Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

Κινούμαι ηλεκτρικά!


ρεπορτάζ Ανδρονίκη Παντιώρα, Πέτρος Καστορίνης

Υποδεχόμενοι τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) Νίκο Χιωτάκη στην Έκθεση Ηλεκτρικών Αυτοκινήτων που λαμβάνει χώρα τις ημέρες αυτές στο Golden Hall, μπήκαμε στην "πρίζα" κυριολεκτικά και μεταφορικά, παρακολουθώντας την μετάβαση και την εξέλιξη των νέων μοντέλων της αυτοκίνησης, στη νέα εποχή. 

Η αγορά και το ενδιαφέρον του κοινού για μια δυνητική επένδυση με τη δυνατότητα επιδότησης κατά 20% της συνολικής τιμής που παρέχεται από το κράτος, καλωσορίζει με ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση την είσοδο της ηλεκτροκίνησης στη ζωή μας, δεδομένων των διευκολύνσεων που μας παρέχει στην καθημερινότητά μας και της μεταστροφής στην ποιότητα διαβίωσής μας.                                                 
                                                                                   

"Έχουνε ξεκινήσει μελέτες εγκατάστασης των θέσεων φόρτισης των ηλεκτροκινούμενων οχημάτων από δήμους, αλλά και από ιδιώτες, σε όλη τη χώρα", μας λέει ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΟΑΝ, ενώ συζητώντας με Βασιλική Μερτή, υπεύθυνη πωλήσεων ηλεκτροκίνησης για λογαριασμό της ΔΕΗ, μας ανέφερε ότι υπάρχουν 400 μέχρι στιγμής δημόσια σημεία φόρτισης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε όλη τη χώρα και ο στόχος είναι αυτά να αυξηθούν σε 1.000. 

Διατίθεται το ιδιωτικό δίκτυο, τα λεγόμενα wall box που τοποθετούνται στα σπίτια με ειδική εγκατάσταση ηλεκτρολόγου και το δημόσιο δίκτυο φορτιστών, ταχυφορτιστών και υπερταχυφορτιστών, όπου μέσα από την ιστοσελίδα της ΔΕΗ, βρίσκει ο κάθε ενδιαφερόμενος το κοντινότερο σε αυτόν σημείο φόρτισης του οχήματός του. 
                                                                                         

Ο Νικήτας Οικονόμου, προϊστάμενος πωλήσεων της Hyundai Ελλάς μας κάνει λόγο για μια νέα εμπειρία οδήγησης, με 620 χλμ. αυτονομίας μέσα στην πόλη, σημειώνοντας επίσης ότι διανύουμε μια νέα εποχή στην τεχνολογία των συστημάτων κίνησης. 

"Ως Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης, που είναι ο φορέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο οποίος έχει την ευθύνη της πολιτικής της μείωσης των ρύπων και λόγω ότι οι ρύποι από τα απόβλητα των συμβατικών αυτοκινήτων είναι σημαντικά υπολογίσιμοι, η ηλεκτροκίνηση είναι το μέλλον για τη βιώσιμη κινητικότητα, αλλά και της κυκλικής οικονομίας, με την οποία ασχολείται ο ΕΟΑΝ και αποτελεί την κατεύθυνση στην οποία προσανατολίζεται ο ΕΟΑΝ", μας διευκρινίζει σε σχετική μας ερώτηση ο Νίκος Χιωτάκης, για το πως δηλαδή θα συνδυαστεί και θα επιτευχθεί η ανακύκλωση των συστοιχιών των μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
                                                                             

Περιηγηθήκαμε και ανταλλάξαμε συζητήσεις με στελέχη των εταιρειών που συμμετείχαν στην Έκθεση, συναδέλφους από το χώρο του αυτοκινήτου, σαν τον Πάνο Τριανταφυλλίδη που βρισκόταν στην εκπροσώπηση της Jaguar, θαυμάζοντας το ηλεκτρικό μοντέλο της εταιρείας. 
                                                                                            

Έχει ξεκινήσει η αντικατάσταση μικρών απορριμματοφόρων με χωρητικότητα έως 5 τόνους με ηλεκτρικά, όπου μέχρι τα επόμενα 2 χρόνια, θα φτάσουν τα 1.000 έως 2.000 αυτοκίνητα. Ο Νίκος Χιωτάκης μας τόνισε ότι o ΕΟΑΝ συζητά επίσης με τα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης Μπαταριών, προκειμένου να περάσουμε στη διαχείριση των μπαταριών λιθίου και να γίνεται πλήρη ανακύκλωση όλων των τύπων των μπαταριών αυτοκινήτου.
                                                                                         

Προσαρμοζόμενοι όλοι μας στις ταχύτητες της εξέλιξης, η τεχνολογία όπως και η επιστήμη εισέρχεται κάθε φορά στη ζωή μας, καλύπτοντας τις ανάγκες της εποχής. Η ηλεκτρική μετακίνηση και ο νέος τρόπος που θα προσδιορίζονται οι μεταφορές μας στο άμεσο μέλλον, ταυτίζεται απόλυτα με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την απαγκίστρωσή μας από τα ορυκτά καύσιμα, με επίκεντρο τη βιωσιμότητα του πλανήτη και κατ' επέκταση της ανθρωπότητας.