Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

Στον πολιτισμό της εικόνας!


γράφει ο Πέτρος Καστορίνης

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας ανακοίνωσε τους νικητές για τις κατηγορίες των βραβείων Sony World Photography 2021, με στόχο την ανάδειξη των καλύτερων εικόνων της προηγούμενης χρονιάς, της χρονιάς της πανδημίας! 

Πάνω από 100 φωτογράφοι συμμετείχαν στο διαγωνισμό, ανάμεσά τους οι νικητές των κατηγοριών. Κάθε νικητής κέρδισε σύγχρονο εξοπλισμό ψηφιακής απεικόνισης από τη Sony και μπαίνει στην τελική φάση του διαγωνισμού για την ανάδειξη του γενικού νικητή με την καλύτερη φωτογραφία, που θα ανακοινωθεί στις 15 Απριλίου. Αυτός ο νικητής θα κερδίσει τον τίτλο του ''Φωτογράφου της Χρονιάς''.

Τι σημαίνει όμως η φωτογραφία ως δημιούργημα έργου τέχνης ..; Η ανάλυση των αισθητικών, επιστημονικών και πολιτικών πλευρών της φωτογραφίας μπορούν να χρησιμεύσουν ως κλειδί στην ενδελεχή εξέταση της παρούσας κρίσης του πολιτισμού και των καινούργιων μορφών κοινωνικής και ανθρώπινης ύπαρξης όπως αποκρυσταλλώνονται στα ''καρέ'' των δημιουργών που παρακολουθούν-βλέπουν τα σημερινά γεγονότα με το δικό τους καλλιτεχνικό φίλτρο. Απτό παράδειγμα η παραπάνω φωτογραφία του Juan López Ruiz από την Ισπανία, με τίτλο ''Ηλεκτρική καταιγίδα πάνω από τις λεβάντες'' είναι μια δραματική εικόνα που καταγράφει τη στιγμή που ο κεραυνός χτυπά ένα ανθισμένο χωράφι με λεβάντες, το οποίο έχει ένα μοναχικό δέντρο στο κέντρο. Τραβήχτηκε στην επαρχία της Ισπανίας και αποτελεί την κορυφαία στην κατηγορία ''Περιβάλλον'' του Sony World Photography 2021.


Η μετάβαση από τον πολιτισμό των κειμένων στον πολιτισμό της εικόνας -από τη γραμμικότητα της ιστορίας στο δισδιάστατο της μαγείας- καθώς και τη μετάβαση από τη βιομηχανική στη μεταβιομηχανική κοινωνία η φωτογραφία αποτελεί το προνομιούχο φαινόμενα που επιτρέπει την παρατήρηση και την αποκρυπτογράφηση των μεταβάσεων που βιώνουμε σήμερα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η φωτογραφία του Dilek Uyar, ''τραβήχτηκε'' στην Τουρκία και έχει τίτλο ''Απολύμανση''. Μία κινηματογραφική εικόνα που απεικονίζει έναν υπάλληλο της μονάδας υγείας του δήμου της Άγκυρας με προστατευτικά μέσα, ενώ περπατάει κατά μήκος της πλατφόρμας του τρένου και ψεκάζει με απολυμαντικό. Η φωτογραφία αυτή πήρε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία φωτογραφίες δρόμου στο Sony World Photography 2021. Όλοι οι δημιουργοί έδωσαν ραντεβού για τον Απρίλιο, ο παγκόσμιος τίτλος ''Φωτογράφος της χρονιάς'' αποτελεί εξαιρετική τιμή για όποιον καλλιτέχνη τον κατακτήσει!