Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023

Τα αποτελέσματα της κάλπης!


γράφει η Ανδρονίκη Παντιώρα

Η επιλογή προσώπων στις εκλογές της αυτοδιοίκησης, διακρίνεται από κίνητρα κομματικά φυσικά, όταν όμως τα πρόσωπα ξεχωρίζουν για το έργο τους και την προσφορά τους, για την ικανότητα τους να φέρουν αποτελέσματα και να διαμορφώνουν το περιβάλλον μιας χρηστής διοίκησης, τότε τα χρώματα ταξιδεύουν και ενώνονται με ένα κοινό στόχο. Το καλό του τόπου!

Οι εκλογές της αυτοδιοίκησης παρόλ’ αυτά, κάποιοι υποστηρίζουν ότι διατηρούν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αναφορικά με την οικειότητα, την άμεση επικοινωνία, την πιο κοντινή σχέση που έχουν τα πρόσωπα που διοικούν με το δημότη. Στην εποχή που διανύουμε όμως, της άκρατης προβολής, της αμεσότητας της είδησης και της πληροφορίας, του άξαφνου συναισθήματος και της δημιουργίας εντυπώσεων, τα πρόσωπα και οι πολιτικές δεν κρύβονται και δεν μπορούν να κρυφτούν. Η εργασία, ο κόπος που καταβάλλεται, το νοιάξιμο, το ενδιαφέρον, η αξιοσύνη, η κατάρτιση και η πρέπουσα στάση και συμπεριφορά, είναι στις μέρες μας διακριτά, έχουν την ξεχωριστή τους βαρύτητα και φαίνεται ότι ανταμείβονται από τους πολίτες.

Βέβαια, αδιαμφισβήτητα, η εκλογική διαδικασία διαπνέεται από το απόλυτο δικαίωμα της επιλογής, που αποτελεί το αποκορύφωμα του δημοκρατισμού και της ελευθερίας.

Τα αποτελέσματα των Δημοτικών εκλογών στην Περιφερειακή Ενότητα Βορείου Τομέα Αθηνών, με δώδεκα δήμους οι οποίοι εκτείνονται στο βορειοανατολικό τμήμα του Λεκανοπεδίου Αττικής, μπορούν να διαβαστούν με διάφορους τρόπους, στον κάθε ένα δήμο μεμονωμένα.


Η σπουδαία επικράτηση από την πρώτη Κυριακή του Βασίλη Ξυπολυτά (Φωτ.) στην Κηφισιά με ποσοστό 64,33% έχει δύο συνιστώσες μετάφρασης. Ένας νέος, φιλόδοξος, συγκροτημένος και πολύ οργανωτικός άνθρωπος, απέναντι σε ένα κουρασμένο παραδοσιακά επιτελείο, επικράτησε με τεράστια διαφορά, συνθέτοντας μια ομάδα συνεργατών από νέους ανθρώπους, με εξειδικεύσεις ο καθένας στον τομέα δράσης του και γνώστες της ψηφιακής εξέλιξης. Με σύγχρονες αντιλήψεις και εκφράζοντας ένα χαμηλό προφίλ στη συνολική του εικόνα, ο Βασίλης Ξυπολυτάς, είχε μια μεγάλη και καθαρή νίκη στην Κηφισιά, όπου φάνηκε εκ των υστέρων από το αποτέλεσμα, ότι ο κόσμος της Κηφισιάς, της Νέας Ερυθραίας και της Εκάλης, επιζητούσε την αλλαγή.

Ο Γιάννης Πισιμίσης στο Δήμο Βριλησσίων, ένας νέος άνθρωπος κι αυτός, εκφραστής μιας διαφορετικής αντίληψης μακριά από την αυστηρή εμμονή της εκλογής, με σχέδιο και πλάνο για το μέλλον, εξελέγη από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 54,76%.



Η ευρεία αποδοχή και εκτίμηση των πεπραγμένων, των Χαλανδραίων στο πρόσωπο του Σίμου Ρούσσου (Φωτ.), ήταν πραγματικά εντυπωσιακή, διαχέοντας ένα ηχηρό μήνυμα προς πάσα κομματική κατεύθυνση, όταν μοχλοί του κομματικού συστημισμού επιχείρησαν να χειραγωγήσουν, να τρομοκρατήσουν και να εκφοβίσουν με διάφορους τρόπους τους πολίτες του δήμου.


Μια μεγάλη νίκη και για τον Παναγιώτη Μανούρη (Φωτ.) στο Δήμο Νέας Ιωνίας, ένας πολιτικός ο ίδιος με τεχνοκρατική αντίληψη των θεμάτων, γνώστης στα ζητήματα διοίκησης, με κατάρτιση και πάνω απ’ όλα ένας άνθρωπος γέννημα θρέμμα της Νέας Ιωνίας, που αγαπά πολύ τον τόπο του, που επιθυμούσε πάντα και επιθυμεί να τον δει να προχωρά και να προοδεύει.

Την δεύτερη Κυριακή, νέοι Δήμαρχοι εξελέγησαν στην Αγία Παρασκευή ο Γιάννης Μυλωνάκης, στην Λυκόβρυση Πεύκη ο Γιώργος Ψυχάλης, στην Πεντέλη η Νατάσα Κοσμοπούλου και στην Φιλοθέη - Ψυχικό ο Χαράλαμπος Μπονάτσος. Οι κάτοικοι σε όλες τις περιπτώσεις, επισφράγισαν την επιθυμία τους για αλλαγή, στέλνοντας μέσα από την κάλπη, τα δικά τους μηνύματα, τα οποία οι τοπικοί «άρχοντες» ηττημένοι και κερδισμένοι, γνωρίζουν την αποκωδικοποίηση και τη μετάφρασή τους, πολύ καλά, ο καθένας σε ότι τον αφορά.

Τον δημαρχιακό θώκο διατήρησαν εύκολα ή δύσκολα, στο Μαρούσι ο Θεόδωρος Αμπατζόγλου, στο Ηράκλειο ο Νίκος Μπάμπαλος, στην Μεταμόρφωση ο Ευστράτιος Σαραούδας και στον Παπάγου - Χολαργό ο Ηλίας Αποστολόπουλος!