Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022

Η Πάστα Σεράνο της καρδιάς μας!


γράφει η Ανδρονίκη Παντιώρα

Η πάστα Σεράνο είναι η κλασική παραδοσιακή πάστα. Το γλυκό που πάντα γλύκαινε τη στεναχώρια και απογείωνε τη χαρά. Έχει ένα γλυκόπικρο ρόλο, όπως και η ίδια μας η ζωή. 

Η ιστορία της πάστας Σεράνο ξεκινά από την Κυψέλη, από τον ιδιοκτήτη τότε του Σελέκτ, όταν ερωτεύτηκε την όμορφη μελαμψή τραγουδίστρια, τη Σεράνο και έφτιαξε το συγκεκριμένο γλυκό. Είναι το γλυκό που μας παρηγόρησε, η γλυκιά απόλαυση που παρέμεινε αναλλοίωτη διαχρονικά, η σταθερή αξία στο πλευρό της ανθρώπινης ευαλωτότητας, της κάθε πονεμένης ψυχής που χτυπήθηκε αλύπητα από τη "γροθιά" της ζωής. Από αυτή την τόσο σκληρή πλευρά της ζωής που σε αφήνει ακίνητο, μουδιασμένο, σχεδόν παράλυτο, σχεδόν μόνο, ψάχνοντας να ξαναβρείς το βηματισμό στα πατήματα της νέας σου αρχής.


Μερικές φορές όμως δεν μπορείς. Μιλώντας με τον Τάκη Ζαχαράτο, καλεσμένο της Ελένης Νικολέλη, στην παρουσίαση του βιβλίου του "Πάστα Σεράνο", από τις εκδόσεις "Διόπτρα" χθες στο Νέο Ψυχικό, στο "Χαρτόπολις" και ερωτηθείς το λόγο που στο βιβλίο του καταπιάνεται και μιλά για το παρελθόν κακοποίησης του πρωταγωνιστή που επιλέγει να αναφερθεί, φωτίζοντας πίσω στο χρόνο τις παλιές, υπόγειες, σκοτεινές διαδρομές, της τραυματισμένης του ζωής, εστιάζει στους αδυνάτους, στους ανθρώπους εκείνους δηλαδή που δεν μπορούν να βρουν τη δύναμη να σηκωθούν και να πετάξουν από πάνω τους το βαρύ φορτίο των δεινών της ζωής.  

"Χρειάζεται να βρεις τη δύναμη στη ζωή σου σήμερα να πεις στοπ. Θέλει στοπ σε όποια κακή, κακοποιητική, βίαιη, επιθετική συμπεριφορά", λέει χαρακτηριστικά ο ταλαντούχος showman, διευκρινίζοντας ότι δεν είναι εύκολο να βρει κανείς τη δύναμη να παλέψει με τα θηρία ενός κακοποιητικού παρελθόντος, σε όποια κλίμακα ή είδος κακοποίησης κι αν έχει εξελιχθεί ένα περιστατικό.                                                                        

Ο Νίκος Αποστόλογλου από το ζαχαροπλαστείο Καμέλια, παραχώρησε
μια τούρτα Σεράνο για την εκδήλωση
Η μέρα χθες ήταν του γλυκού. Λίγο πριν την εκδήλωση, σε μια σειρά εκδηλώσεων - παρουσιάσεων βιβλίων όπως έχουν αρχίσει να οργανώνονται από την αρχή της χρονιάς από την Ελένη Νικολέλη και το βιβλιοπωλείο "Χαρτόπολις" και θα συνεχίσουν για το επόμενο διάστημα, τα γλυκά κατέφθαναν από νωρίς το πρωί. Παστάκια Σεράνο από το μοναδικό και μη εξαιρετέο Στέλιο Παρλιάρο, ενώ το ζαχαροπλαστείο Καμέλια στο Ψυχικό, παραχώρησε για την εκδήλωση μια πεντανόστιμη τούρτα Σεράνο.

Δίπλα στον Τάκη Ζαχαράτο, οι Κρυσταλλία Ρήγα και Έλενα Χριστοπούλου
από το "Ελλάδα Έχεις Ταλέντο", μαζί με την Ελένη Νικολέλη.

Πλήθος κόσμου, περαστικοί και καλεσμένοι από το Φάρο Ψυχικού, στο "Χαρτόπολις", το σημείο πέρασμα για τις καθημερινές μας αγορές και τις Σαββατιάτικες βόλτες μας, βρέθηκαν χθες εκεί, απολαμβάνοντας μια υπέροχη, ηλιόλουστη ημέρα, με πάστες Σεράνο της καρδιάς μας, το γλυκό που έρχεται από μια άλλη εποχή.

Το βιβλίο είναι αφιερωμένο σε εκείνους που δεν μίλησαν. Αποτελεί μια μεγάλη αγκαλιά από τον Τάκη Ζαχαράτο σε εκείνους που αιχμαλωτίστηκαν βάναυσα ψυχικά, κακοποιητικά και δεν κατάφεραν να απελευθερωθούν από το ζυγό της κακοποίησης.