Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020

Ορθολογική διαχείριση αποβλήτων!


γράφει ο Πέτρος Καστορίνης

Απορριμματοφόρο υψηλής τεχνολογίας με ενσωματωμένο πλυντήριο κάδων, τους πρώτους καφέ κάδους διαφόρων τύπων συλλογής οργανικών αποβλήτων καθώς και εδαφοβελτιωτικό ανταποδοτικό προϊόν παρέδωσε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης στο δήμο Φιλοθέης Ψυχικού. 

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος ''Ανακύκλωση 2020'' που έχει στόχο την ενίσχυση του συστήματος διαλογής στην πηγή και τον εκσυγχρονισμό του στόλου.                                    


Στο αμαξοστάσιο του δήμου Φιλοθέης Ψυχικού, στο Νέο Ψυχικό, ο δήμαρχος Δημήτρης Γαλάνης υποδέχτηκε τον περιφερειάρχη και τα στελέχη του σε μία άτυπη μεν, σημαντική δε ''εκδήλωση'' παραλαβής του απορριμματοφόρου, των κάδων και του εδαφοβελτιωτικού προϊόντος. 

Ο δήμαρχος Φιλοθέης Ψυχικού, Δημήτρης Γαλάνης, ευχαρίστησε θερμά την Περιφέρεια Αττικής και τον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη για την προσφορά του. "...Έχουμε θέσει στόχους και ο εκσυγχρονισμός στον Δήμο έχει προτεραιότητα. Η επόμενη μέρα μας βρίσκει με τις σημερινές προσθήκες ακόμα πιο δυνατούς. Η ανακύκλωση για μας είναι σημαντικός παράγοντας αφού αποβλέπει στο σωστότερο περιβάλλον του μέλλοντός μας...'', τόνισε μεταξύ άλλων. 

                                                                             
Ο Γιώργος Πατούλης, λίγο πριν την παρακολούθηση της επίδειξης λειτουργίας του σύγχρονου απορριμματοφόρου, αναφέρθηκε στο πόσο ελπιδοφόρο είναι το μήνυμα της θετικής αποδοχής της ανακύκλωσης από τους δήμους, σημειώνοντας δε ότι η σωστή διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένας στόχος μας. "...Πρόκειται για ένα στοίχημα που θα κερδίσουμε μαζί με τους πολίτες, για την υγεία μας, για το μέλλον των παιδιών μας, για τη διάσωση του περιβάλλοντος...''.  
     

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού Γιώργος Παπαχρόνης (Στην Φωτ. με τον Γ.Γ. του Δήμου Δημήτρη Ζεγγίνη, δεξιά του) καθ' ύλην αρμόδιος και φανερά χαρούμενος για τις νέες σύγχρονες προσθήκες στον τομέα δράσης του, γνώστης του παλμού ανταπόκρισης των δημοτών εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι πολίτες θα ανταποκριθούν σε αυτήν την πρωτοβουλία και το πρόγραμμά για τη συλλογή των οργανικών αποβλήτων, υπογραμμίζοντας ότι "...ήδη έχουν δείξει στο ζήτημα της ανακύκλωσης περίσσιο σεβασμό. Νιώθουν πως η σωστή ανταπόκριση αποτελεί τη βάση για την ευζωία και τη διασφάλιση της υγείας μας...''
                            

Ο Ε.Δ.Σ.Ν.Α. (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής) που καθορίζει τις προοπτικές διαχείρισης σύμφωνα με τις τάσεις που διαγράφονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διαμορφώνει-προσαρμόζει την εθνική πολιτική περί αποβλήτων, έχει πρωτεύοντα ρόλο στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και άμεση συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής. 

Ο πρόεδρος του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. Βασίλης Κόκκαλης, όπως και σε όλες τις ''παραδόσεις'' απορριμματοφόρων και υλικού ήταν εκεί και μας είπε: ''...Αποβλέπουμε στον κοινωνικό, οικολογικό μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου στη μετάβαση σε μια οικονομία των κοινωνικών αναγκών, που χρησιμοποιεί αποδοτικά τους πόρους, είναι φιλική στο περιβάλλον και στοχεύει στην αντιμετώπιση των αποβλήτων ως πόρο. Θα ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα μας, είμαστε ενθουσιασμένοι με την ανταπόκριση και αισιοδοξούμε!..''
                     
                                                         
Τέλος, η αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών Λουκία Κεφαλογιάννη  (Στην φωτ. δεύτερη από δεξιά), ήταν παρούσα στην ''παράδοση'', παρακολουθώντας πάντα από κοντά κάθε δράση και ενέργεια που αφορά την βελτίωση της κοινωνίας μας και την διαβίωση των πολιτών. 

Το ''στοίχημα'' όλων των θεσμών με την ολοκλήρωση του προγράμματος ανακύκλωσης των βιοαποβλήτων δείχνει να κερδίζεται... Πέρα από την προσπάθεια ενημέρωσης από τους φορείς ο τελικός παράγοντας που συμβάλει στην επιτυχία, είναι ένας. Ο πολίτης, ο άνθρωπος που πλέον κάνει χρήση όλων των κάδων ανακύκλωσης του πράσινου, του κίτρινο, του μπλε και του καφέ, θεωρώντας ως δεδομένο το διαχωρισμό των αποβλήτων!