Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022

Στον Κοκκιναρά Κηφισιάς!


γράφει η Ανδρονίκη Παντιώρα

Με προσέλευση πέραν των αναμενόμενων για άλλη μια φορά, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί η σποροφύτευση και δενδροφύτευση στον Κοκκιναρά στην Κηφισιά, με πλήθος οικογενειών να προσεγγίζουν το βουνό, εκμεταλλευόμενοι μια υπέροχη, ηλιόλουστη μέρα.  

Ενεργοποιώντας με αυτόν τον τρόπο τον εθελοντισμό και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και κυρίως των παιδιών σε θέματα περιβαλλοντολογικής προστασίας και δασοπροστασίας, ο Σύνδεσμος Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ), σε συνεργασία με το «Όλοι Μαζί Μπορούμε και στο Περιβάλλον» και τον Δήμο Κηφισιάς, συμβάλλουν σε μια σημαντική δράση πολλαπλής σημασίας. Στην προστασία και φροντίδα του περιβάλλοντος, στην κινητοποίηση των πολιτών όπου μέσο αυτής έρχονται σε επαφή με τη φύση και στην αναγέννηση του δάσους.
                                                                                       

".. Πρόκειται για μα μεγαλειώδη προσπάθεια του "Όλοι Μαζί Μπορούμε" με την ενεργοποίηση του εθελοντικού κινήματος, να πρασινίσουν ξανά τα δάση και οι καμένες εκτάσεις από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, όπου 2,5 δις στρέμματα δάσους και πράσινης έκτασης είχαν καεί εκείνη τη χρονιά και ότι οδυνηρό είχε επακολουθήσει έκτοτε..." όπως μας περιγράφει ο δημοσιογράφος, ειδικός σε θέματα περιβάλλοντος Γιώργος Κεραμιτζόγλου
                                                                                     
  

Όλοι όσοι παρευρέθησαν και σήμερα στη δράση αναδάσωσης, είχαν την ευκαιρία να φυτέψουν σπόρους αλλά και δενδρύλλια όπου αργότερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θα έχουν την δυνατότητα να τα ποτίσουν και να τα φροντίσουν. Εμφυσίεται έτσι, με αυτόν τον τρόπο στα παιδιά η λογική αναγέννησης του δάσους. Δημιουργείται εκ νέου ένα μεικτό δάσος με την τοποθέτηση κυρίως πλατύφυλλων, βελανιδιές, οξιές, κουτσουπιές, ουτοσώστε να μην είναι τα δέντρα, τόσο επιρρεπή στο μέλλον σε πυρκαγιές, όσο τα ενδημικά πευκοειδή. 
                                                                       
Ο δημοσιογράφος του Σκάϊ Γιώργος Κεραμιτζόγλου με τον Πρόεδρο του
ΣΠΑΠ Βλάσση Σιώμο και έμπειρο στέλεχος Πολιτικής Προστασίας. 
Άλλο ένα βουνό, ο Κοκκιναράς στην Κηφισιά, θα πρασινίσει ακόμα περισσότερο με τη συνδρομή και την πρωτοβουλία της ανθρώπινης παρέμβασης, όπου μέσο της δενδροφύτευσης δημιουργείται επιπλέον και αντιπλημμυρική θωράκιση των κατοικημένων περιοχών, προκειμένου να εξασφαλιστεί και προστασία από επικίνδυνα τέτοιου είδους φαινόμενα.
                                                                                   

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος, μαζί με συνδημότες και μη που συγκεντρώθηκαν για το έργο της σποροφύτευσης και δενδροφύτευσης, ανέβηκε το βουνό, στο τέρμα της οδού Ξενίας, υποστηρίζοντας έμπρακτα δράσεις που βοηθούν και βελτιώνουν την περιβαλλοντική κατάσταση του προαστίου του. Ραντεβού στην επόμενη φάση, την Άνοιξη, για το πότισμα και την επίβλεψη της ανάπτυξης των δενδρυλλίων και των σπόρων που τοποθετήθηκαν...