Street Artists συγκεντρώθηκαν στις γειτονιές και στους δρόμους του Αμαρουσίου υπό τη θεσμική ομπρέλα του δήμου Αμαρουσίου και του Αντιδημάρχου σε θέματα εθελοντισμού και νέας γενιάς, Γιάννη Ιωαννίδη, σε μια πρωτοβουλία δράσης, ευαισθητοποίησης του δήμου, για μια περισσότερο καθαρή, περισσότερο όμορφη, περισσότερο περιποιημένη πόλη.
Η δράση ξεκίνησε το 2013 στο Τορόντο, με αυτό τον σκοπό να γίνει μια αναδιαμόρφωση της πόλης. Στη συνέχεια πέρασε στην Ευρώπη, ήρθε και στην Ελλάδα το 2019, όπου το εφάρμοσε πρώτος ο δήμος Αθηναίων, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο βήμα στους Street Artists.
Έτσι λοιπόν περισσότερο από ποτέ άλλοτε, τόσο η πρωτεύουσα και το κέντρο της Αθήνας, όσο και τα περίχωρα, τα προάστιά της, τα σημεία, οι γωνιές, συγκεκριμένα μέρη και δημόσιοι χώροι, επείγουν επιπλέον αναβάθμισης, περισσότερης φροντίδας από την αυτοδιοίκηση, η οποία είναι ο φορέας που θα δώσει τον τόνο, το χρωματικό τόνο της ανανέωσης, θα χαράξει το πνεύμα και σαφέστατα θα δώσει το παράδειγμα, προκειμένου να φροντίζουμε και να προσέχουμε περισσότερο την πόλη μας, να τη διατηρούμε καθαρή και κατ' επέκταση να ανεβάσουμε το επίπεδο διαβίωσής μας σε αυτή.
Η δράση ξεκίνησε το 2013 στο Τορόντο, με αυτό τον σκοπό να γίνει μια αναδιαμόρφωση της πόλης. Στη συνέχεια πέρασε στην Ευρώπη, ήρθε και στην Ελλάδα το 2019, όπου το εφάρμοσε πρώτος ο δήμος Αθηναίων, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο βήμα στους Street Artists.
O Toma Studio λίγο πριν ολοκληρώσει το έργο που φαίνεται εκτυπωμένο σε μικρή διάσταση, στο οποίο αποτυπώνονται τα τοπόσημα του Αμαρουσίου. Η κεραμική, το Σπύρος Λούης και το τραίνο |
Με τον Αντιδήμαρχο Νέας Γενιάς & Εθελοντισμού Γιάννη Ιωαννίδη |
Σε αυτή τη λάθος εννοούμενη επαναστατικότητα οφείλει να παρεμβαίνει η πολιτεία και το κράτος, παρουσιάζοντας έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης, ένα άλλο πρόσωπο, με περισσότερη φροντίδα και τάξη για τον εξωτερικούς χώρους και το περιβάλλον που δραστηριοποιούμαστε και περνάμε πολύτιμο και παραγωγικό χρόνο της καθημερινότητάς μας. Άλλο ένα περισσότερο ακόμη, θα προστεθεί στο σημερινό κείμενο και συνεχίζουμε...
Ακόμα και οι σπουδαίοι ακαδημαϊκοί καθηγητές δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν το όριο μεταξύ ωραίου και άσχημου. Κρατώντας τους βασικούς σχεδιαστικούς κανόνες της αισθητικής, οι καλλιτέχνες και ειδικά οι νέοι μπορούν να δημιουργήσουν εκφράζοντας μάλιστα και την σύγχρονη ''οπτική'' αναζήτηση. Αν παρατηρήσετε την street art εστιάζοντας στα graffiti, θα διαπιστώσετε την αλλαγή χρόνο με το χρόνο της σχεδιαστικής προσέγγισης καθώς και της τεχνικής! Το αποτέλεσμα είναι σε συντριπτικό ποσοστό σύννομο με αυτό που θέλουμε να βλέπουμε, με αυτό που μας ταξιδεύει με το μήνυμά του, αυτό που γενικά ''κοσμεί'' τον δρόμο προς την δουλειά μας, την καθημερινή μας βόλτα.
Η Δανάη Παπαδοπούλου, δημιουργός του διπλανού έργου |
Στη δράση έλαβαν μέρος οι εξής καλλιτέχνες: Loonatics, Papadimos, Toma studio, Daskas, Mitts, Polkadot design, Papadopoulou Danai