Κυριακή 16 Αυγούστου 2020

Άλλο μάσκα κι άλλο μαντίλα!


Τη μάσκα δεν πρέπει να την αντιμετωπίζουμε ως καταναγκασμό αλλά ως το ''εργαλείο'' που θα μας βοηθήσει να συνεχίσουμε τη ζωή μας, τις εργασίες και τις εξόδους μας. Αυτά συμπερασματικά είπε στην έκκληση του σε όλους ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Αφήνοντας πίσω μας τα ερωτήματα για το αν χρειάζεται, αν προστατεύει ή όχι και την διχογνωμία επιστημόνων και ειδικών, φτάσαμε σήμερα στην υποχρεωτική χρήση της! Οι επαγγελματικές ιατρικές μάσκες, οι κοινές χειρουργικές ή πολυπροπυλενίου μάσκες μιας χρήσης, καθώς και οι χειροποίητες βαμβακερές μάσκες μπορούν να μπλοκάρουν, σε μεγάλο βαθμό τα μολυσμένα από κορωνοϊό σταγονίδια. 

Όμως, δεν ισχύει το ίδιο για τις μαντίλες, τις μπαντάνες, τις κουκούλες και τα ψηλά κολάρα του λαιμού, όταν χρησιμοποιούνται ως μάσκες, σύμφωνα με μία νέα επιστημονική έρευνα. Οι ερευνητές οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ''Science Advances'', συνέκριναν την αποτελεσματικότητα 14 διαφορετικών ειδών μασκών και ρούχων που χρησιμοποιούνται ως μάσκες. 

Με βάση τα πρώτα συμπεράσματά τους επισημαίνουν ότι, καθώς αυξάνονται οι χώρες που καθιστούν υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε ολοένα περισσότερους χώρους, προκειμένου να αποτρέψουν ένα δεύτερο επιδημικό κύμα της Covid-19, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί! 

Πέτρος Καστορίνης / Νorth Pages