Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

Το υπέρτατο αγαθό πάνω απ' όλα!

Η φετινή παγκόσμια ημέρα υγείας είναι αφιερωμένη όσο ποτέ άλλοτε στους ανθρώπους που φροντίζουν τη δημόσια υγεία και σε όλους εκείνους που υπηρετούν στην πρώτη γραμμή το υπέρτατο αγαθό, μαχόμενοι καθημερινά με αυταπάρνηση και σθένος έναν αόρατο εχθρό, ένα παγκόσμιο ανελέητο ιό. 

Συναντηθήκαμε με την υφυπουργό λίγες ημέρες πριν, σε ασφυκτική πίεση χρόνου, όσο το επέτρεπαν οι επιτακτικές ανάγκες, που στα θέματα υγείας, προστάζουν άμεση επίλυση. «Το Ελληνικό Κοινοβούλιο έχει ήδη εγκρίνει την αύξηση του προϋπολογισμού για την Ψυχική Υγεία κατά 62%. 

Αυτή τη στιγμή σχεδιάζουμε τα επόμενα βήματα της μεταρρύθμισης για ένα προοδευτικό σύστημα ψυχικής υγείας, εκμεταλλευόμενοι τόσο εθνικούς όσο και ευρωπαϊκούς πόρους μέσω του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης. Η μεταρρύθμιση αυτή, πρόκειται να αυξήσει σημαντικά τις επενδύσεις μας στην υγεία, ενώ θα συμβάλει στην ανάπτυξη ενός ισχυρότερου, πιο ανθεκτικού συστήματος ψυχικής υγείας, που θα παρέχει πρόσβαση σε όλους», επισημαίνει η Ζωή Ράπτη, τονίζοντας επίσης ότι αν μη τι άλλο η κρίση που περνάμε αυτό τον καιρό, μας φέρνει αντιμέτωπους με τις αυξημένες ανάγκες για μεγαλύτερη υποστήριξη της δημόσιας υγείας.                                                                         


Στεκόμενοι σε μία πρώτη αποκωδικοποίηση, στο κοινωνικό αποτύπωμα που θα αφήσει έκδηλα στην ανθρωπότητα η πανδημία, συμφωνούμε στο ότι οι βασικές απειλές που αφήνει πίσω της διογκωμένες η πανδημία είναι το στρες, η μοναξιά και η παγκόσμια μάστιγα της κατάθλιψης. Γι’ αυτό, όπως υποστηρίζει, η Ζωή Ράπτη, «θα απαιτηθούν εκτεταμένες και συστηματικές παρεμβάσεις από το υπουργείο μας για να επουλωθούν οι πληγές που έχουν ανοίξει».

Ήδη λειτουργεί σε 24ωρη βάση η δωρεάν τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306. Είναι ένας δωρεάν δίαυλος επικοινωνίας, που ενημερώνει ανώνυμα και εμπιστευτικά τους πολίτες που αναζητούν ψυχολογική και συμβουλευτική υποστήριξη.

Βρισκόμαστε δυστυχώς σε ανοδική πορεία ακόμα του ιού, με την καμπύλη να μην έχει σταθεροποιηθεί παρά τις επιθυμίες για το αντίθετο. Με αυξημένη την προσοχή μας και σε πλήρη επαγρύπνηση για την κρισιμότητα της κατάστασης που επικρατεί συνεχίζουμε να βαδίζουμε βήμα, βήμα. «Η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις ανά ημέρα και ανά ώρα », υπογραμμίζει η υφυπουργός, διαβεβαιώνοντας πως οτιδήποτε χρειαστεί να κάνει για να εξασφαλίσει το ύψιστο δικαίωμα των πολιτών στην υγεία και τη ζωή,  θα το κάνει. Κλείνοντας με την αναφορά στη σημερινή ημέρα και στον εορτασμό της υγείας παγκοσμίως, να συνοψίσουμε στη διαπίστωση ότι η ευζωία, είναι άμεσα συνυφασμένη με την καλή υγεία και για μια καλή υγεία, θα επιστρατεύσουμε την πανάκεια της ψυχικής ισορροπίας.