Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

Πολιτισμική Κυριακή!


γράφει ο Πέτρος Καστορίνης

Η ιστορία πιστώνει τη Γαλλία με την εφεύρεση του κινηματογράφου. Το 1895, οι αδελφοί Αύγουστος και Λουί Λυμιέρ, με τη εφεύρεσή τους που όχι μόνο αποτύπωνε κινούμενα αντικείμενα πάνω σε ένα φιλμ, άλλα είχε τη δυνατότητα και να τα προβάλει, γεννήθηκε ο κινηματογράφος. Η πρώτη ταινία...

Έναν αιώνα σχεδόν και ως σήμερα το γαλλικό σινεμά ασκεί μέγιστη επιρροή στο παγκόσμιο κινηματογράφο. Παράγοντας εξαιρετικές μεγάλου μήκους ταινίες. Η παραγωγή μοιράζεται σχεδόν ισομερώς ανάμεσα στην κωμωδία, θρίλερ, αστυνομικές ή ταινία τέχνης. Το Γαλλικό κράτος αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα του κινηματογράφου ως πολιτιστικού μέσου, καθώς και την άμεση προσβασιμότητά του στο ευρύ κοινό, θεσμοθέτησε σειρά μέτρων ενίσχυσης των παραγωγών επί πολλά χρόνια, προκειμένου να βοηθήσει να ανταπεξέλθουν απέναντι στην Αμερικανοασιατική ''επίθεση''. Ο Γαλλικός κινηματογράφος όχι μόνο άντεξε, αλλά δεν έπαψε να δημιουργεί αριστουργήματα!

Η Ελληνογαλλική Σχολή των Ουρσουλινών πιστή και άρρηκτα συνδεδεμένη με την πολιτισμική καλλιέργεια, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητά του ως μέσου, καθώς και την άμεση προσβασιμότητά του στο ευρύ κοινό, έχει θεσμοθετήσει την ημέρα του Γαλλικού Κινηματογράφου! 

Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου, στην εξαιρετική κινηματογραφική αίθουσα του σχολείου, στην οδό Ψυχάρη 10 στο Νέο Ψυχικό (Τηλ.: (210 6712228) θα προβληθούν τέσσερις σπουδαίες ταινίες, γαλλόφωνες με ελληνικούς υπότιτλους! Φυσικά και η είσοδος είναι ελεύθερη.

                                 Πρόγραμμα προβολής


                                 11:30 To καταπληκτικό ταξίδι της Μαρόνα


                                 17:00 Ήταν κάποτε ένα δάσος
         

                                 18:00 Ευτυχία
                                  

                                20:00 Albatros