Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022

Μια πολύτιμη οικογενειακή κληρονομιά!


γράφει η Ανδρονίκη Παντιώρα

86 ανέκδοτες και πρωτότυπες φωτογραφίες από το οικογενειακό αρχείο και τη συλλογή φωτογραφιών του Γιώργου Κουμουτσάκου, αποκτούν φωνή και ζωή μέσα από την έκδοση του βιβλίου «Μικρασιατική Εκστρατεία. Εικόνες και Μνήμες». 

Από το θρίαμβο, μέχρι την ήττα. Μέσα από τα κείμενα του πανεπιστημιακού, καθηγητή ιστορίας Μανόλη Κούμα, ο οποίος κάνει και την ιστορική θεμελίωση, του Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Νέας Φιλαδελφείας Γαβριήλ, του καθηγητή Ευάνθη Χατζηβασιλείου και Προέδρου του Ιδρύματος της Βουλής και βεβαίως ο πρόλογος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο και πρωτότυπο εκδοτικό έργο.  
                                                                                

Συναντήσαμε το Γιώργο Κουμουτσάκο στο «Χαρτόπολις», στην Ελένη Νικολέλη, όπου υπέγραφε το βιβλίο του, την επομένη της μεγάλης παρουσίασης που πραγματοποίησε στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού. Τον ρώτησα πως αισθάνεται και πως έχει ανταποκριθεί ο κόσμος μέχρι σήμερα και μου απάντησε ότι μέσα από τις εκδηλώσεις παρουσίασης που έχουν γίνει και μέσα από τις συζητήσεις επί του θέματος, καταγράφεται μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού.
                                                                           

«Αισθάνομαι ότι την έκδοση αυτή το αναγνωστικό κοινό την έχει περιβάλλει με πολλή αγάπη. Εισπράττω τη συγκίνηση και την αγάπη του κόσμου, σε αυτή τη γενιά, τη γενιά της Μικρασιατικής εκστρατείας που έζησε και πέρασε μέσα από πολλά συναισθήματα. Το συναίσθημα του θριάμβου, μετά αυτό της αγωνίας, του φόβου, της ήττας και μετέπειτα της απόγνωσης, μέσο της προσφυγιάς, αλλά και τελικά της ανάταξης του έθνους που κατάφερε παρά αυτό που υπέστη, να ξαναστηθεί και να βρίσκεται σήμερα σε περίοπτη θέση.
                                                                         

Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που μπορέσαμε μέσα από δράματα που ζήσαμε, να σταθούμε όρθιοι. Είναι επίσης πολύ σημαντικό, ότι μέσα από τη συγκεκριμένη έκδοση, μας δίνεται η δυνατότητα να αναστοχαστούμε μια εποχή και τελικά να καταλήξουμε στο σοβαρότερο συμπέρασμα, ότι ο διχασμός και η διχόνοια είναι πηγή εθνικών δυνών και αυτό αποτελεί το ιστορικό μήνυμα της εποχής αυτής που και εγώ υποστηρίζω και βρίσκει ευρεία απήχηση και στη σημερινή εποχή, με τις τόσες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», σημειώνει ο βουλευτής Βορείου Τομέα Γιώργος Κουμουτσάκος.
                                                                            

Η Ελένη Νικολέλη και ο Μπάμπης Μπονάτσος, σε μια όμορφη οικογενειακή στιγμή (Φωτό πάνω), υποδέχτηκαν στο «Χαρτόπολις» το Γιώργο Κουμουτσάκο, όπου φίλοι και γνωστοί του πρώην υπουργού, επισκέφτηκαν το χώρο, προκειμένου να προμηθευτούν το βιβλίο και να συζητήσουν μαζί του, με αφορμή την έκδοση της «Μικρασιατικής Εκστρατείας. Εικόνες και Μνήμες».

Το «Εικόνες και Μνήμες» είναι ένα φωτογραφικό άλμπουμ συνοδευόμενο από σημαντικά ιστορικά κείμενα, είναι μια προσφορά στην ιστοριογραφία για αυτή την τόσο κρίσιμη περίοδο της ιστορίας του ελληνισμού, που έχει σημαδέψει και το πεπρωμένο μας σε μεγάλο βαθμό και που στέλνει ένα διαπεραστικό μήνυμα για το ύφος των αντιπαραθέσεων και των πολιτικών συγκρούσεων που αποτελούν έως ένα βαθμό και αναλόγως τον τρόπο που γίνονται, τον πυλώνα της δημοκρατίας. Όπως τόνισε ο βουλευτής Βορείου Τομέα, Γιώργος Κουμουτσάκος, «δεν πρέπει η κομματική αντιπαράθεση να οδηγεί σε μια κατάσταση που το έθνος τρώει τις σάρκες του, καθώς αυτό είναι η απόλυτη καταστροφή μιας χώρας».