Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

Βαρέα και ανθυγιεινά γένους θηλυκού!


 γράφει ο Πέτρος Καστορίνης

Όλοι έχουμε ακούσει κάποια ανέκδοτα για τις ξανθιές. Μερικές φορές πιστεύεται ότι οι γυναίκες είναι κακοί οδηγοί. Υπήρχαν και πολύ πιο σοβαρές περιπτώσεις διακρίσεων και αγενούς συμπεριφοράς απέναντι στις γυναίκες στην ιστορία των λαών. 

Εκτιμάται ότι μόνον ένας είναι ο δρόμος, όχι απλά για την βελτίωση της κοινωνικής ενσωμάτωσης της γυναίκας, αλλά για την απόλυτη ισότητα μεταξύ των φύλλων. Αυτό σημαίνει κατάλληλο σύστημα που θα εκπαιδεύει, μορφώνει, ενημερώνει έτσι ώστε να δρομολογεί σε γερά θεμέλια η κοινωνική ενσωμάτωση. Ακόμα και η προηγμένη, ευρωπαϊκή χώρα μας υστερεί απέναντι στην ισότητα τα μέγιστα. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ψηφίσματα ή επιτροπές οι τοποθετήσεις μας θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν αρνητικές απέναντι στην αναγνώριση της γυναίκας ως ίση με τον άνδρα κάτοικο αυτού του πλανήτη!
           

Δυστυχώς αναγκαζόμαστε να επιχειρηματολογήσουμε. Πολύ θα επιθυμούσαμε να μην υπάρχει λόγος για αυτό. Αλλά η κοινωνία μας και ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο δεν έχει πειστεί να αποβάλει ακόμα τις προκαταλήψεις της. Ως αποτέλεσμα, ο μέσος όρος δείκτης νοημοσύνης των γυναικών είναι υψηλότερος από αυτόν των ανδρών. Τα περισσότερα τεστ IQ που κάνουν οι γυναίκες αποδεικνύουν ότι, κατά μέσο όρο, τα αποτελέσματα είναι εξίσου καλά, ή κακά όπως αυτά των ανδρών. Ένα ακόμα επιχείρημα περί της ισότητας αφορά τη φυσική δύναμη της γυναίκας. Οι αθλήτριες που είναι πιο δυνατές από το μέσο άνδρα αποτελούν το παράδειγμα βέβαια ότι σωματικά, η μέση γυναίκα είναι ασθενέστερη. Αλλά τα καλά νέα είναι ότι οι γυναίκες έχουν ισχυρότερη θέληση και είναι διανοητικά πιο υγιείς. 



Στην καθημερινότητά μας, συναντάμε πολλά παραδείγματα που προσβλέπουν στην ισότητα. Ιδιαίτερα στο δρόμο, έξω από τα γραφεία... Ο οδηγός και χειριστής ειδικού γερανοφόρου οχήματος, της διεύθυνσης διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης του Δήμου Χαλανδρίου, Αλεξία Γιατζόγλου (Φωτ.: πάνω) και η συνεργάτιδά της Σταματία Αναγνώστου (Φωτ.: κάτω) να διαχειρίζονται άψογα, όχι μία απλή αποκομιδή αλλά εξειδικευμένη και αυστηρά ανδρική υπόθεση. Μόνιμη υπάλληλος του δήμου και παρατεταμένης συμβάσεως αντίστοιχα η δεύτερη, επιβεβαιώνοντας έτσι την οξύμωρη εκτίμηση δύο γυναικών από την κρατική αντιμετώπιση! Δημόσια εκτίμηση για το έργο της μίας και κρατικής αδιαφορίας για μία άλλη γυναίκα, που προσφέρει στην κοινωνία κι αυτή με όλες τις δυνάμεις της, παρά την ''ανασφάλεια'' που απορρέει από την ανανέωση ή όχι της σύμβασης της.


Η Αλεξία Γιατζόγλου και η Σταματία Αναγνώστου, στην ρεματιά του Χαλανδρίου σε ειδική αποστολή με εξαιρετική διάθεση και χαμόγελο για όλους. Την διευκόλυνση των συνανθρώπων τους διπλά, ανεξάρτητα από την συγκέντρωσή τους στην αποστολή τους. Περιποιημένες και όμορφες, με την κατάλληλη διακριτέα ενδυμασία, με τα ρούχα-γάντια ασφαλείας, με ''χειρουργικούς'' χειρισμούς του ''πολυεργαλείου'' και πάντα με χαμόγελο. Πολλαπλό δείγμα για να αισιοδοξούμε για το μέλλον της κοινωνίας μας. Η Αλεξία και η Σταματία ισορροπούν τα φύλλα, διδάσκοντας προηγμένη συμπεριφορά δημοτικού οργάνου που παράγει έργο στο δρόμο, με κρύο ή ζέστη, με βροχή ή χιόνι. Κι ο ''επιτηρητής'' τους Δημήτρης Πέτρου (Στην φωτ. στη μέση) στον ίδιο ευχάριστο ρυθμό, η δουλειά βγαίνει πιο όμορφα με χαμόγελο!