγχρονο αστικό πράσινο. 

Στο σύγχρονο αστικό πράσινο που σίγουρα δεν μπορεί να είναι επιλογή μόνο μίας διοίκησης, χρειάζεται να το ενστερνιστούν και οι πολίτες, δυστυχώς πρέπει να αποκλείσουμε τα πεύκα, γιατί αναπτύσσουν ρίζες επιφανειακές και μεγάλο ύψος παράλληλα. Από την πρόσφατη κακοκαιρία χάθηκαν πολλά δέντρα. Η αντικατάσταση αυτών θα γίνει με άλλα. Χρειάζεται να πάμε σε αναδιάταξη του πρασίνου με διαφορετικές επιλογές δέντρων, όπως πλατάνια, κουτσουπιές, βελανιδιές, με την καθοδήγηση επιστημόνων και γεωπόνων», τονίζει ο Γιώργος θωμάκος. 
                                                                                  

«Η υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΔΔΗΕ, ήταν από τα ισχυρά μηνύματα που μας έδωσαν οι επιπτώσεις της Μήδειας. Μετά τη Μήδεια και ότι αυτή άφησε στο πέρασμά της, συνειδητοποιήσαμε ότι έχουμε πάνω από το κεφάλι μας το θάνατο κατά κυριολεξία γιατί όταν γέμισαν οι δρόμοι πεσμένα καλώδια, δεν ξέραμε αν το πεσμένο καλώδιο είναι ηλεκτροφόρο ή όχι ή αν ήτανε ανενεργό. Έπρεπε να έρθει ειδικό συνεργείο της ΔΕΔΔΗΕ και ευτυχώς ήταν θαύμα που δεν θρηνήσαμε θύματα από τέτοια ατυχήματα. Ήρθε μεγάλη δύναμη των συνεργείων της ΔΕΔΔΗΕ από την υπόλοιπη Ελλάδα. 

Η υπογειοποίηση των καλωδίων είναι ένα πολύ ακριβό έργο, πολύ δαπανηρό, στο οποίο ο δήμος θα συνδράμει κατά το ήμισυ. Ήδη μέσα στο 2021, θα ξεκινήσουν κάποια έργα υπογειοποίησης με αρχή την Εκάλη, λόγω ότι στην Εκάλη η βλάστηση είναι πολύ πλούσια και αγκαλιάζει πολλές γραμμές καλωδίων. Έχουμε συστηματική συνεργασία με τη ΔΕΔΔΗΕ. Έχουμε επιλέξει και δρόμους, της Εκάλης και της Κηφισιάς. Αποτελεί πλέον και αίτημα των κατοίκων. Παλιότερα οι κάτοικοι ήταν περισσότερο επιφυλακτικοί σε αυτό, αλλά έχουν αναθεωρήσει πλέον».
                                                  

Στη συζήτησή μας με το Γιώργο Θωμάκο αναφερθήκαμε σε μία γκάμα θεμάτων που είτε προγραμματίζονται, είτε συνιστούν σημαντικές καινοτομίες. Θα κλείσουμε το πρώτο μέρος της συνέντευξής μας, κάνοντας αναφορά σε ένα θεσμό που έμεινε αδρανής αυτή την περίοδο λόγω covid και είναι αυτός της τοπικής δημοκρατίας. Στο θεσμό της τοπικής δημοκρατίας, εκλέγονται σε κάθε συνοικία του δήμου συμβούλια, όπου καθιερώνεται ο συμμετοχικός προϋπολογισμός, σύμφωνα με τον οποίο οι γειτονιές τα προηγούμενα χρόνια έφτιαχναν έναν μικρό προϋπολογισμό, με μικρές παρεμβάσεις ύψους 15.000 ευρώ και με μεγαλύτερα ποσά.

Κατέγραφαν οι πολίτες τις ανάγκες τους και έθεταν τις προτεραιότητές τους. Πολλά από τα έργα που υποδείκνυαν μπήκαν σε τροχιά υλοποίησης. Λόγω ότι δεν εφαρμόζεται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα και λόγω ότι δυστυχώς δεν μπορούν αυτή την περίοδο να πραγματοποιηθούν συνελεύσεις, ο δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος, επισημαίνει ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με τις κατάλληλες εταιρείες για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής δημοκρατίας ανά συνοικία.