Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

Μοριακό αποτέλεσμα στο σπίτι!


ρεπορτάζ Ανδρονίκη Παντιώρα

Η φορητή, μοριακή, διαγνωστική συσκευή η οποία πραγματοποιεί τεστ για τον κορωνοϊό και τη γρίπη, δίνοντάς μας το μοριακό αποτέλεσμα που παίρνουμε στο εργαστήριο, βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης από τον ΕΟΦ.

Μια ιατροτεχνολογική επανάσταση για τους καιρούς που διανύουμε, η συσκευή της BIOPIX-T, είναι έτοιμη να βγει στην αγορά, ένα προϊόν φιλικό και εύκολο προς τη χρήση, μία συσκευή που συνδυάζει απόλυτα την ανταγωνιστική τιμή, τη φορητότητα, την ακρίβεια και την αξιοπιστία του αποτελέσματος, παρέχοντας ευκολία και άνεση στο ιατρικό προσωπικό και στις δομές υγείας.                

Με το Σέργιο Κατσαρό, business developer 
της BIOPIX-T
Η συσκευή αρχικά εφαρμόστηκε για την αντιμετώπιση της γρίπης, η οποία γρίπη οφείλονταν για το θάνατο 650.000 ανθρώπων το χρόνο και πάνω από 5.000.000 βαριά νοσούντων. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η ιστορία ξεκινάει κάπου το 2018, στο πανεπιστήμιο της Κρήτης όπου ένας ερευνητής μεταδιδακτορικός, ο Γιώργος Παπαδάκης στο εργαστήριο βιοαισθητήρων του Ινστιτούτου μοριακής βιολογίας και βιοτεχνολογίας, στο Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας στην Κρήτη, είχε μια ιδέα κατασκευής μίας μοριακής συσκευής, η οποία θα μπορούσε να δώσει το μοριακό αποτέλεσμα που θα παίρναμε από το εργαστήριο, αλλά θα ήταν  φορητή και μπορούσες να την πας παντού.
                                                                                   
Η συσκευή Pebble (βότσαλο), μπορεί να κάνει 6 τεστ
ταυτόχρονα, με ακρίβεια 97,4%
«...Υπάρχει μία τάση που θέλει το δείγμα να αναλύεται στο σημείο που συλλέγεται. Για δύο λόγους. Πρώτον για να αποφεύγεται η αλλοίωση του δείγματος κατά τη μεταφορά του και δεύτερον, για να έχεις ένα αποτέλεσμα πολύ πιο άμεσο, κατά συνέπεια, να μπορείς να αντιδράσεις πολύ πιο έγκαιρα...». Συναντώντας το Σέργιο Κατσαρό, συνεργάτη της BIOPIX-T και τον κύριο υπεύθυνο προώθησης της επιχειρηματικής ιδέας της εταιρείας, μας εξήγησε όλη τη διαδρομή αυτή της τεχνολογικής ανακάλυψης. 

Η εξέλιξη του πρωτότυπου "Ίρις", ορμώμενη η ονομασία από τη θεά του ουράνιου τόξου, την προγενέστερη μορφή της σημερινής συσκευής Pebble (βότσαλο), για την οποία έχει κατατεθεί πατέντα, ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, μπορεί να κάνει 6 τεστ ταυτόχρονα, ενώ πριν από ένα χρόνο  όπου δοκιμάστηκε στο Ινστιτούτο Παστέρ, με πραγματικά δείγματα κορωναϊού, είχε επιτυχία 97,4%.
                                                                     

«...Σύμφωνα με το δικό μας business plan, θα βγαίναμε στην αγορά μέσα σε 2 χρόνια για τη γρίπη, όπου κάποιος θα μπορούσε να κάνει το τεστ στον εαυτό του στο σπίτι, με μία διαδικασία αντίστοιχη με αυτή των σημερινών self test, αλλά ακόμα πιο αξιόπιστα, μοριακά. Εντωμεταξύ εμφανίστηκε ο κορονοϊός, συμπεριλάβαμε στο όλο project και τον κορονοϊό, έγινε η πανδημία η οποία μας εγκλώβισε στην Ελλάδα. 

Παρόλ’ αυτά, η "Metavallon" έχει εισέλθει ως οικονομικός επενδυτής, μεταξύ άλλων venture capitals και με μία κοινοπραξία 8 εταιρειών, μαζί με εμάς, που είναι το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας, η Enzy Quest, η οποία είναι spin off  ITE και ασχολείται με ένζυμα, το πανεπιστημιακό νοσοκομείο στις Βρυξέλλες, το Ινστιτούτο Υγείας στη Γαλλία, το University College London Hospital στην Αγγλία, όπου είναι τρία κέντρα τα οποία θα κάνουν τις κλινικές μελέτες, η PKNM από την Ελβετία που είναι σύμβουλος πιστοποιήσεων και η Kiara Health, που είναι μια φαρμακευτική εταιρεία και διανομής ιατρικών συσκευών στη Νότια Αφρική, πήραμε τη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Horizon 2020, 2,4 εκ. με σκοπό να βγει η συσκευή μας και το τεστ για το κορωνοϊό και τη γρίπη, όσο πιο γρήγορα στην Ελλάδα. 
                                                                                      

Με αυτή τη χρηματοδότηση, ξανασχεδιάσαμε την  «Ίρις», από την αρχή ώστε να είναι πιο εύκολα παράξιμη σε μεγάλες ποσότητες, σταντάραμε τα τεστ, πιστοποιήσαμε την εταιρεία και αυτή τη στιγμή ολοκληρώθηκε μία κλινική μελέτη στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Κρήτης και άλλη μία σε ένα ανεξάρτητο εργαστήριο στην Ελβετία και με αυτό, κλείνει ο τεχνικός φάκελος που θα καταθέσουμε για έγκριση στον ΕΟΦ, με σκοπό να πάρουμε την άδεια κυκλοφορίας αυτού του τεστ, για τον κορωνοϊό και τη γρίπη, στην Ελλάδα...», σημειώνει ο Σέργιος Κατσαρός.
                                                                             

«...Yπάρχουν τεστ που δεν αφορούν μόνο στους ιούς, αλλά σε μεταλλάξεις στο ανθρώπινο dna και οι οποίες επηρεάζουν καθοριστικά την αποτελεσματικότητα ενός φαρμάκου ή όχι. Αυτή είναι μία ανερχόμενη αγορά», επισημαίνει ο Σέργιος Κατσαρός. «Σε μία παλιότερη μελέτη στην Αμερική, το 20% των συνταγογραφήσεων βρέθηκαν εκ των υστέρων ότι είχαν δοθεί λάθος. Κατά συνέπεια αν είχαν οι γιατροί companion diagnostics κατάλληλα, θα είχαν συνταγογραφήσει κάτι άλλο. Για παράδειγμα, μπορεί ένας ασθενής να χρησιμοποιεί ένα φάρμακο για μία πάθησή του χωρίς να γνωρίζει ότι το συγκεκριμένο φάρμακο δεν λειτουργεί σωστά εάν ο ίδιος εμφανίζει μια μετάλλαξη στο dna του. 

Τα παιδιά στο εργαστήριο έχουν φτιάξει δύο τεστ . Το ένα σχετίζεται με μια μορφή μελανώματος και το άλλο με την επίδραση ενός καρδιολογικού φαρμάκου. Κάνουμε τη διάγνωση κάνοντας το τεστ και μπορούν από το σημείο το συγκεκριμένο και έπειτα, να δοθεί η κατάλληλη φαρμακευτική αντιμετώπιση. Αυτό αποτελεί μια μικρή επανάσταση, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, ο γιατρός θα πρέπει να μαντέψει την κατάλληλη θεραπεία, ή να στείλει το δείγμα, σε άλλο εργαστήριο...».