Σάββατο 3 Απριλίου 2021

Μία ημέρα με τη Λουκία Κεφαλογιάννη!


γράφει η Ανδρονίκη Παντιώρα

Η Μήδεια άφησε πίσω της πληγές. Κομμένα δέντρα, σπασμένοι κορμοί και κλαδιά. Οι γειτονιές και οι περισσότεροι δρόμοι στους δήμους καθαρίστηκαν, όπως και οι ιδιωτικές κατοικίες, όμως το πρόβλημα μέσα στα ρέματα και στα δάση κρίνεται επικίνδυνο, καθότι ο όγκος και το μέγεθος της φύσης εκεί, είναι μεγαλύτερος.

Συναντηθήκαμε με την Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα, Λουκία Κεφαλογιάννη, για την αποτίμηση του φυτικού κεφαλαίου από τις τελευταίες φυσικές καταστροφές στην Αττική. Δεκάδες χιλιάδες τόνοι δέντρων, κλαδιών και φύλλων συγκεντρώθηκαν και πήραν το δρόμο της ανακύκλωσης.  

"Τα κλαδιά χρησιμοποιούνται ήδη ως εδαφοβελτιωτικό", μας λέει η Λουκία Κεφαλογιάννη, ενώ εξετάζεται παράλληλα από την περιφέρεια, η δυνατότητα δημιουργίας πέλετ, ως καύσιμη ύλη, για την παραγωγή θερμότητας και τη χρήση αυτού στη βιομηχανία, προκειμένου να αξιολογηθεί και η ποιότητα της στάχτης που αφήνει.                                                      

Περπατώντας κατά μήκος της Ρεματιάς Χαλανδρίου
και αποτιμώντας τις ζημιές στα δέντρα.

Ακολουθήσαμε την Αντιπεριφερειάρχη στην "αυτοψία" που διενήργησε, μαζί με τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας Χαλανδρίου Κώστα Ευθυμίου, την Μαρία Αρίδα, δασονόμο από το Δασαρχείο  Πεντέλης, το Νίκο Θυμάκη, γεωπόνο του Ινστιτούτο Γεωπονικών Ερευνών, την Αναστασία Νικολάου, γεωπόνο του δήμου Χαλανδρίου και τον Δημήτρη  Σταμέλο, από το Σύλλογο Προστασίας της Ρεματιάς Πεντέλης Χαλανδρίου, για τον καθαρισμό αρχικά του ρέματος Χαλανδρίου από τα ξεραμένα και κατεστραμμένα δέντρα, κυρίως λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας που έπληξε την Αττική. Θα ακολουθήσει ο Ποδονύφτης στη Φιλοθέη, ο Κοκκιναράς στην Κηφισιά και το ρέμα στην Πεντέλη και στα Βριλήσσια, καθώς όπως έχει καταγραφεί, υπάρχουν σημεία που έχουν σπάσει δέντρα και κλαδιά και αποτελούν εστίες κινδύνου, χρίζοντας άμεσης απομάκρυνσης.                  

Η Λουκία Κεφαλογιάννη περιστοιχιζόμενη από τον
Κώστα Ευθυμίου και τη Μαρία Αρίδα  

Έχει δοθεί έγκριση από την περιφέρεια, στο βόρειο τομέα, τμηματικά, αρχής γενομένης από τη Ρεματιά Χαλανδρίου, για αποκομιδή του συνολικού όγκου των ξερών, των σπασμένων και ξεριζωμένων δέντρων που βρίσκονται μέσα στα αστικά δάση και στη συνέχεια μετέπειτα, θα ακολουθήσει μία δεύτερη δράση για τους αϊλανθος, το δέντρο που είναι γνωστό ως "βρωμοκαρυδιά", το οποίο, παρόλη την υπέροχη σκιά που προσφέρει, εμποδίζει και καταστρέφει την ανάπτυξη και τη βλάστηση γύρω απ' αυτό και θεωρείται από τους ειδικούς επεκτατικό, γεγονός που επισημαίνεται και με οδηγία και από την Ε.Ε.

Η διαχείριση του πρασίνου και των δέντρων που πρέπει να κοπούν και να απομακρυνθούν μέσα από μέρη όπως είναι τα ρέματα και τα δάση, με την απαραίτητη προσοχή που απαιτείται για το υπόλοιπο "υγιές" περιβάλλον,  είναι δύσκολη υπόθεση, πολλά από τα σημεία είναι δυσπρόσιτα για τη μεταφορά των κορμών, τα μέρη στα οποία θα οργανωθεί να γίνει όλο αυτό δεν είναι ένα, είναι πολλά, εκατοντάδες δέντρα θα κοπούν και θα αποσυρθούν και για το λόγο αυτό, απαιτούνται συντονισμένες επιχειρήσεις και αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των φορέων.