Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022

Πληρώνω όσο πετάω!


γράφει η Ανδρονίκη Παντιώρα 

Η Περιφέρεια Αττικής, η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, ο τόπος που δραστηριοπούνται, εργάζονται και παράγουν το 47% των Ελλήνων, έχει γυρίσει σελίδα. Αλλάζει πορεία, χαράζοντας την πράσινη διαδρομή που πρόκειται να διανύσει, κάνοντας μία εμφανή στροφή στην πράσινη πολιτική.

Με ένα σαφές σχέδιο πρόληψης, συλλογής των ξεχωριστών ρευμάτων και επαναχρησιμοποίησης τους, η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας έχει ως σκοπό, να αλλάξει συνολικά, τα δραματικά νούμερα της Ελλάδας, αφήνοντας πίσω της τους δογματισμούς παλαιότερων χρόνων.

«Η Περιφέρεια Αττικής κατέχοντας τα θλιβερά πρωτεία της μεγαλύτερης χωματερής της Ευρώπης, έχει βάλει στοίχημα να γίνει μια πράσινη περιφέρεια, να φτάσει το επίπεδο ανακύκλωσης που έχει δεσμευτεί εθνικά η χώρα στην Ε.Ε, να αρχίσουν να αλλάζουν οι συνήθειες των πολιτών και να πάμε σε μια άλλη εποχή», τόνισε στην εισαγωγική ομιλία του ο Γιώργος Πατούλης, στην ειδική ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής, ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης και ο ΕΔΣΝΑ, στο Athens Plaza, στον ίδιο χώρο που είχε πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο η πρώτη μεγάλη ενημέρωση, για τη στροφή της χώρας στην ανακύκλωση ουσιαστικά, έστω και με καθυστέρηση 10 χρόνων. Το ερώτημα που τίθεται ευθέως είναι το εξής: Τι άλλαξε τώρα;
                                                                                 

«Ανοίχτηκαν τα χρηματοδοτικά εργαλεία, για να αλλάξουμε τη φιλοσοφία διαχείρισης στερεών αποβλήτων στη χώρα μας», μας λέει ο περιφερειάρχης σε μια σύντομη συζήτηση που είχαμε μαζί του, στα πλαίσια της ενημερωτικής ημερίδας. «Τίποτα δεν γίνεται μόνο του, όλα επιτυγχάνονται στην πολιτική μέσα από συλλογική προσπάθεια, ενωτική και προφανώς κρίνονται εκ του αποτελέσματος», τόνισε ο Γιώργος Πατούλης, ανανεώνοντας εκ νέου τη δέσμευση της περιφερειακής αρχής του Ιουνίου, στο νέο μοντέλο συνεργασίας που ήδη ακολουθείται μεταξύ της περιφέρειας και των δήμων στο ζήτημα της ανακύκλωσης. «Είμαστε σήμερα εδώ για να παρουσιάσουμε το έργο που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα. Είμαστε σήμερα εδώ για να παρουσιάσουμε σε ποιους τομείς είναι σήμερα η Αττική πιο δυνατή, αλλά και τι χρειάζεται να γίνει προκειμένου να σταματήσει αυτή η ντροπή, να θάβουμε στη χωματερή της Φυλής, 2.000.000 τόνους σκουπίδια κάθε χρόνο.

Η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες θα καταθέσει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο που θα βάλει στη ζωή μας τη νέα ρυθμιστική αρχή για τα απόβλητα, τα λύμματα και τα ύδατα, πάνω στη λογική της εφαρμογής της Κοινοτικής νομοθεσίας που ακολουθείται στο σχέδιο «ο ρυπάινων πληρώνει». Η νέα ρυθμιστική αρχή θα έχει στόχο να παρακολουθεί την εφαρμογή των όσων σχεδιάζονται στο πρόγραμμα της ανακύκλωσης, αποτυπώνοντας το οικονομικό αντίκτυπο που θα έχει στον πολίτη. Από τη θετική του, αλλά και από την αρνητική του πλευρά. Διότι η ανακύκλωση, πληρώνεται από τον Έλληνα πολίτη, από τον Έλληνα φορολογούμενο και η Ελλάδα ως χώρα έχει πληρώσει, πολλά εκατομμύρια πρόστιμα τα τελευταία χρόνια για τη μη συμμόρφωσή της στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Αυτό επιτάσσει η σημερινή πραγματικότητα, αυτό προστάζουν οι συνθήκες προστασίας του περιβάλλοντος.
                                                                                     

«Η χώρα μας, αρχίζει να βαδίζει σιγά σιγά, στη λογική του πληρώνω όσο πετάω. 70 δήμοι κατέθεσαν τις προτάσεις τους, προκειμένου να συμμετέχουν στις πιλοτικές εφαρμογές του προγράμματος. Το «Πληρώνω όσο πετάω», θα αποτελέσει το πρόγραμμα για να αντιληφθεί στην τσέπη του ο καταναλωτής, τη διαφορά κόστους που θα έχει όταν ανακυκλώνει, όταν πετάει τα απορρίμματά του στο σωστό κάδο, ουτοσώστε αυτά να μην οδηγούνται στο ΧΥΤΑ. Πρόκειται για μια μεγάλη αλλαγή», σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε και ο γ.γ Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, από το βήμα της εκδήλωσης.

Ανοίγοντας μια μικρή,  αλλά ουσιώδης παρένθεση, ας επισημάνουμε ένα από τα πολλά που δεν μας τιμούν, το γεγονός ότι ναι, όντως θα είναι μια μνημιώδης αλλάγη για τη χώρα μας, συγκριτικά με την Ευρώπη, όπου η ανακύκλωση είναι μια φυσική διαδικασία, όπως η τροφή, η εργασία, η εκπλήρωση των βασικών αναγκών της ανθρώπινης ύπαρξης. Στην Ευρώπη, θεωρείται αδιανόητο να πετάς τα σκουπίδια σου σε δημόσιο χώρο. Κάθε Έλληνας εκεί είναι ένας μικρός ή και μεγάλος εξωγήινος, αν υποθετικά έπραττε με τον τρόπο που πράττει εδώ, στον τόπο του. Κλείνονοντας την παρένθεση και συνεχίζοντας, η επίτευξη των στόχων της ανακύκλωσης έγκειται αποκλειστικά στην ενημέρωση των πολιτών, στην οποία δίνεται ιδιαίτερη έμφαση, μέσα από μία ολοκληρωμένη εκστρατεία, προκειμένου να αναπτυχθεί όσο δύσκολο κι αν φαντάζει πράσινη, περιβαλλοντική συνείδηση στους πολίτες.Ενδεικτικά να αναφέρουμε το Πρωτάθλημα Ανακύκλωσης σε 77 δημοτικά σχολεία, 66 Δήμων της Αττικής, στο οποίο θα συμμετάσχουν 20.267 μαθητές.

Με τη δημιουργία του Παρατηρητηρίου Ανακύκλωσης, μετριούνται καθημερινά οι επιδόσεις των δήμων στην ανακύκλωση. Κοινώς, σε επίπεδο αριθμών και αποτελεσμάτων, καταγράφεται σε τι ποσοστό ανακυκλώνει ο κάθε δήμος. «Μία πρακτική λογοδοσίας, διαφάνειας και ευγενούς άμιλλας, ενός μηχανισμού επιβράβευσης όσων δήμων πετυχαίνουν τις προσπάθειες ανακύκλωσης», μας λέει ο Περιφερειάρχης.

Κενά και ελλείψεις δεκαετιών, έρχονται να διορθωθούν 20 χρόνια μετά.  Η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει τους δήμους να φέρουν εις πέρας ένα δύσκολο έργο εκπλήρωσης των ευρωπαϊκών και των εθνικών στόχων, ενισχύοντάς τους συνεχώς με νέο εξοπλισμό, με την ανάπτυξη αποκεντρωμένου σχεδίου βιοαποβλήτων και τη δημιουργία αποκεντρωμένων περιφερειαών δομών, ανά περιφερειακή ενότητα, για να δρομολογηθεί με έργα και όχι με λόγια το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής.