Η συζήτηση με έναν πολιτικό ενέχει άλλοτε μια αποκαρδιωτική επιβεβαίωση καθιερωμένων, αποστειρωμένων πεποιθήσεων και σκέψεων για τον ξύλινο πολιτικό λόγο, άλλοτε μια σπίθα, μια λάμψη απρόσμενης ικανοποιητικής ευχαρίστησης.
Η συζήτηση με το Δήμαρχο Αμαρουσίου Θεόδωρο Αμπατζόγλου, προς τιμήν του, είχε κάτι απ’ το δεύτερο σκέλος. Είχε πάνω απ’ όλα ειλικρίνεια, ευθύτητα, έργο, διότι ως γνωστόν, οι άνθρωποι στις μέρες μας δεν κρίνονται από τα λόγια, αλλά από τα έργα τους και είχε και θάρρος. Καθώς αν είναι κάτι που διαχωρίζει ένα πολιτικό, είναι το θάρρος του.
Μιλήσαμε για τη λογική λειτουργίας του δημοσίου, για τις ελλείψεις και τα κενά της «Ελπίδας», για τις πληγές και τα αγκάθια της αυτοδιοίκησης, μιλήσαμε για τα έργα που προγραμματίζονται τη διετία που έρχεται και για το τι θα δούμε να αναπτύσσεται στο Μαρούσι τα επόμενα χρόνια σε δρόμους και κτίρια. Μας αποκάλυψε επίσης τις προθέσεις του και πάνω απ’ όλα τη διάθεσή του να συνεχίσει το έργο του στο δήμο Αμαρουσίου για την επόμενη πενταετία μετά τις δημοτικές εκλογές.Ο Θεόδωρος Αμπατζόγλου, όντας συνηθισμένος να ανταποκρίνεται σε γρήγορους ρυθμούς, δεν κρύβει τη μη ικανοποίησή του από τους αργούς ρυθμούς του δημοσίου, προκειμένου όμως να γίνουν όλα ομαλά και νόμιμα μου απαντά μεταξύ άλλων ότι «…ακολουθούμε και προσαρμοζόμαστε και ναι, λύνετε το πρόβλημα. Με καλή συνεργασία με τις υπηρεσίες, με πολύ φιλότιμο, με αξιοποίηση των καλύτερων υπαλλήλων και ναι γιατί όχι με αξιολόγηση. Δεν γίνεται τελικά όλοι να αξιολογούνται το ίδιο, όλοι να πληρώνονται το ίδιο, όλοι να έχουν τα ίδια προνόμια και υποχρεώσεις, όταν βλέπουμε καθημερινά ότι υπάρχουν άνθρωποι που δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό με προσήλωση και πολλή αγάπη και κάποιοι άλλοι που αποφεύγουν τη δουλειά. Αυτό είναι βέβαια μία κατάσταση, ένα γεγονός που δεν αφορά μόνο το δήμο Αμαρουσίου, αφορά συνολικά τη δημόσια διοίκηση και την Ελλάδα, αλλά πλέον οι ανάγκες μας, οι απαιτήσεις των καιρών, η συγκυρία, οι ανάγκες της χώρας αν θέλετε, μας υπαγορεύουν πιο γρήγορους ρυθμούς. Είναι ένα ευρύτερο ζήτημα που αφορά πολιτικές συναινέσεις και συμφωνία με τα σωματεία. Ο δήμος Αμαρουσίου είναι ένας δήμος με κεντρικό ρόλο. Είναι μια περιοχή που αποτελεί μαγνήτη επενδύσεων. Δέκα μεγάλα κτιριακά συγκροτήματα που θα φιλοξενήσουν τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κόσμου, αυτή τη στιγμή χτίζονται στο Μαρούσι (Google, Amazon), συν το ότι οι επιχειρήσεις που εδρεύουν στο Μαρούσι αντιπροσωπεύουν το ¼ του ΑΕΠ της χώρας, του πλούτου που παράγεται στη χώρα. Το Μαρούσι έχει ένα μητροπολιτικό ρόλο και είναι ένα μητροπολιτικό κέντρο πλέον. Έχει ξεφύγει από τα πλαίσια ενός μικρού δήμου. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται ένα μοντέλο διοίκησης που να λαμβάνει υπόψιν του τις νέες εξελίξεις, τα νέα δεδομένα. Δεν γίνεται να χειριζόμαστε τα πράγματα πλέον με την παλιά λογική του ρουσφετιού, του παλαιοκομματισμού, του παραγοντισμού.
Όμως, είναι σημαντικό να γνωρίζουν όλοι, ότι εμείς παραλάβαμε ένα δήμο ο οποίος είχε μεν ένα καλό δημόσιο προφίλ, αλλά συγχρόνως έπρεπε να ρυθμιστούν και οικονομικές υποθέσεις που ήταν ανοιχτές. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα στην προηγούμενη χρονιά ρυθμίσαμε χρέη από παλιά δάνεια του δήμου που υπερβαίνουν τα 60εκ. ευρώ, εκ των οποίων 30εκ. έχουν αποπληρωθεί ήδη. Αυτή η αναδιάρθρωση χρέους είναι μεν πολύ σημαντική, αλλά και πολύπλοκη και συγχρόνως απελευθερώνει τους δημότες από μεγάλα ποσά. Υπολογίζω ότι μέχρι το τέλος της θητείας μας, κάθε Αμαρουσιώτικη οικογένεια, θα γλιτώσει πάνω από 6.000 – 7.000 ευρώ από τις ρυθμίσεις χρεών που έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια. Αυτό ήταν το πρώτο, το πιο δύσκολο πρόβλημα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Η εξυγίανση των οικονομικών είναι πολύ σημαντική σε ένα οργανισμό.
Όταν σε κάθε περίπτωση γίνονται πολύωρες επικοινωνίες για να συντονιστούμε με τους εργολάβους του ΔΕΔΔΗΕ που θα κόψει τα κλαδιά των δέντρων που ακουμπάνε καλώδια, καταλαβαίνετε ότι κάπου πάσχει το θέμα και το καταθέτω όλο αυτό, το οποίο γεννά καθυστερήσεις που πληθαίνουν και πολλαπλασιάζονται και μια σειρά στη συνέχεια από καθυστερήσεις άλλων εργασίες που πρέπει να ακολουθήσουν. Ακόμα μάλιστα μέχρι σήμερα, δεν έχει λυθεί το θέμα.
Επίσης το ζήτημα δεν είναι μόνο ότι χρειαζόμαστε επιπλέον μηχανήματα, χρειαζόμαστε και προσωπικό, χειριστές, που θα τα οδηγούν, αν θέλουμε να γίνουν σωστά αυτές οι δουλειές. Χρειάζεται να ξεκαθαριστούνε επίσης τα επίπεδα αρμοδιοτήτων διακυβέρνησης μεταξύ κεντρικής κυβέρνησης, Περιφέρειας, Αποκεντρωμένης Περιφέρειας και Δήμων. Αυτή η επικάλυψη αρμοδιοτήτων και το αλαλούμ ρόλων, πρέπει να τελειώνει. Αυτή είναι και μια επόμενη μεγάλη συζήτηση που θα γίνει σε επίπεδο κυβέρνησης, με τα όργανα της αυτοδιοίκησης και την ΚΕΔΕ και να καταλήξουμε σε μια αλληλουχία ενεργειών. Δεν χρειάζεται η Ελλάδα να ανακαλύψει τον τροχό στο θέμα των βέλτιστων πρακτικών τρόπου λειτουργία της αυτοδιοίκησης. Αυτό που βασικά χρειάζεται είναι οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες που αναλογούν στους δήμους, να συνοδεύονται και από τους αντίστοιχους πόρους και από το αντίστοιχο προσωπικό.
Για τη διετία που έρχεται προγραμματίζουμε μαζικές ασφαλτοστρώσεις, πολλές διανοίξεις οδών, ανακαινίσεις συγκεκριμένων πολιτιστικών κτιρίων και γηπέδων. Επιπλέον, δίνουμε σημασία στην ανανέωση του δημοτικού στόλου. Προμηθευτήκαμε τρία ολοκαίνουργια λεωφορεία, στολίδια για την διατοπική μετακίνηση των πολιτών και μάλιστα σε επόμενη φάση θα πάρουμε άλλα τέσσερα. 15.000 – 18.000 εξυπηρετούνται καθημερινά από τη δημοτική συγκοινωνία του Αμαρουσίου. Τους αξίζει το καλύτερο και θα το έχουνε. Το ίδιο κάνουμε με την ανανέωση του δημοτικού στόλου, με 17 νέα οχήματα, με 6 μηχανήματα έργου, σε μία κίνηση να δοθούν στις υπηρεσίες μας όλη η υλικοτεχνική υποδομή που απαιτείται.