Σάββατο 17 Αυγούστου 2019

Τα άλματα του αθλητισμού!


γράφει η Ανδρονίκη Παντιώρα.

Με δύο χρυσά μετάλλια στις αποσκευές τους και 1 Ειδικό βραβείο Άννα Πολάτου, έκλεισε η σεζόν που μας πέρασε για την Επίλεκτη Ομάδα Ρυθμικής Γυμναστικής του Νέου Ψυχικού, της Νίκης Πολίτη, στα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα «Γυμναστικής Για Όλους» της χώρας. Το Cosmogym Contest και το Hellas Gym For Life Challenge.

Λαμβάνοντας μέρος πέραν του εσωτερικού πρωταθλήματος και στην Αυστρία, στο Ντόρμπιν, στην Παγκόσμια Γυμναστράδα, την παγκόσμια συνάντηση διεθνούς βεληνεκούς της Γυμναστικής Για Όλους, όπου ομάδες και σύλλογοι από όλο τον κόσμο, συγκεντρώνονται κάθε χρόνο, παρουσιάζοντας στους θεατές μια μοναδική εμπειρία αθλητισμού και θεάματος σε κλίμα ευγενούς άμιλλας, τα κορίτσια της RG Super Team-Επίλεκτη Ομάδα Ρυθμικής Γυμναστικής, είναι μαζί από μικρές, στις χαρές και στις λύπες, στις μοναδικές συγκινήσεις που χαρίζει η δραστηριοποίηση με τον αθλητισμό. Μεγαλώνουν μαζί, ενηλικιώνονται και χτίζουν τη ζωή τους και τις σχέσεις τους, γύρω από τις αρχές και τις αξίες του αθλητισμού.
                                                                         

Η Νίκη Πολίτη, δασκάλα και καθοδηγητής, έχει διττό ρόλο. Είναι ο άνθρωπος πίσω απ’ τα φώτα, ο ενορχηστρωτής όχι μόνο του πως θα επιτευχθεί ένα τέλειο γκραν ζε τε ή το απόλυτο ρελεβέ, είναι το χέρι που κινεί με μοναδική μαεστρία και εκπαιδευμένη ευαισθησία, τα νήματα της ζωής τους, καθώς η συνάρτηση των προπονήσεων, με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες και πολύ λεπτά συνυφασμένες.                       
                                                                         

Στην αρχή, από το 2014 που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τα διαγωνιστικά προγράμματα, ξεκίνησαν με τη χορογραφία «Χαρταετοί», όπου κέρδισαν το χρυσό μετάλλιο ως καλύτερη πρωτοεμφανιζόμενη ομάδα. Στη συνέχεια ήταν οι «Πεταλούδες», όπου απέσπασαν το ειδικό βραβείο ενδυμασίας, για την καλαισθησία και την πρωτοτυπία τους και φέτος παρουσιάσανε το «Εκκρεμές», για μια φορά ακόμη με 2 χρυσά στο πορτφόλιό τους. 
                                                    

Το επίπεδο της Γυμναστικής Για Όλους είναι αρκετά υψηλό στη χώρα μας. Η Ομοσπονδία και το Cosmogym, όταν αποφάσισε να ξεκινήσει τα διαγωνιστικά, έθεσε σε συνεργασία με τους προπονητές το πλαίσιο, με τη δημιουργία κανόνων και κανονισμών. Υπήρχαν, από την Παγκόσμια Ομοσπονδία οι βασικοί άξονες, όπως καινοτομία, πρωτοτυπία, τεχνική και τακτική, πάνω στους οποίους στηρίχθηκε περαιτέρω ο εμπλουτισμός των προγραμμάτων, όπου σύμφωνα με αυτούς, τώρα πια, γίνεται η κρίση.

Η έννοια της Γυμναστικής Για Όλους, είναι η συμμετοχή, η χαρά της συμμετοχής, χωρίς βραβεία και διαγωνιστικές διακρίσεις. Έτσι άλλωστε ξεκίνησε και μετέπειτα απέκτησε και διαγωνιστικό χαρακτήρα. Η ομορφιά της Γυμναστικής Για Όλους έγκειται στο γεγονός ότι δεν αποκλείει καμία ηλικία. Δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους ανθρώπους, κάθε ηλικίας, να γυμναστούν και να εξελίξουν το άθλημα που αγαπούν, απολαμβάνοντας τη χαρά της γυμναστικής, η οποία πραγματικά δεν σταματά ποτέ. Στο εξωτερικό, υπάρχουν και προγράμματα υπερήλικων, δίνοντας το μήνυμα και το παράδειγμα της άθλησης σε κάθε στιγμή της ζωής.
Φέτος θα πραγματοποιηθεί και στην Ελλάδα, το ειδικό Φεστιβάλ Γυμναστικής Για όλους, το Golden Age, μια διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, τον Οκτώβριο στην Κρήτη. 
                                                                         

Αν εξαιρέσουμε την υπερβολή του πρωταθλητισμού, την υπερέκθεση του σώματος και όλη την ψυχολογική και σωματική πίεση που ασκείται στον αθλητή, προκειμένου να κατακτήσει τις επιθυμητές επιδόσεις, η Γυμναστική Για Όλους προσφέρει όλα εκείνα τα καλά στοιχεία του αθλητισμού.Υγεία, πειθαρχεία, κοινωνικοποίηση, μαθαίνεις να συνεργάζεσαι, ισορροπείς μεταξύ ελαττωμάτων και προτερημάτων, εξασκείς την καλή πλευρά του εαυτού σου, θαυμάζεις την προσπάθεια ή την επιτυχία του συναθλητή σου, αποκτάς σωστή σωματική φόρμα και μια καθημερινή συνήθεια άσκησης που χαρίζει ευεξία και ψυχική ανάταση στον οργανισμό. 

«Ο καθένας δίνει τα προσόντα του και βάζει το δικό του πετραδάκι, στο συνολικό αποτέλεσμα», μας λέει η Νίκη. «Επιπλέον με τη συμμετοχή των παιδιών σε πανευρωπαϊκού εμβέλειας διοργανώσεις, αρχίζει η γνωριμία τους με τον κόσμο, με διαφορετικούς πολιτισμούς, κουλτούρες, με την πολυεθνική  σύσταση της ανθρωπότητας. Τα παιδιά γνωρίζουν και τον ευρύτερο αθλητικό κόσμο, αλλά και τον πολιτισμό αυτού του κόσμου».
                                                  

«Ο δήμος ενισχύει την ομάδα και καλύπτει μέρος των εξόδων των αποστολών στο εξωτερικό. Να τονίσουμε όμως στο σημείο αυτό, ότι η ιδιωτική χορηγία σε όλες τις ομάδες είναι πολύτιμη για τη βιωσιμότητά τους, σε συνδυασμό με την τεράστια στήριξη των γονέων σε όλα τα επίπεδα, οι οποίοι κρατούν γερά τα θεμέλια όλου του πλαισίου και του μηχανισμού λειτουργίας αυτής της προσπάθειας, προκειμένου να μένει μια τέτοια ομάδα, ζωντανή και ανταγωνιστική. Όλοι βοηθάμε για να γίνει αυτό», τονίζει η Νίκη και συνεχίζει προσθέτοντας...
                                                                         

«Λόγω του ότι εγώ δούλευα προετοιμάζοντας παιδιά για πρωταθλητισμό και λόγω του ότι η αγάπη μου είναι η ρυθμική, πάντα μου άρεσε, γι’ αυτό και μέσα στο πρόγραμμά μου, προσπαθώ να βάλω ρυθμική υψηλού επιπέδου και σωστή τεχνική κατάρτιση». 

Τι έχεις αποκομίσει όλα τα χρόνια της εμπλοκής σου με τον αθλητισμό, από αυτόν, αλλά και μέσο του ρόλου σου, ως δασκάλα παιδιών, ως διαμορφωτής ψυχών;
«Η Γυμναστική Για Όλους σε ταξιδεύει! Προσπαθώντας να σκεφτείς και να βρεις ένα θέμα, καλείσαι να το φανταστείς, να το αναπτύξεις και να το παρουσιάσεις και όλη αυτή η διαδικασία, σε ταξιδεύει σε μια άλλη διάσταση. Είναι για εμένα, μεγάλη πρόκληση να βρεις ένα θέμα, ξεχωριστό, που να μην το έχει σκεφτεί κάποιος άλλος ή να το παρουσιάσεις με ένα διαφορετικό τρόπο, να το συνοδεύσεις και να το απογειώσεις με την κατάλληλη μουσική. Όλο αυτό είναι μία περιπέτεια, ένα ταξίδι. Χρειάζεται να το οραματιστείς και να το αποδώσεις. Είναι η διαδρομή πολύ όμορφη, η αναζήτηση και το γεγονός ότι μαθαίνεις κατά τη διάρκεια μέσα απ’ αυτό».
                                                                         

Ο δάσκαλος έχει το ρόλο του εμπνευστή, του καθοδηγητή. Βοηθά τα παιδιά να επιλέξουν το σωστό, να δουν την άλλη πλευρά των γεγονότων, να ακολουθήσουν τη σωστή κατεύθυνση στη ζωή και να παίρνουν τα σωστά μηνύματα; 
«Φυσικά! Πρέπει να μάθουμε να δίνουμε αυτό που έχουμε καλύτερο και να είμαστε χαρούμενοι που το κάνουμε. Μέσα από τον αθλητισμό για παράδειγμα μπορεί παιδιά που δεν είναι τόσο καλοί μαθητές, να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση».

Ποιο είναι για σένα το βασικό μήνυμα που θέλεις να δίνεις;
«Να μην σταματάς να αθλείσαι. Ο αθλητισμός, εκτός του ότι είναι υγεία, ψυχική υγεία, είναι φιλίες, είναι εμπειρίες».

Τι μπορεί να σε διδάξει ο αθλητισμός;
«Ο αθλητισμός μπορεί να σε διδάξει ότι μπορείς να σταθείς στα πόδια σου μόνος, μπορεί να σε διδάξει ότι όλα μπορείς να τα πετύχεις, αρκεί να πιστεύεις στον εαυτό σου και στις δυνάμεις σου. Σε βάζει σε διαδικασία».

Η προπόνηση στην επανάληψη καθημερινά, είναι εκμάθηση. Με την εξάσκηση, αυτό που δεν πίστευες ότι θα το πετύχεις, το πετυχαίνεις». «Exercise is what i am repeatedly doing in excellence», λένε αυτοί που επιμένουν στη ζωή.
Η υπερπροσπάθεια ενός αθλητή, οι κόποι μιας διαδρομής, κρίνονται στην μία και μοναδική στιγμή, στον τελικό της υπεροχής, στην αναμέτρηση της ζωής. Πόσο εφήμερο είναι εν τέλει αυτό, αλλά και πόσο διδακτικό; Είναι συγκινητικό και η συγκίνηση δεν μπορεί να κρυφτεί, διαγράφεται στο αποτέλεσμα.
                                     

Επίλεκτη Ομάδα Ρυθμικής Γυμναστικής / Νέου Ψυχικού: 
https://northpages.blogspot.com/p/women-and-men.html

North Portfolio: Της ομάδας
https://www.facebook.com/pg/Northpages/photos/?tab=album&album_id=638065719935089

Καρέ καρέ οι στιγμές της ζωής μας συναρμολογούνται και τοποθετούνται με ευλάβεια σε ευδιάκριτα σημεία της μνήμης μας, για να μας θυμίζουν το πόσο προσπαθήσαμε για το αποτέλεσμα και τότε, στεκόμενοι εκεί σε μια γωνιά, προσπαθώντας εναγωνίως να κρύψουμε τα ασυγκράτητα δάκρυα της χαράς, συνειδητοποιούμε ότι η μαγιά, αλλά και η μαγκιά της ανθρώπινης ύπαρξης, εναπόκειται στην ατέρμονη προσπάθεια. Στην προσπάθεια που τόσο έχουμε απαρνηθεί, η οποία υπάρχει για να μας θυμίζει, ότι όλα τα όμορφα στη ζωή μας επιτυγχάνονται μέσο αυτής. Να σημειώσουμε επιπροσθέτως, τα δύο ακόμα κορίτσια που απαρτίζουν την Επίλεκτη Ομάδα Ρυθμικής Γυμναστικής Νέου Ψυχικού, την Δήμητρα Φουρλατάρα και την Ειρήνη Παπαγεωργίου, οι οποίες λόγω του Καλοκαιριού, έλειπαν εκτός Αθηνών και δυστυχώς δεν παρεβρέθησαν στη φωτογράφηση της ομάδας.  

North Portfolio: Τα παραλειπόμενα της φωτογράφισης 
https://www.facebook.com/pg/Northpages/photos/?tab=album&album_id=638074153267579