Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020

Φορολογική δικαιοσύνη προς όλους!

 

γράφει η Ανδρονίκη Παντιώρα

Το θέμα της δίκαιης και ίσης φορολογικής μεταχείρισης των πολιτών, των κατοίκων του βόρειου τομέα της Αττικής και της Κοινότητας του Ψυχικού ειδικότερα στην οποία τελεί πρόεδρος, ζήτησε προς επαναξιολόγηση η Φαίνη Χατζηαθανασιάδου, στη συνάντηση που είχε με το γενικό γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών, Χρήστο Τριαντόπουλο.

Η υποψήφια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ενόψει αλλαγών του Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων, θεωρεί σκόπιμο να αναδειχθεί εξ ολοκλήρου το τεράστιο και χρόνιο πρόβλημα των υψηλών αντικειμενικών αξιών, καθώς όπως τονίζει στο Ψυχικό συγκεκριμένα, παρατηρείται το φαινόμενο απλοί συνταξιούχοι ή κληρονόμοι μεγάλων περιουσιών, να σέρνονται στα ποινικά δικαστήρια επειδή αδυνατούν να φανούν συνεπείς στην υπερφορολόγηση των κατοικιών τους, αφού σωρευτικά, φόροι ετών αγγίζουν το όριο της ποινικής τους δίωξης. 

Παράλληλα η πρόεδρος της Κοινότητας Ψυχικού, ζήτησε από το γενικό γραμματέα, την προσοχή του σε στρεβλώσεις του νόμου, όπως για παράδειγμα αυτή της φορολόγησης του υπόλοιπου συντελεστή δόμησης, δηλαδή των κήπων, καθώς το θέμα που ανακύπτει στο Ψυχικό είναι η εξίσου υψηλή φορολόγηση των κήπων. 
                                                                             

«Σε περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες κηπουπόλεις ή που ένα μεγάλο μέρος της έκτασης μιας ιδιοκτησίας, αποτελείται από ιδιωτικούς κήπους, είναι παράδοξο να μην ενισχύεται από το κράτος η διατήρηση των κήπων με πρωτοβουλίες προστασίας του πράσινου και του περιβάλλοντος, ενώ αντιθέτων να οδηγούνται, να ωθούνται οι κάτοικοι λόγω της υπερφορολόγησης στην έσχατη λύση της πώλησης των σπιτιών τους», αναφέρει η Φαίνη Χατζηαθανασιάδου. 

Υπό το παρόν καθεστώς, κάτοικοι με ανεπαρκή ρευστότητα για τους υπερυψηλούς φόρους, ουσιαστικά «εκδιώκονται» οικονομικά από τη μόνιμη κατοικία τους και αναγκάζονται προς πώληση γιατί δεν αντέχουν, ενώ οι κατασχέσεις αλλά και τα κλητήρια θεσπίσματα για άσκηση ποινικής δίωξης από φόρους ιδιοκτησίας γης δεν είναι σχήμα λόγου αλλά πραγματικότητα... 

Ο γενικός γραμματέας Χρήστος Τριαντόπουλος, τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια ώστε οι αντικειμενικές αξίες να εναρμονισθούν με εκείνες των πραγματικών αξιών, με τη συμβολή εκτιμητών και τη συμβολή των δήμων. Πιστοποιημένοι εκτιμητές θα λάβουν υπόψιν τα ειδικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμη πληροφορία, όπως συγκριτικά στοιχεία από πωλήσεις ομοειδών ακινήτων. Παράλληλα και οι δήμοι, έχουν τη δυνατότητα να ανεβάσουν στην ειδική πλατφόρμα τις τιμές που κατά τη δική τους κρίση πρέπει να κυμαίνονται οι αξίες, ανά γεωγραφική ζώνη.