Κυριακή 16 Μαΐου 2021

Άρωμα, ρόδα και χρώμα!


γράφει ο Πέτρος Καστορίνης

Στην εποχή της πανδημίας από τον Μάρτιο του '20 μέχρι σήμερα, αρχές Μαΐου, 16 του μήνα το λεξιλόγιό μας ήταν περιορισμένο. Οι όροι ομορφιά, αισθητική και αισθητικά κριτήρια περιελήφθησαν και πάλι στο λεξιλόγιο μας. 

Η τέχνη μετά από μήνες σιωπής και ''μαύρου'' καρέ, ''ανοίγει'' την πολύτιμη πολιτισμική της αυλαία. Ήχοι, μελωδίες, παραστάσεις, σινεμά και θέατρα μας επαναφέρουν στην ανθρώπινη τάξη μας. Από την Παρασκευή 7 Μαΐου έχει ανοίξει τις πύλες της η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς, η σπουδαιότερη αντίστοιχη εκδήλωση που πραγματοποιείται στην Ελλάδα, αποτελώντας το έναυσμα του ανοίγματος προς την απελευθέρωση του κόσμου από τα ''δεσμά'' του ιού. 


Οι παράλληλες εκδηλώσεις στην φετινή 67η (!!!) έκθεση λουλουδιών που δημιουργεί κάθε χρόνο ο Δήμος Κηφισιάς, αποτελούν την απόλυτη σύζευξη της ανθοκομικής τέχνης με το χρώμα και το άρωμα τους με τον πλούτο εικόνων και ήχων κάθε πολιτιστικής διοργάνωσης. Ο δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος (Δεξιά στην φωτ.) και ο πρόεδρος της Ανθοκομικής Γιώργος Παπαδόπουλος (Αριστερά στην φωτ.) δεν ακολουθούν υποστηρικτικά την ισχυρή παράδοση του ιστορικού θεσμού, αλλά αντιμετωπίζουν την έκθεση ως μέσο ανάδειξης του τόπου τους.


Η έκθεση ''Αντιστοιχίες. Λουλούδια από την ελληνική τέχνη'' που παρουσιάστηκε περίπου πριν δύο δεκαετίες ήταν μία σπουδαία εκδήλωση από το Παράρτημα Ναυπλίου της Εθνικής Πινακοθήκης. Από το 2006 η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς σε μία από τις παράλληλες εκδηλώσεις της έχει συνδεθεί με τα ιστορικά αυτοκίνητα. Ο ''15ος Γύρος Κηφισιάς Αντίκες και Λουλούδια'', που πρώτος οργάνωσε ο Ιωάννης Λαδάκης, εκδήλωση της ΦΙΛ.Π.Α. πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Κηφισιάς και του Ν.Π.Δ.Δ. της έκθεσης. Δεν είναι τυχαία η σύνδεση. Τα παλιά αυτοκίνητα, εκτός από τις αναμνήσεις που μας προσφέρουν, γεμίζοντάς μας από την νεαρή μας ηλικία να καθόμαστε ως παιδιά στα πίσω καθίσματα τους, σήμερα αποτελούν στην κυριολεξία ''έργα'' τέχνης.


Για την ιστορία να αναφέρουμε πως η Κηφισιά ήταν και το πρώτο προάστιο της Αθήνας όπου κυκλοφόρησαν ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα με οδηγούς δημότες της. Μάλιστα ο Γεώργιος Πεσματζόγλου (1890-1984), βουλευτής, υπουργός, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος που κατοικούσε στη οδό Πεσματζόγλου, στην περιοχή Στροφυλίου, ήταν κάτοχος του Νο:1 ελληνικού διπλώματος οδήγησης αυτοκινήτων! Ο Γεώργιος Πεσμαζόγλου ήταν πατέρας του οδηγού αγώνων Τζόνι Πεσμαζόγλου (1914-2002) που έχει συνδέσει το όνομά του με την ιστορία των αγώνων αυτοκινήτων.


Ο ''15ος Γύρος Κηφισιάς Αντίκες και Λουλούδια'' με αφορμή την 67η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς πραγματοποιήθηκε σήμερα, Κυριακή 16 Μαΐου με αφετηρία την πλατεία Ελαιών της Νέας Κηφισιάς, με την συμμετοχή πληρωμάτων αυτοκινήτων σπουδαίας ιστορικής αξίας, με μία μικρή διαδρομή περίπου 12 χιλιομέτρων εν είδει ''παρέλασης'' επίδειξης. Ο τερματισμός έγινε στην Εκάλη. Κατά την διαδρομή, τα στολισμένα με λουλούδια αυτοκίνητα προκάλεσαν τις εντυπώσεις και την έκπληξη στο πέρασμά τους.


Ο πρόεδρος της ΦΙΛ.Π.Α. Παναγιώτης Φωτεινόπουλος, στην συζήτηση που είχε με την Ανδρονίκη Παντιώρα, αναφέρθηκε στην επιτυχία της εκδήλωσης και την άριστη συνεργασία που έχει το σωματείο των Φίλων Παλαιών Αυτοκινήτων με τον Δήμο Κηφισιάς και του θεσμού πλέον της εκδήλωσης ''Γύρος Κηφισιάς Αντίκες και Λουλούδια''. ''...Θα συνεχίσουμε επάξια το έργο του Ιωάννη Λαδάκη...'' μας είπε φανερά συγκινημένος. 


Πολλοί συμμετείχαν στην εκδήλωση, πραγματικοί εραστές της αυτοκίνησης και οδηγοί με σωστή οδηγική συμπεριφορά σε καθημερινές ή αγωνιστικές οριακές συνθήκες. Θα ήταν αδύνατο να αναφερθούμε σε όλους, θα τολμήσω όμως, αναλαμβάνοντας και την ευθύνη των γραφομένων μου που υπογράφω άλλωστε, να ξεχωρίσω το πλήρωμα του ''θαλασσί'' σκαραβαίου. Τον Γιάννη Λικάκη και την Μαρία Καμπούροβα. Θα μπορούσα να γράφω σελίδες επί σελίδων για αυτό το ''δίδυμο'', όμως ο χώρος με περιορίζει... Νέοι οδηγοί, που ζουν με πάθος για την αυτοκίνηση, μπορούν να αποκομίσουν πολλά από αυτές τις δύο προσωπικότητες. Αναζητήστε τον τρόπο και τους τόπους που στην κυριολεξία αυτοί οι δύο αθλητές ασκούν το χόμπι τους, θα κερδίσετε πολλά!


Καμιά στιγμή δεν μένει κρυμμένη... Σιωπηλά και υπομονετικά το ριντό που περιμένει στο σκοτάδι... ανοίγει και την φανερώνει! Κι αυτό το μικρό κλάσμα του δευτερολέπτου, το απελευθέρωσε το χέρι (...το μάτι κι η ψυχή!) ενός ταπεινού ανθρώπου, γαλαντόμου δημιουργού που με απλοχεριά σου προσφέρει, εσαεί σε "κάδρο" αυτό το διακοσιοστό του δευτερολέπτου. Σ’ αφήνει να χτίσεις την ζωή σου, να στοιχίσεις τις στιγμές, να τις απολαύσεις βλέποντας τις, όποτε εσύ επιθυμείς... και σε αποχαιρέτα, υπογράφοντας το έργο του, με ένα χαμόγελο (...αυτό το χαμόγελο!). Η τέχνη της φωτογραφίας είναι απλή για αυτόν... που με ευγένεια, συνδυάζει... "κλικ" μάτι και ψυχή... Ναι ήταν και εκεί, ο καλλιτέχνης Τάσος Αρωνίτης!