Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

Ένα διαφορετικό Bazaar...

γράφει ο Πέτρος Καστορίνης

Η σύγχρονη διαπαιδαγώγηση απαιτεί οριοθέτηση που να ανταποκρίνεται στην κοινωνία στην οποία ζουν και μεγαλώνουν, ανάλογα και με την ηλικία τα σημερινά παιδιά. 

Υπό αυτές τις συνθήκες ο κάθε μαθητής της Ελληνογαλλικής Σχολής Ουρσουλινών ακολουθεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα εκπόνησης από τους δασκάλους ή καθηγητές που τον διαμορφώνει, τον ωριμάζει ως μέλος μίας κοινωνίας. Παράλληλα με την μόρφωση που του παρέχεται, τον συνιστά υπεύθυνο και υγιή, στις κοινωνικές του σχέσεις και του προσδίδει επίσης αυτοεκτίμηση.


Η Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών ως πρώτος επίσημος οργανισμός που βιώνουν οι μαθητές της, φροντίζει για την εξοικείωση με κάθε μορφής ''εξωσχολικής'' δράσης που λαμβάνει χώρα στο σχολείο. Το Χριστουγεννιάτικο Bazaar που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της σχολής στο Νέο Ψυχικό, δεν είχε απλά και μόνο την ''εμπορική πράξη'' του όποιου τίτλου. Αποτέλεσε στην κυριολεξία ένα ολοήμερο καλλιτεχνικό πολυποίκιλο φεστιβάλ,με την συμμετοχή μαθητών από τις πρώτες τάξης του Δημοτικού και έφτανε σε εξαιρετικές μουσικές εκτελέσεις από μαθητές του Λυκείου.


Εκτός από το πολιτιστικό μέρος της εκδήλωσης, οι μαθητές ''διαγωνίστηκαν'' στην ζαχαροπλαστική με θέμα σχετικό με τις εορταστικές μέρες που έρχονται. Έτσι, ένα επιπλέον μήνυμα από την εκδήλωση πέρασαν στους μικρούς chef, αφού το ''μαγειρεύω'' σημαίνει διοικώ ή και αντίστροφα. Η οργάνωση και η ομαδική παραγωγή ενός γαστρονομικού προϊόντος, αποτελεί σαν μια φυσική εξέλιξη ή είναι προαπαιτούμενο στο να έχεις μια βασική γνώση διοίκησης για να μαγειρεύεις ή για να ασχολείσαι γενικά με το φαγητό. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά και κρίθηκαν από τον chef της γαλλικής πρεσβείας Jean Marie Hoffmann.


Φυσικά οι υπαιθριες δραστηριότητες ήταν εντυπωσιακές και έντονα χαλαρωτικές, προσφέροντας στα παιδιά ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μιας σωστής κοινωνίας με την πολιτιστική, την δημιουργική, την ανταγωνιστική και διασκεδαστική ενασχόληση. Είναι σαφές πως ήταν ένα bazaar εντελώς ξεχωριστό!