Παρασκευή 7 Μαΐου 2021

Τα λουλούδια ανθίζουν ελεύθερα!


γράφει η Ανδρονίκη Παντιώρα

Τις πύλες της ανοίγει σήμερα Παρασκευή 7 Μαίου, η 67η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς, η πιο μεγάλη έκθεση για τους ανθοπαραγωγούς πανελλαδικά, μία διοργάνωση, ορόσημο διαχρονικά στον τομέα της ανθοκομίας, σηματοδοτώντας και την επανέναρξη των κοινωνικών δραστηριοτήτων, με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την ασφαλή διεξαγωγή της .

Από σήμερα λοιπόν και μέχρι τις 23 Μαίου, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Κηφισιά και στην πιο σημαντική γιορτή του δήμου. Στο προάστιο των λουλουδιών και του πρασίνου, στην κηπούπολη των βορείων προαστίων της Αττικής. Στη συνέντευξη τύπου που διοργανώθηκε στο Άλσος Κηφισιάς, στο φυσικό της χώρο όπως χαρακτηριστικά υπερτονίστηκε από τους παρευρισκόμενους, ο δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος και ο πρόεδρος της Ανθοκομικής Γιώργος Παπαδόπουλος, αναφέρθηκαν στις φετινές πρωτοτυπίες της έκθεσης και στην ισχυρή παράδοση του ιστορικού θεσμού, ο οποίος αριθμεί 3 αιώνες.                           


Στην Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς, κάθε χρόνο δίνεται ιδιαίτερη βάση στην ανάπτυξη και την προώθηση της πρωτογενούς παραγωγής. "Εδώ οι φυτωριούχοι, οι παραγωγοί, οι καλλιεργητές, βρίσκουν μια μεγάλη αγκαλιά για να τονωθούν οικονομικά, αλλά και για να δοθεί ακόμη μία ώθηση στο τοπικό προϊόν", επισημαίνει ο δήμαρχος Κηφισιάς, στέλνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα ότι στη φετινή Ανθοκομική Έκθεση θα προβληθεί το νέου τύπου αστικό πράσινο, καθώς η ανάγκη που ανέκυψε μετά τη μεγάλη φυσική καταστροφή και τα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα που άφησε στο δήμο, των χιλιάδων υγιών δέντρων που χάθηκαν και των χιλιάδων τόνων κηπαίου υλικού που απωλέσθη από την πρόσφατη κακοκαιρία στην Αττική, αποτελεί ένα δυσαναπλήρωτο περιβαλλοντικό κενό και φαίνεται ότι χρειάζεται τα πεύκα που καταστράφηκαν, να αντικατασταθούν από άλλου είδους δέντρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών.               
                                                                     
Ο Γιώργος Παπαδόπουλος μίλησε για το λεύκωμα που ετοιμάζεται για την ιστορία της Ανθοκομικής Έκθεσης της Κηφισιάς, με φωτογραφικό αρχείο μέσα από το οποίο διαγράφεται η εξέλιξη του θεσμού, μια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές που έρχονται και μια συγκεντρωμένη καταγραφή της ιστορίας της Ανθοκομικής σε ένα βιβλίο, για το δήμο. 

Στη φετινή Ανθοκομική φιλοξενούνται οι 9 κήποι του κόσμου. Σημαντικές χώρες με παράδοση στην κηποτεχνία και την ανθοκομία, όπως η Αγγλία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Ισπανία, η Ιαπωνία, η Βραζιλία, το Μεξικό και η Αυστραλία συμμετέχουν και αρχιτέκτονες κήπων από όλη την επικράτεια, επιστρατεύτηκαν για να τους παρουσιάσουν.
                                                                                     
Οι κυρίες Λίνα Κατσίκα, αρχιτέκτονας τοπίου που εμνεύστηκε τους 
κήπους του κόσμου και Τέτα Τσετσέκου, συνάδελφος δημοσιογράφος
στο γραφείο τύπου του δήμου Κηφισιάς
200 χρόνια από την απελευθέρωση του έθνους μας και η φετινή Ανθοκομική αφιερώνει στον τίτλο της "200 χρόνια, τα λουλούδια ανθίζουν ελεύθερα", στο πνεύμα της εορταστικής χρονιάς που διανύουμε.
                                                                                              
Η συνάδελφος Ξένια Γιαννάκου, κρατώντας το σήμα 
κατατεθέν της Ανθοκομικής, ένα λουλούδι.
Τα λουλούδια και η αρχιτεκτονική κήπων και εξωτερικών χώρων αναδιαμορφώνουν την αισθητική μας και μας ταξιδεύουν στα μέρη με τους καλύτερους κήπους στον κόσμο. Από την Ελλάδα, μας αντιπροσωπεύουν οι κήποι από τα αρχοντικά της Κηφισιάς. Στη φετινή Ανθοκομική οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά διαφορετικά στυλ κήπων, να νοηθούν και να πάρουν ιδέες για τους δικούς τους κήπους.

Καλή περιήγηση!