Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2021

Γνωρίζοντας τη Φιλοθέη!


γράφει η Ανδρονίκη Παντιώρα

Μια περιήγηση στην ιστορία του προαστίου της Φιλοθέης είχαν την ευκαιρία να κάνουν οι μαθητές της Α' Λυκείου του 2ου Αρσάκειου Λύκειου Ψυχικού, σήμερα από την δημοσιογράφο - ερευνήτρια Χριστίνα Φίλιππα, τον άνθρωπο που γνωρίζει εκτενώς και λεπτομερώς στοιχεία και πληροφορίες για κάθε κρυφή ή μη διαδεδομένη πτυχή της δημιουργίας της Φιλοθέης.

Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στο ναό της Αγίας Φιλοθέης, στις 11.00 το πρωί, με τους καθηγητές τους Αχιλλέα Παπαθανασίου, Μάκη Κάτσικα, Γιάννη Καργάκο και την υποδιευθύντρια Σοφία Ραπτάκη, έπειτα από αίτημα του ίδιου του σχολείου και της διευθύντριας Νέλλης Παππά. Τα παιδιά παρακολούθησαν τις αναφορές και τις ιστορικές αφηγήσεις της Χριστίνα Φίλιππα για την Αγία Φιλοθέη, πως όλη η τεράστια αυτή έκταση από προσωπική ιδιοκτησία της  Αγίας Φιλοθέης και μετόχι που ήταν πέρασε στα χέρια του κράτους και ξεκίνησε σιγά σιγά να οικοδομείται.                                     


 Η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Αλίκη Γκιζελή, άνοιξε τη συζήτηση, κάνοντας μια πρώτη εισήγηση για την γνωριμία των μαθητών με το προάστιο που διαμένουν, για την ευρύτερη περιοχή που πηγαίνουν σχολείο και δραστηριοποιούνται, για την ιστορία της πανέμορφης κηπούπολης, όπως εξελίχθηκε με το πέρας των χρόνων, από το 16ο αιώνα, από το 1522 που έζησε η Αγία Φιλοθέη, μέχρι σήμερα.                 

Το 2016 ο δήμος Φιλοθέης -Ψυχικού εξέδωσε το βιβλίο της Χριστίνα Φίλιππα «Οδωνύμια Φιλοθέης - Η ιστορία καθ'  οδόν». Η Χριστίνα Φίλιππα προέρχεται από δημοσιογραφική οικογένεια που εγκαταστάθηκε μαζί με άλλους δημοσιογράφους στη Φιλοθέη τη δεκαετία του 1950. Έζησε και εργάστηκε ως μόνιμος υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο και στη Γερμανία. Υπήρξε εκλεγμένη κοινοτική σύμβουλος της Κοινότητας Φιλοθέης του δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού (2011-2014).  
Σήμερα εξακολουθεί να συμμετέχει ενεργά στα κοινά του δήμου με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα θέματα που αφορούν στο περιβάλλον και τον πολιτισμό. Είναι ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του συλλόγου «Πολίτες υπέρ των ρεμάτων, ΡΟΗ» για την προστασία και ανάδειξη των αστικών ρεμάτων σε όλη την Ελλάδα και διαχειρίστρια της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας «Ιάνθη, για το περιβάλλον και τον πολιτισμό». Ασχολείται με την έρευνα για τη συλλογή στοιχείων σχετικά με τις «Πρώτες Γυναίκες που φοίτησαν στο ελληνικό πανεπιστήμιο» και ετοιμάζει την έκδοση του επόμενου βιβλίου της.