Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022

Έστω και τριάντα χρόνια αργότερα..!


 γράφει ο Πέτρος Καστορίνης

Το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αμαρουσίου (Ο.Α.Κ.Α.) πήρε το όνομά του από τον νικητή του Μαραθωνίου δρόμου του 1896 Σπύρο Λούη, κάτοικο του Δήμου Αμαρουσίου. 

Σήμερα η έκταση των 1000 στρεμμάτων, όπου βρίσκεται και περιλαμβάνει αθλητικές εγκαταστάσεις για σχεδόν όλα τα Ολυμπιακά αθλήματα δεν μπορούμε να πούμε ότι αποτελεί συναγωγή γεγονότων.


 Από την επόμενη μέρα της τελετής λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ο χώρος εγκαταλείφθηκε. Ο σεβασμός στον συγκεκριμένο ιστορικό χώρο που διαδραματίστηκαν σε αυτόν, πολιτικά και κοινωνικά συμβάντα, κορυφαίες αθλητικές επιδόσεις, εξαιρετικές πολιτιστικές εκδηλώσεις δεν συγκίνησαν ουδένα! Στοιχείο που χαρακτηρίζει την σύγχρονη ελληνική νοοτροπία που υστερεί στα στοιχεία ανάπτυξης του πνεύματος με την ζωτική έννοια και την δομική παράμετρο!


Ο θεμέλιος λίθος του Ο.Α.Κ.Α. μπήκε την 8η Ιανουαρίου 1980 και ο στόχος ήταν να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε κάποια στιγμή οι Ολυμπιακοί Αγώνες να φιλοξενηθούν και πάλι στην Ελλάδα. Αυτό επετεύχθη το 2004. Οι Ολυμπιακοί αγώνες πραγματοποιηθήκαν με τεράστια επιτυχία και ασύλληπτα έξοδα διοργάνωσης. Αυτό ίσως ήταν και η τροχοπέδη στο ότι από την ημέρα που έσβησαν τα ''φώτα'' της Ολυμπιακής χλιδής, δεν επενδύθηκε ούτε ευρώ, έστω για την συντήρηση του!                  


Το καλοκαίρι του 2021, σχεδόν είκοσι χρόνια από την στιγμή που ως διοργανωτές παραδώσαμε την σκυτάλη στην Κίνα, για την Ολυμπιάδα του 2008, η σημερινή κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, παρουσίασε Master Plan για τον πλήρη εκσυγχρονισμό και την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αμαρουσίου. Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι η ανάπλαση του Ο.Α.Κ.Α. θα έχει ''τριπλό αποτύπωμα'', οικολογικό, αναπτυξιακό και δημοσιονομικό, ενώ παράλληλα θα αποφέρει σημαντικά οφέλη για την κοινωνία.
        

Παράλληλα ένας χώρος, πρωταθλητισμού θα γίνει και χώρος μαζικού αθλητισμού και διασκέδασης αφού θα είναι ανοικτός για το κοινό που θα εξυπηρετείται σε ένα σύγχρονο περιβάλλον! Αμήν...!