Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022

Ο ήρωας δεν ήταν μόνος του...

γράφει ο Πέτρος Καστορίνης

Ύστερα απο αγρανάπαυση σχεδόν 40 ημερών, ελέω Παγκοσμίου Κυπέλλου, επανερχόμαστε στην καθημερινότητα. Ήταν ένα πραγματικό mundial, με πολλές συγκινήσεις, έτσι όπως αρμόζει στο ποδόσφαιρο, το άθλημα της καρδιάς μας!

''...Ένα γκολ ακόμα!..'' Έτσι θα ξεκινάει το μυθιστόρημα μετά από πενήντα, εκατό χρόνια για το FIFA World Cup Qatar 2022. Έντεχνα ο συγγραφέας για να πιάσει στο δόκανό του τον αναγνώστη, εξάπτοντας με τις πρώτες γραμμές τη φαντασία του θα προσπαθήσει να δημιουργήσει τον ήρωα του ''έργου'' του. Κλασική συντηρητική συνταγή συγγραφής και εύκολος τρόπος αφού σίγουρα δεν θα έχει ζήσει τα γεγονότα της εποχής... Πως θα είναι αυτός; Θα είναι ένας ποδοσφαιριστής με το νούμερο 10, μόλις 1,70 ύψος, θα παίζει στην νικήτρια του τουρνουά, θα είναι πλέον 35 χρονών και ο μόνος τίτλος που θα του λείπει θα είναι το παγκόσμιο κύπελλο! Θα είναι η τελευταία του εμφάνιση με την εθνική του ομάδα και με το σπουδαίο του ταλέντο θα επιδιώξει την κατάκτηση του...
 

Χίλιες σκέψεις μπορεί να κάνει ο αναγνώστης και χίλιες υποθέσεις θα του έχουν κινήσει ήδη την περιέργεια, ο τίτλος και η ανάγνωση των αρχικών σελίδων. Μία μεγάλη και συναρπαστική μέρα για τους λάτρεις του ποδοσφαίρου, που δύσκολα μπορεί να περιγραφούν τα συναισθήματα όσων έβλεπαν τον τελικό. Πάνω από τέσσερα δισεκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν τουλάχιστον ένα λεπτό τους αγώνες Παγκοσμίου Κυπέλλου και τον επικό τελικό που πλέον ο συγγραφέας περιγράφει, τον είδαν κοντά στο 1,5 δισεκατομμύριο φίλαθλοι σε όλο τον κόσμο. Ο μικρόσωμος 35αρης ποδοσφαιριστής ο ''ήρωας'' του συγγραφικού αυτού έργου, ήταν νικητής! Η Αργεντινή κέρδισε τη Γαλλία στον τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου που χαρακτηρίστηκε ως πιο συναρπαστικός στην ιστορία. Ως ένας τελικός για την αιωνιότητα και ο ''ήρωας'' ονόματι Λεονέλ Μέσι ως αρχηγός, ηγέτης και κορυφαίος της συνάντησης σήκωσε το τρόπαιο της νικήτριας χώρας.
                                                                                 

Η δουλειά ενός επαγγελματία γραφιά είναι ακριβώς να ξεχωρίσει την ήρα από το σιτάρι και η φιλοδοξία του συγγραφέα είναι εντελώς διαφορετική. Αναζητά την πλοκή και τον εντυπωσιασμό και την καθήλωση στις σελίδες του αναγνώστη. Αν δε εκφράζει και ιστορικά γεγονότα τότε βάζοντας και την υποκειμενική πλευρά του στο χαρτί δεν παραποιεί απλά αλλά τα ιστορικά γεγονότα μπαίνουν στο ''μίξερ'' και ουδείς θα μάθει την αλήθεια! Ο ''ήρωας'' δεν ήταν μόνος του... Το ποδόσφαιρο είναι καθημερινό κι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των ανθρώπων που δημιούργησαν την χώρα που λέγεται Αργεντινή. Ο πληθυσμός της χώρας είναι σήμερα 46.000.000 και η κεντρική πλατεία του Οβελίσκου στο Μπουένος Άιρες δεν του χόραγε όλους για τα υποδεχτούν τους Παγκόσμιους Πρωταθλητές. Διαφορετικά θα ήταν όλοι εκεί! Η Αργεντινή έχει μία διαφορετική, υψηλή ποδοσφαιρική κουλτούρα. Ο ''ήρωας'' τους θα πρέπει να είναι και εκφραστής των προβλημάτων του ταλαιπωρημένου αυτού λαού...

Σημ.: Κανείς δεν ενσάρκωσε καλύτερα τη φιγούρα του κακού παιδιού από τον Ντιέγκο Μαραντόνα, ο οποίος οδήγησε την Αργεντινή στη νίκη στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986. Ομως ο αχαλίνωτος Μαραντόνα συμβόλιζε και την εξέγερση ενάντια σε μια στρατιωτικοποιημένη κοινωνία. Ο Ντιέγκο ήταν ήρωας! Αρκεί να τον ανακαλύψει ο ιστορικός του μέλλοντος!